Διαβάζοντας(πάλι) τον Μάρκο Αυρήλιο περισσότερο ως φιλόσοφο( σημειωτέον ότι το έργο του «Εις Εαυτόν» το έγραψε στα ελληνικά) και λιγότερο ως αυτοκράτορα, βρήκα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ερώτηση- παρατήρηση: «Φοβάται κανείς την αλλαγή; Αλλά τι μπορεί να γίνει χωρίς αλλαγή!». Παραφράζοντας τον Μάρκο Αυρήλιο θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί αν φοβάται κανείς τον ανασχηματισμό. Ίσως μόνο οι υπουργοί. Αλλά τι μπορεί να γίνει χωρίς ανασχηματισμό;
Του Χάρη Παυλίδη
Αυτό το γνωρίζει ο πρωθυπουργός, αν και ένας ανασχηματισμός από τη φύση του σηματοδοτεί αλλαγές και δεν έχει ίσως πρακτική σημασία κάτι διαφορετικό. Άλλωστε ο Αβραάμ Λίνκολν είχε προλάβει το ποδοσφαιρικό αξίωμα ότι δεν αλλάζεις ομάδα που κερδίζει, λέγοντας ότι «δεν αλλάζει κανείς άλογα στη μέση του ποταμού». Στην προκειμένη περίπτωση γιατί πρέπει να θεωρείται αναγκαίος ένας ανασχηματισμός που δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει;
Το προφανές στην Ελλάδα να ζητάμε εκλογές την… επόμενη ημέρα των εκλογών και ανασχηματισμό μερικούς μήνες μετά από τον σχηματισμό της κυβέρνησης, οδηγεί πάλι στον Μάρκο Αυρήλιο: «Πρόσεχε την ουσία του πράγματος λαμβάνοντας υπόψη ή τις ενέργειες, ή τα κίνητρα, ή το πως παρουσιάζεται». Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, την ουσία του πράγματος την γνωρίζει ο πρωθυπουργός, ο οποίος μάλιστα και κρίνεται.
Το πως «παρουσιάζεται» επιδέχεται σχολιασμού, όπως άλλωστε τα «κίνητρα» και οι «ενέργειες», αλλά στην προκειμένη περίπτωση ο ανασχηματισμός δεν είναι show. Για να καταλάβετε διαφορετικά βλέπει την ομάδα ο προπονητής στο γήπεδο από τον πάγκο, και με άλλη ματιά ο οπαδός-θεατής την ομάδα από την εξέδρα. Το αποτέλεσμα κρίνει τις «ενέργειες» και τα «κίνητρα».
Σε κάθε περίπτωση μετά από τη Σύνοδο Κορυφής, μετά τις 18 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός με βάση τα δεδομένα που θα υπάρξουν θα κρίνει τι θα αλλάξει στην ομάδα. Πάντως με ελληνοτουρκικά σε ένταση και κορωνοιό σε έξαρση, οι αλλαγές θα είναι στοχευμένες. Ανασχηματισμός με αλλαγές στα κορυφαία υπουργεία δεν φαίνεται στο προσεχές τουλάχιστον διάστημα. Με δυο λόγια, τώρα η διόρθωση και προσεχώς ο ανασχηματισμός.