Οι επιλογές Μητσοτάκη για τα νέα στελέχη, που ορκίστηκαν ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, κρύβουν επτά μηνύματα. Ο Πρωθυπουργός θέλησε να μεταδώσει εικόνα πολιτικής ισχύος εκ νέου με υπερκομματικές επιλογές, όσο και αν… ναυάγησε η έκπληξη με τον ναύαρχο ε.α. Ευάγγελο Αποστολάκη. Με την προσθήκη της πνευμονολόγου Μίνας Γκάγκα σε αναβαθμισμένη θέση στο Υγείας, ο Πρωθυπουργός θέλησε να δείξει ότι έχει σταθερά στραμμένο το βλέμμα σε ανοίγματα έξω από τα όρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του συνομιλώντας με προσωπικότητες κύρους με διακομματική αναγνώριση και εμπειρία στην πρώτη γραμμή.
Η κυβέρνηση μιλούσε για ανασχηματισμό «των ανοιχτών μετώπων» και «της ώθησης». Στην πραγματικότητα αυτό που επιδίωξε ο Μητσοτάκης δεν είναι μόνο να σηματοδοτήσει μέσω νέων υπουργών και υφυπουργών τον νέο κύκλο στην αντιμετώπιση κρίσεων έπειτα από διετή κόπωση, αρρυθμίες και αστοχίες. Θέλησε κυρίως να αναδείξει ότι αποδίδει ευθύνες για τις πυρκαγιές του Αυγούστου σε συνέχεια της «συγγνώμης» του προς τους πολίτες. Στενοί συνεργάτες του έλεγαν ότι «σε μια μεγάλη καταστροφή υπάρχει η αντικειμενική ευθύνη και αυτή την έχει ο πολιτικός προϊστάμενος».
Καθαρή είναι η στροφή στο κόμμα αφού γαλάζιοι βουλευτές επιλέχθηκαν να ενισχύσουν την κυβέρνηση καθ’ οδόν προς τις επόμενες – και διπλές, όπως όλα δείχνουν – κάλπες. Οι εσωκομματικές ισορροπίες ήρθαν με αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση κρίσιμων περιοχών (Εύβοια, Δυτική Μακεδονία και Αχαΐα). Στο κυβερνητικό σχήμα η αυστηρά δεξιά πτέρυγα της ΝΔ εκπροσωπείται από τους Θάνο Πλεύρη (Υγείας), Αδωνη Γεωργιάδη (Ανάπτυξης) και Μάκη Βορίδη (Εσωτερικών), ενόσω κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι άλλα επτά στελέχη σε υπουργεία και εντός του Μαξίμου «κάθε άλλο παρά προέρχονται από τη ΝΔ».
Οι βασικές κατευθύνσεις του Μαξίμου δεν ανατρέπονται αφού έμεινε ανεπηρέαστος, όπως αναμενόταν, ο κορμός της διακυβέρνησης – το επιτελικό κράτος. Προφανώς ο Πρωθυπουργός δεν ήθελε να κινδυνέψει με ακύρωση το διετές κυβερνητικό έργο αλλά και το επιτελικό κράτος.
«Kανείς τελειωμένος…» ήταν το σχόλιο από το περιβάλλον του Μαξίμου για την επιστροφή του Τάκη Θεοδωρικάκου. Ενας εκ των στενότερων συνεργατών του Μητσοτάκη είχε δει την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση τον περασμένο Ιανουάριο, ωστόσο ο ίδιος ανέλαβε πλέον τον «καυτό» τομέα της ασφάλειας. Πρόθεση του Πρωθυπουργού ήταν να εκπέμψει το μήνυμα όποιος τίθεται εκτός κυβέρνησης δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι δεν επιστρέφει – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις σχέσεις με τους προσφάτως αποχωρήσαντες.
Το θέμα της ασφάλειας και γενικώς το ζήτημα της αστυνόμευσης παραμένει στην κορυφή της ατζέντας, με στόχο τις καλύτερες δυνατές ισορροπίες και την αναζήτηση ερεισμάτων ανεξαρτήτως κομματικών τειχών. Αυτό σηματοδοτεί η αναφορά συνομιλητών του Πρωθυπουργού στα «πολιτικά χαρακτηριστικά» του Θεοδωρικάκου που σε συνδυασμό με τη διάρθρωση και τη δομή του υπουργείου δημιουργούν, όπως ανέφεραν, «ικανή συνθήκη να ανταποκριθεί σε έναν πολύπλευρο ρόλο».
Σε δεύτερη φάση αναμένεται τελικά η απόδοση και επιχειρησιακών ευθυνών για τις καταστροφικές πυρκαγιές. Αν και οι αρμοδιότητες της Πυροσβεστικής επρόκειτο να μεταφερθούν στο αυτόνομο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, τίποτα δεν αλλάζει μέχρι νεωτέρας και οι αρμοδιότητες παραμένουν στο Προστασίας του Πολίτη και στην αρμόδια γενική γραμματεία ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.
Πηγή: Τα Νέα