Δύο «δύσκολους» μήνες, κατά τους οποίους η χώρα θα συνεχίσει να δοκιμάζεται από τις υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, αλλά και φως στο βάθος του τούνελ στη συνέχεια, με τον εμβολιασμό κρίσιμης μάζας του πληθυσμού και την έλευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένει η κυβέρνηση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου κυριαρχεί η εκτίμηση πως η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη. Όπως λέγεται, το σύστημα υγείας έχει επιδείξει αντοχές. Παράλληλα, υπάρχουν οικονομικές εφεδρείες για την ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων και εργαζομένων. Επίσης, όπως προκύπτει από τις τρέχουσες δημοσκόπησες, αλλά και ποιοτικές έρευνες που διενεργούνται, η κυβέρνηση διαθέτει το απαιτούμενο πολιτικό κεφάλαιο ώστε να περάσει τον δύσκολο κάβο. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει το προσεχές διάστημα να κάνει ένα βήμα μπροστά, προχωρώντας σε «επανεκκίνηση» του κυβερνητικού σχήματος μέσω ανασχηματισμού, για τον οποίο ως πιθανός χρόνος αναφέρεται για συμβολικούς λόγους εκείνος μετά τους πρώτους εμβολιασμούς.
Όπως προαναφέρθηκε, παρότι κάθε πρόβλεψη για την πορεία της πανδημίας είναι παρακινδυνευμένη, δεν αποκλείεται τον Ιανουάριο η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Η κόπωση του πληθυσμού είναι μεγάλη, η τήρηση των μέτρων περιορισμένη, ενώ οι αυξημένες κοινωνικές επαφές που αναμένονται κατά την εορταστική περίοδο θα επιτείνουν το πρόβλημα. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά απομακρυσμένη η πιθανότητα επαναλειτουργίας -με φυσική παρουσία- του λιανεμπορίου και πολύ περισσότερο της εστίασης στις 8 Ιανουάριου. Προσπάθεια θα καταβληθεί, κατά τις ίδιες πηγέs, να ανοίξουν τα σχολεία – πρωτίστως τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά.
Πρόσθετη περιπλοκή συνιστούν οι καθυστερήσεις στην κατασκευή και παραλαβή των εμβολίων, στα οποία έχουν επενδύσει όλες οι χώρες για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Στην Ελλάδα αναμένεται ο πρώτος κρίσιμος όγκος εμβολιασμού να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο και με δεδομένο ότι απαιτούνται δύο δόσεις, ουσιαστικά αποτελέσματα θα αρχίσουν να παράγονται τον προσεχή Μάρτιο.
Είναι προφανές ότι το σκηνικό που διαμορφώνεται λόγω του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού θα έχει ευθεία αντανάκλαση στην πραγματική οικονομία, με λουκέτα και απολύσεις σε κάποιες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες της παρατεταμένης ύφεσης και να στηρίξει τη λειτουργία όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων. Όπως λέγεται από συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη, το πιθανότερο είναι μέχρι την άνοιξη να διατεθεί το σύνολο των 7,5 δισ. ευρώ που έχουν εγγράφει στον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την πανδημία. Πάντως, παρά τις τρέχουσες συμπληγάδες, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη από την άνοιξη και μετά. Ο εμβολιασμός μερίδας του πληθυσμού σε συνδυασμό με τη βελτίωση του καιρού εκτιμάται πας θα οδηγήσει σε σταδιακή επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα. Επίσης, θα έχει αρχίσει να αξιοποιείται το Ταμείο Ανάκαμψης: τα κονδύλια από την Ε.Ε. δεν αναμένονται πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021, αλλά μια σειρά από έργα θα αρχίσει να «τρέχει» με εθνικούς πόρους, οι οποίοι στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από κοινοτικούς.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης και συνολικά η κυβέρνηση εισέρχονται από θέση ισχύος στο επόμενο κρίσιμο εξάμηνο. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με τη δίδυμη -υγειονομική και οικονομική- κρίση του κορωνοϊού και τη μεγάλη όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ΝΔ διατηρεί ευρύ προβόδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημα της πρόθεσή ψήφου. Στην έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΙ, της περασμένης Πέμπτης, εμφανίζεται να συγκεντρώνει 40% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή επί της ουσίας δεν καταγράφει φθορά, παρότι κοντεύει να συμπληρώσει ενάμιση χρόνο διακυβέρνησή.
Περισσότερο σημαντικά είναι πάντας τα ευρήματα από ποιοτικές έρευνες, που σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζουν εικόνα κυριαρχίας του κ. Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα στον λεγόμενο μεσαίο χώρο. Στις έρευνες σε focus groups, ο πρωθυπουργός περιγράφεται ως «αποφασιστικός», «λογικός», «σοβαρός», «συνεπής» και «υπεύθυνος», ιδιότητες στις οποίες αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι. Επίσης, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκη5 καταγράφεται στη συνείδηση των ψηφοφόρων ως «μοντέρνος» πολιτικός, εξέλιξη που συνδέεται με την έμφαση που δίνει σε τομείς όπως η ψηφιακή διακυβέρνηση, οι επενδύσει και η πράσινη οικονομία, ενώ θετικά αποτιμάται και η επιλογή στήριξή μέσω επιδομάτων όσων πλήττονται από την πανδημία.
Πάντας, από τις ίδιες έρευνες προκύπτει πως υπάρχουν και «γκρίζες ζώνες», στον τομέα της καθημερινότητας, στις οποίες η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει αποτελέσματα απάντησες, όπως για παράδειγμα οι καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων και τα προβλήματα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
του Κ.Π. Παπαδιόχου από την Καθημερινή