Ο επικοινωνιακός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ «διαβάζει» όπως τον… βολεύει τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ειδικά ιδιαίτερα ως προς το σκέλος των μετεκλογικών συνεργασιών στήνοντας «γαïτανάκι» παραπληροφόρησης.
Γράφει ο Λεωνίδας Δεληγιώργης
Με κωμικές αναλύσεις, που αγγίζουν τα όρια της δημιουργικής λαθροχειρίας, επιχειρεί ο επικοινωνιακός μηχανισμός της Κουμουνδούρου να «διαβάζει» τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ειδικά ως προς το σκέλος των μετεκλογικών συνεργασιών. Ετσι, λοιπόν, με αφορμή την τελευταία έρευνα της MRB στήθηκε ένα αυθαίρετο και εκτός λογικής «γαïτανάκι» παραπληροφόρησης, σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες σε ποσοστό 25,3% θέλουν προοδευτική διακυβέρνηση και συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ.
Προφανώς όσοι ανέδειξαν αυτή την αβάσιμη εκδοχή, ή σκοπίμως απέκρυψαν τους πραγματικούς αριθμούς για να εξυπηρετήσουν επικοινωνιακά το αφήγημα της σύγκλισης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ή αλλιώς δεν διάβασαν ποτέ τι «λένε τα στοιχεία και οι αριθμοί».
Ποια είναι η αλήθεια για τον τρόπο που η κοινή γνώμη, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της MRB, αντιμετωπίζει το σενάριο μιας μετεκλογικής συνεργασίας ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ; Μόλις το 9,2% επιλέγει το σενάριο της κυβερνητικής συνεργασίας ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.
Το αστείο της υπόθεσης είναι πως στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, πριν από ένα μήνα περίπου, στο ίδιο ερώτημα το ποσοστό που επιθυμούσε τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ έφτανε το 17,1%. Αρα προς τι οι πανηγυρικές αναλύσεις περί προοδευτικού σεναρίου διακυβέρνησης της χώρας;
Στο ερώτημα τώρα πώς προκύπτει το 25,3% στην τελευταία έρευνα της MRB, η απάντηση εμπεριέχει ισχυρή δόση αλχημειών. Διότι «αθροίζεται» το 9,2% που επιθυμεί συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ μαζί με ένα άλλο ξεχωριστό ερώτημα που αφορά στη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και άλλα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς και εντοπίζεται στο 16,1%. Με βάση τα παραπάνω, η ανάλυση ότι το 25,3% θέλει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ είναι παραπλανητική.
Επιπλέον, αν σε αυτά τα σενάρια που θέτουν οι ερευνητές της MRB το ΠΑΣΟΚ είναι η «πολύφερνη νύφη», τότε απ’ τις απαντήσεις της κοινής γνώμης προκύπτει πως η πλειοψηφία θα ήθελε η Χαριλάου Τρικούπη να συνεργαστεί με τη Ν.Δ. και όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οταν το σενάριο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 9,2%, το αντίστοιχο Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 17,2%.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι αξιοσημείωτη η επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στη μελέτη των δημοσκοπήσεων, έστω και αν επιχειρείται με όρους διαστρέβλωσης των αριθμών και με γνώμονα να «στοιχειοθετηθεί» το αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης. Είναι ένα βήμα και αυτό αν αναλογιστεί κανείς πως μέχρι πρότινος από τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι και το τελευταίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε πως δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις.