Το τέλος της περιόδου των Χριστουγέννων σηματοδοτεί και το τέλος των στολισμών και των χριστουγεννιάτικων δέντρων. Κι εδώ ακριβώς είναι που προκύπτει ένα πρόβλημα… Τι γίνεται με τα χριστουγεννιάτικα δέντρα που είναι αληθινά και πλέον αυτοί που τα αγόρασαν για να στολίσουν το σπίτι τους, δεν τα χρειάζονται πια;
Οι δήμοι καλούνται να λύσουν και αυτό το πρόβλημα κι έτσι στήνεται μια ολόκληρη επιχείρηση περισυλλογής με στόχο την ανακύκλωση. Στην Αττική οι περισσότεροι δήμοι ήδη έχουν ενημερώσει τους δημότες τους, ώστε να ειδοποιήσουν την αρμόδια υπηρεσία για την παράδοσή τους ή ν’ αφήνουν το φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο ξεχωριστά από τα υπόλοιπα ογκώδη απορρίμματα και μια μονάδα της Υπηρεσίας Καθαριότητας θα εργαστεί τις επόμενες ημέρες γι’ αυτό τον σκοπό. Θα τα περισυλλέξει οργανωμένα και όχι ακατάστατα και θα τα μεταφέρει για ανακύκλωση στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑ). Εκεί θα μετατραπούν σε λίπασμα, το οποίο με τη σειρά του θα επιστρέψει στο φυσικό περιβάλλον.
Η δράση αυτή στοχεύει στην εναλλακτική αξιοποίηση των φυσικών δέντρων μετά την εορταστική περίοδο, ώστε κανένα δέντρο να μην καταλήξει στο απλό ΧΥΤΑ. Παράλληλα συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση της ανακύκλωσης των υπολειμμάτων πρασίνου, με μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος, αφού τα φυτικά υπολείμματα έχουν πλούσιες ουσίες, οι οποίες μετά από κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να γίνουν οργανικό λίπασμα. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα πράσινα απόβλητα που προκύπτουν από τις εργασίες της υπηρεσίας πρασίνου των δήμων, αλλά και από τις ιδιωτικές των δημοτών, συλλέγονται και οδεύουν χωριστά προς κομποστοποίηση.
Το ίδιο συμβαίνει άλλωστε και με όλα τα απόβλητα από τις εργασίες πρασίνου (χόρτα, γκαζόν, φύλλα, κλαδιά κ.α.). Έτσι, κρίνεται αναγκαία και συμφέρουσα η χωριστή αποκομιδή των ελάτων σαν προδιαλεγμένα πράσινα απόβλητα και η υπαγωγή τους σε ρεύμα κομποστοποίησης, όπως επιβάλλει η περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των αποβλήτων.
Ήδη αυτό το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης πρασίνου, που περιλαμβάνει την πλήρη καθετοποίηση των εργασιών συντήρησης, αποκομιδής και λιπασματοποίησης (κομποστοποίησης) πρασίνου, έχουν ανακοινώσει αρκετοί δήμοι της Αττικής, όπως αυτοί της Φιλοθέης-Ψυχικού, του Παπάγου-Χολαργού, του Ηρακλείου, της Κηφισιάς, των Αχαρνών, του Παλαιού Φαλήρου, του Αλίμου και της Ελευσίνας.