Κατά πλειοψηφία υπερψηφίσθηκε επί της αρχής, στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το εμβληματικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αναδιάρθρωση του Υπερταμείου. Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και καταψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά, ενώ «επιφύλαξη» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση, η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας και οι Σπαρτιάτες. 

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την έναρξη της συζήτησης επί των άρθρων, παρενθετικά αναφέρθηκε στην εξάρθρωση από την ΕΛΑΣ του κυκλώματος στην ΕΤΑΔ, δηλώνοντας πως «τέτοια φαινόμενα αδιαφάνειας μας βρίσκουν απολύτως απέναντι. Δεν θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές και δεν θα συγκαλύψουμε καμία τέτοια υπόθεση. Δίνω συγχαρητήρια στη διοίκηση της ΕΤΑΔ που δεν κουκούλωσε τίποτα και με πρωτοβουλία της η υπόθεση έφτασε στην Αστυνομία και στη Δικαιοσύνη. Είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε με διαφάνεια, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς συμβιβασμούς». 

Σχετικά με τις ρυθμίσεις για τον έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων, ο υπουργός είπε πως «άκουσα με προσοχή όσα είπε η πρόεδρος της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, υποστηρίζοντας ότι οι προδικαστικές προσφυγές θα πρέπει να κρίνονται από τα διοικητικά δικαστήρια και όχι τα πολιτικά δικαστήρια. Επελέγη η οδός των πολιτικών δικαστηρίων, που είναι απολύτως συμβατή με το ενωσιακό δίκαιο, γιατί είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση στην ΕΑΔΗΣΥ. Θέλουμε να δείξουμε αλλά και να προχωρήσουμε το έργο μας. Δεν θέλουμε να παρακάμψουμε τα δικαστήρια, αλλά μέσω του ενωσιακού δικαίου προσπαθούμε να βρούμε τον ταχύτερο δρόμο».

Ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε ότι «πριν έρθει αυτή η διάταξη στο νομοσχέδιο κάναμε διαβουλεύσεις, τόσο με τον ΕSM όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου έδωσαν την έγκρισή τους». 

Με προτάσεις οι φορείς 

Στο μεταξύ, με θετικές αποτιμήσεις, προτάσεις βελτίωσης, αλλά και διαφωνίες κατατέθηκαν οι απόψεις των φορέων για το νομοσχέδιο σχετικά με την αναδιάρθρωση του Υπερταμείου, κατά την ακρόασή τους στην Επιτροπή Οικονομικών. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείου) Γρηγόρης Δημητριάδης είπε πως «ως χώρα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το επόμενο βήμα» για την μετεξέλιξη του Υπερταμείου σε ένα δημόσιο επενδυτικό ταμείο, αντίστοιχο με αυτό που υπάρχει και σε πολλές άλλες χώρες, που θα συμβάλει ως μοχλός στην ανάπτυξη της οικονομία μας. 

Ο κ. Δημητριάδης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο παρέχει ευελιξία στις θυγατρικές εταιρείες, που θα επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα, όχι μόνο σε οικονομικούς δείκτες για αυτές, αλλά και στις υπηρεσίες που προσφέρουν στους πολίτες. Παράλληλα, τόνισε, παρέχεται η δυνατότητα προσέλκυσης ξένων επενδυτών. 

Ο εντεταμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ανέφερε πως «βρισκόμαστε στο κλείσιμο του ιστορικού κύκλου του ΤΑΙΠΕΔ». Με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, είπε, «αναγνωρίζεται η κουλτούρα και η τεχνογνωσία του ΤΑΙΠΕΔ και αυτά δεν θα χαθούν για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας». Επισήμανε ότι το 50% της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα μένει στο Δημόσιο μέσω του Υπερταμείου προκειμένου να αξιοποιούνται λιμένες που σήμερα δεν έχουν πόρους. Υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο αναγνωρίζει πλήρως τις θέσεις εργασίας στις θυγατρικές εταιρείες που περνούν στο ΕΕΣΥΠ. 

Ο κ. Σταμπουλίδης είπε ότι αυτό το σχέδιο νόμου θα συμβάλει καθοριστικά στην επιτάχυνση και την παραγωγικότητα του νέου Υπερταμείου, ενώ η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας όχι μόνο παραμένει ανεπηρέαστη, αλλά επί της ουσίας ενισχύεται εξαιτίας της θεσμικής ομπρέλας στην οποία εντάσσεται. 

Ο διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης, προχώρησε σε έναν αναλυτικό απολογισμό του έργο και του ρόλου που διαδραμάτισε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την αναδιάρθρωση και την ανάταξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. 

Ο διευθυντής Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων της Τραπέζης της Ελλάδος, Βασίλης Σπηλιωτόπουλος, δήλωσε πως η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί ότι το νομοσχέδιο στο σύνολό του κινείται προς τη θετική κατεύθυνση, καθώς επιτυγχάνει τον εκσυγχρονισμό του μοντέλου διακυβέρνησης του Υπερταμείου και την αποτελεσματικότερη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Υπογράμμισε ότι η απορρόφηση του ΤΧΣ από το Υπερταμείο δεν θα έχει επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα. 

Ο σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Κωνσταντίνος Αφεντάκης, σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου είπε ότι δεν βλέπουμε να θεσπίζεται κάτι το πρωτότυπο και οι παρόμοιες διατάξεις στο παρελθόν δεν έχουν δημιουργήσει κατά την εφαρμογή τους προβλήματα.
Η πρόεδρος της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, εστίασε στις διατάξεις που αφορούν την έννομη προστασία έργων, προμηθειών και κανονιστικών πράξεων, υποστηρίζοντας ότι οι δικαστικές προσφυγές θα πρέπει, σύμφωνα με τη νομολογία που υπάρχει, να κρίνονται από τα διοικητικά δικαστήρια που είναι τα αρμόδια και όχι από πολιτικά δικαστήρια, που από τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου θα επιτρέπεται. 

Τέλος, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Εταιρειών Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Κεφαλαίων ΗVCA, Γιάννης Παπαδόπουλος, είπε πως σήμερα έχουμε ένα ανθηρό οικοσύστημα καινοτομίας και επενδύσεων στην Ελλάδα.