Από την ώρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγησε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι μια πιθανή συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γιάνη Βαρουφάκη είναι μέσα στις πιθανότητες της «προοδευτικής» διακυβέρνησης, έγινε χαλασμός.

Στην πραγματικότητα, ο Ευκλείδης είπε το αυτονόητο: Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην απλή αναλογική, δεν μπορεί να αποκλείει κανένα από τα κόμματα με τα οποία συγγενεύει ιδεολογικά. ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφωνίες τους.

Το ερώτημα τέθηκε στον Τσακαλώτο σε προσωπική βάση, γιατί αυτός υπήρξε βασικός πρωταγωνιστής της αλλαγής πολιτικής μετά την παραίτηση Βαρουφάκη: «Εσείς προσωπικά θα ξανακυβερνούσατε με τον Βαρουφάκη;». Η απάντηση ήταν καταφατική, με το επιχείρημα ότι ο λαός θα αποφασίσει -με απλή αναλογική- και δεν νοούνται προσωπικοί λόγοι για να μην υλοποιηθεί η απόφασή του.

Γι’ αυτό ακριβώς, άλλωστε, έγινε χαμός! Διότι ήταν η πρώτη φορά που έγινε επισήμως παραδεκτό ότι η απλή αναλογική μπορεί να οδηγεί σε συμμαχίες που υπερβαίνουν τα όρια της πολιτικής λογικής.

Αν το 2015 ο Κομμένος ήταν «αναγκαίο κακό» λόγω μνημονίου, τώρα ο Βαρουφάκης περιγράφεται, όπως γράφει η εφημερίδα “Παραπολιτικά”, από τον ΣΥΡΙΖΑ ως «αναγκαίο κακό» λόγω απλής αναλογικής. Οπως τότε. έτσι και τώρα οι συγκεκριμένες επιλογές αποξενώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ από την Κεντροαριστερά και δυσκολεύουν οιανδήποτε προσπάθεια συνεννόησής του με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Διότι, λογικά, όσες πιθανότητες θα είχε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. να μετάσχει σε μια κυβέρνηση Ν.Δ. – Βελόπουλου. άλλες τόσες έχει να λάβει μέρος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – Βαρουφάκη.