Ευλογία για τους χριστιανούς Κόπτες και κατάρα για τους φανατικούς ισλαμιστές ο μεταρρυθμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου δεν κρύβει την… απέχθειά του προς τον Ερντογάν και τα φιλικά αισθήματά του για τη χώρα μας.

 

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ

 

«Εάν η Αίγυπτος είναι ασταθής, τότε ολόκληρη η περιοχή είναι ασταθής», υπογράμμισε κάποτε. O φιλέλληνας πρόεδρος της Αιγύπτου στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Σαΐντ Χουσεΐν Χαλίλ αλ-Σίσι είναι πραγματικά ευλογία για τη χώρα του, καθώς την έσωσε από τα χέρια των ισλαμιστών. Είναι ευλογία και για τους χριστιανούς Κόπτες, οι οποίοι πίνουν νερό στ’ όνομά του, καθώς τους γλίτωσε από μια εκστρατεία εξόντωσής τους από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μοχάμεντ Μόρσι.

Δέκα χρόνια πριν, οι ισλαμιστές προετοιμάζονταν και ακόνιζαν τα μαχαίρια τους, μιλώντας για «χριστιανική συνωμοσία κατά του Ισλάμ». Ομως, οι Αιγύπτιοι δεν «τσίμπησαν». Κοίταξαν με προσμονή προς τη μεριά του στρατηγού Αλ-Σίσι, που ο ΣΥΡIΖΑ κάποτε αποκάλεσε «Πινοσέτ της Μεσογείου»!

Οχι, τα πράγματα δεν ήταν εύκολα στην Αίγυπτο μετά τις ημέρες της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου 2011, που οδήγησαν στην παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ. Ακολούθησαν τα γεγονότα της 30ής Ιουνίου 2013, με τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας άνω των 32.000.000 πολιτών που, προστατεύοντας την ελευθερία και την κοσμικότητα, οδήγησαν λίγες ημέρες μετά στην ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι, «κολλητού» του Μπαράκ Ομπάμα και της Χίλαρι Κλίντον.

Το 2014, ο 69χρονος σήμερα Αλ-Σίσι, ο οποίος δεν θέλει να βλέπει ζωγραφιστό τον κολλητό του Μόρσι, Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σάρωσε στις προεδρικές εκλογές με ποσοστό 97%, επιτυχία που επανέλαβε το 2018. Δεν ήταν και λίγο να τον στηρίζει ο ίδιος ο Αμπντελ Χακίμ Νάσερ, γιος του Γκαμάλ Αμπντελ Νάσερ, εμβληματικού πρώην προέδρου της Αιγύπτου. Κυρίαρχος λοιπόν ο Αλ-Σίσι και στον ορίζοντα, τίποτα δεν φαίνεται ικανό να διαταράξει την προεδρία του.

Είναι αξιωματικός με διπλωματική εμπειρία καθώς διετέλεσε και στρατιωτικός ακόλουθος στη Σαουδική Αραβία. Μετεκπαιδεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, με τις οποίες επί μακρόν δεν διατηρούσε καθόλου καλές σχέσεις, καθώς δεν συγχωρούσε τη στήριξη του Λευκού Οίκου, επί Μπαράκ Ομπάμα, στον ισλαμιστή Μόρσι.

Οι ταραχές του 2011 βρήκαν τον Αλ-Σίσι διευθυντή του τμήματος Στρατιωτικών Πληροφοριών του αιγυπτιακού στρατού. Ενάμιση χρόνο μετά, ήταν ήδη αναπληρωτής πρωθυπουργός, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και υπουργός Αμυνας. Προήχθη σε αρχιστράτηγο το 2014.

Στα γεγονότα του 2013, ο στρατός έδωσε διορία 48 ωρών στην κυβέρνηση Μόρσι προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα των διαδηλωτών. Ο Αλ-Σίσι βγήκε τότε μπροστά, ελέγχοντας την κατάσταση και ζητώντας από τον κόσμο να βγει στον δρόμο. «Είμαστε δεσμευμένοι, ενώπιον του Θεού, στον αιγυπτιακό και αραβικό λαό ότι θα προστατεύσουμε την Αίγυπτο, τους Αιγύπτιους και την ελεύθερη βούλησή τους», είπε.

Χύθηκε πολύ αίμα στις πλατείες Ράμπαα ελ-Ανταουάγια και Νάχντα του Καΐρου, όταν ο στρατός χτύπησε εκεί ισλαμιστές που αρνούνταν να αποχωρήσουν. Ομως, οι συγκεντρώσεις υπέρ του Αλ-Σίσι ήταν πολυπληθείς, με τους υποστηρικτές του να φωνάζουν «Στρατός και λαός είναι ένα χέρι».

 

Σύμβολο ενότητας

Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο Αλ-Σίσι κατέστη το σύμβολο εθνικής ενότητας. Οσο για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ο Αιγύπτιος ηγέτης ήταν σαφής, αποκαλώντας τη «ανάδοχο όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Μεταρρυθμιστής, ο Αιγύπτιος πρόεδρος επιζητεί ένα σύγχρονο Ισλάμ και έλαβε μέτρα για την εξάλειψη θρησκευτικών και κοινωνικών πρακτικών που δεν αρμόζουν στο σήμερα. «Εμείς ως μουσουλμάνοι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Το Ισλάμ έχει μιλήσει για την εμπιστοσύνη, είμαστε γνωστοί ως ειλικρινείς;[…] Το Ισλάμ μίλησε για ανεκτικότητα, είμαστε γνωστοί ως ανεκτικοί;» δηλώνει.

Προστάτης των χριστιανών, παρέστη σε θεία λειτουργία στο Κάιρο τα Χριστούγεννα του 2015, ενθουσιάζοντας τους Κόπτες, οι οποίοι τον στηρίζουν μαζικά. Δεν ξεχνάει ποτέ τους εχθρούς του, που είναι αρκετοί, στην Τουρκία, στο Κατάρ, στην Τυνησία, στις ΗΠΑ… «Οι Αιγύπτιοι δεν θα ξεχάσουν αυτούς που στάθηκαν μαζί τους ή εναντίον τους», συνηθίζει να λέει, ενώ μιλώντας στην «Washington Post» έστειλε το μήνυμά του στον Λευκό Οίκο: «Αφήσατε τους Αιγύπτιους. Γυρίσατε την πλάτη σας στους Αιγύπτιους και δεν θα το ξεχάσουν αυτό».

«Οποιος σας βλάψει θα σβήσει από προσώπου γης», είπε το 2013 στους συμπολίτες του και τήρησε τον λόγο του. Οταν ισλαμιστές απήγαγαν τον Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιανουάριο του 2015 στη Σύρτη της Λιβύης 20 Αιγύπτιους Κόπτες και έναν άλλον χριστιανό από την Γκάνα, όπου εργάζονταν εκεί σε κατασκευαστικά έργα, και τους δολοφόνησαν τον Φεβρουάριο του 2015 (μάρτυρες της πίστης που αγιοκατατάχθηκαν από την Κοπτική Εκκλησία), ο Αλ-Σίσι κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος.

Ακολούθησαν σφοδρά στρατιωτικά αντίποινα κατά των ισλαμιστών που δραστηριοποιούνταν τότε στη Σύρτη, με δεκάδες νεκρούς. Ο δε Λευκός Οίκος επικρίθηκε τότε εντονότατα στην Αίγυπτο καθώς προσπάθησε να αποτρέψει τα αντίποινα και δεν είπε λέξη σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τον λόγο της δολοφονίας των 21 μαρτύρων: την πίστη τους.

Η άνοδος του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία ενθουσίασε πάντως τον Αλ-Σίσι, ο οποίος δήλωσε τον Σεπτέμβριο του 2016 ότι «υπό την κυβέρνηση Τραμπ, οι ΗΠΑ θα είναι ένας πιστός φίλος, όχι απλώς ένας σύμμαχος, στον οποίο η Αίγυπτος μπορεί να βασιστεί στις επόμενες μέρες και χρόνια».