Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι παρακολούθησε τις “σημαντικές συνομιλίες” ανάμεσα στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ωστόσο ότι αμφιβάλλει πως η Κίνα θα αλλάξει τη στάση της όσον αφορά την σύγκρουση στην Ουκρανία υπό τις ξένες πιέσεις.

Η Κίνα έχει προτείνει το δικό της “ειρηνευτικό σχέδιο” για την Ουκρανία στην πρώτη μεγάλη διπλωματική παρέμβαση του Πεκίνου στην σύγκρουση, αλλά η Ουκρανία και δυτικοί ηγέτες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την στενή σχέση του Σι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι η ρωσική προεδρία “παρακολούθησε” τις συνομιλίες ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα, αλλά υπογράμμισε ότι η Ρωσία έχει τις δικές της “πλούσιες σχέσεις” με το Πεκίνο.

“Η Κίνα είναι μια πολύ σοβαρή, πολύ μεγάλη δύναμη με τη δική της κυρίαρχη θέση (…) Δεν είναι το είδος της χώρας που αλλάζει τις θέσεις της γρήγορα υπό ξένη επιρροή”, σημείωσε ο Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ρωσία ανησυχεί πως η Ευρώπη θα μπορούσε να πείσει τον Σι όσον αφορά την Ουκρανία.

Μετά τις συνομιλίες, ο Σι εξέφρασε την προθυμία να μιλήσει απευθείας με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν, ενώ ο Μακρόν δήλωσε ότι προέτρεψε το Πεκίνο “να επαναφέρει τη Ρωσία στη λογική”.