Η ειρήνη στην Ουκρανία θα έσωζε ανθρώπινες ζωές, γι’ αυτό η ουγγρική κυβέρνηση ζητά κατάπαυση του πυρός και άμεση έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών στον τηλεοπτικό σταθμό ειδήσεων N1 της Κροατίας.
Στη συνέντευξη, ο Péter Szijjártó τόνισε ότι το πιο σημαντικό καθήκον της διεθνούς κοινότητας θα είναι αυτή τη στιγμή η διάσωση ανθρώπινων ζωών.
Ο υπουργός αιτιολόγησε τη θέση της Ουγγαρίας, η οποία διαφέρει από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι υπάρχει μια σημαντική ουγγρική κοινότητα 150.000 ατόμων που ζει στην Ουκρανία, τα μέλη της οποίας στρατολογούνται σε μεγάλο βαθμό στον ουκρανικό στρατό. Οι Ούγγροι χάνουν τη ζωή τους σε αυτόν τον πόλεμο, είπε ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας, ο οποίος πρόσθεσε πως η Ουγγαρία απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, γιατί η ειρήνη είναι ο μόνος τρόπος για να σωθούν ζωές.
Ο Péter Szijjártó εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι τα μέλη της ευρωπαϊκής και διατλαντικής κοινότητας θα υιοθετήσουν την ουγγρική θέση, επειδή, κατά τη γνώμη του, τώρα «σε αυτό το ημισφαίριο» η ρητορική του πολέμου είναι πολύ πιο δυνατή, πολύ πιο δυνατή από τη ρητορική της ειρήνης».
«Δεδομένου ότι η Ουγγαρία δεν αποτελεί μέρος αυτής της σύγκρουσης, δεν εναπόκειται στην ουγγρική κυβέρνηση να πει τι θα συμβεί μετά την κατάπαυση του πυρός», είπε ο Péter Szijjártó, ο οποίος διευκρίνισε ότι η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία πρέπει να γίνονται σεβαστά. ..Eίναι ξεκάθαρο «ποιος επιτέθηκε σε ποιον», η Ουγγαρία καταδικάζει τη Ρωσία λόγω του πολέμου.
Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι εάν ο πόλεμος κλιμακωθεί, η κλιμάκωση δεν θα γίνει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, αλλά στις γειτονικές περιοχές. Ωστόσο, η Ουγγαρία δεν θέλει να συμμετάσχει σε αυτόν τον πόλεμο, τόνισε ο Szijjártó.
Απαντώντας στην ερώτηση, τι θα είχε συμβεί στην Ουκρανία σήμερα αν η Δύση δεν είχε στείλει όπλα, ο Péter Szijjártó είπε ότι κατά τη γνώμη του το ερώτημα τι θα είχε συμβεί αν δεν είχε ξεκινήσει πόλεμος είναι πολύ πιο σημαντικό, «γιατί αυτός ο πόλεμος έπρεπε να είχε αποφευχθεί».
Για την επίσκεψη Όρμπαν στο Κίεβο είπε ότι έλαβαν πρόσκληση και τώρα πρέπει να διευκρινιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με την προετοιμασία της επίσκεψης.
Ο Ούγγρος υπουργός χαρακτήρισε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουγγαρίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους πόρους της ΕΕ ως απογοητευτική κατάσταση. Κατά τη γνώμη του, το πάγωμα των πόρων δεν αποτελεί πρόβλημα από την άποψη του κρατικού προϋπολογισμού, διότι πέρυσι η ουγγρική οικονομία σημείωσε αύξηση σχεδόν 5% και έγινε μεγάλος αριθμός επενδύσεων.
Στην περίπτωση των πόρων της ΕΕ, είναι ζήτημα αρχής, διότι δεν είναι ανθρωπιστικές δωρεές, αλλά παρέχονται από τις επιδόσεις των Ευρωπαίων, συμπεριλαμβανομένων των Ούγγρων. Αλλά η Ε.Ε δεν εγκρίνει τον τρόπο με το οποίο η ουγγρική κυβέρνηση κυβερνά τη χώρα και επιδιώκει την αποτυχία της.
Ο Péter Szijjártó επανέλαβε το γεγονός ότι η ουγγρική κυβέρνηση υποστηρίζει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και, κατά τη γνώμη του, το νομοθετικό σώμα της Βουδαπέστης θα επικυρώσει επίσης αυτήν την προσχώρηση. Η σχετική πρόταση έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και ο πρωθυπουργός ζήτησε και από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνώντων κομμάτων να στηρίξουν την πρόταση αυτή.