Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα «πραγματοποιήσει το Brexit» έως τις 31 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα καταλήξει σε μια νέα εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, δήλωσε σήμερα, Κυριακή, ο υπουργός Μάικλ Γκόουβ.
Μετά την επανεκλογή των Συντηρητικών την περασμένη εβδομάδα με πλειοψηφία 80 εδρών, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα επιδιώξει δύο προτεραιότητες — να εκπληρώσει την υπόσχεσή του να πραγματοποιηθεί το Brexit και να ρίξει χρήματα στο βρετανικό σύστημα υγείας.
«Αυτό που μπορώ απολύτως να επιβεβαιώσω είναι ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ψηφίσουμε το Νομοσχέδιο Συμφωνίας Αποχώρησης σχετικά σύντομα και στη συνέχεια θα καταστήσουμε σαφές ότι θα περάσει πριν από τις 31 Ιανουαρίου», δήλωσε ο Γκόουβ στο Sky News.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, ο Γκόουβ είπε: «Θα επιτευχθεί την επόμενη χρονά. Θα είμαστε σε θέση να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από την 31η Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς και στη συνέχεια θα έχουμε ολοκληρώσει τις συνομιλίες μας με την ΕΕ για ένα νέο πλαίσιο ελεύθερου εμπορίου και φιλικής συνεργασίας που θα έχουμε μαζί της μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς».
Ο Τζόνσον θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του την Πέμπτη.
Ο Ρίσι Σούνακ, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει σκοπό να υποβάλει εκ νέου το Νομοσχέδιο Συμφωνίας Αποχώρησης στο Κοινοβούλιο προκειμένου να εγκριθεί πριν από τα Χριστούγεννα ώστε οι υπουργοί να μπορέσουν να αρχίσουν να εργάζονται για άλλες προτεραιότητες όπως «το πέρασμα της χώρας σε επόμενο επίπεδο».
Έπειτα από τρία και πλέον χρόνια διαμάχης για το Brexit, ο Τζόνσον θα πρέπει να προσπαθήσει να ενώσει μια χώρα όπου οι διαφωνίες για το πώς, το πότε ή το αν η Βρετανία πρέπει να φύγει από την ΕΕ έχει διαιρέσει πόλεις, χωριά, ακόμη και οικογένειες.
Σύμφωνα με τους Sunday Times, ο Τζόνσον σχεδιάζει να κάνει αλλαγές στην ομάδα των κυριότερων υπουργών του τον Φεβρουάριο προκειμένου να επικεντρωθεί στην εκπλήρωση των προεκλογικών υποσχέσεών του, ειδικότερα εκείνων προς τους ψηφοφόρους της βόρειας και κεντρικής Αγγλίας, που κάποτε αποκαλούνταν «κόκκινος τοίχος» λόγω της αφοσίωσής τους στο Εργατικό Κόμμα.
Για το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, το εκλογικό αποτέλεσμα της 12ης Δεκεμβρίου ήταν το χειρότερο από το 1935, υπογραμμίζοντας το πώς η αμφίσημη πολιτική του για το Brexit και ο Σοσιαλιστής ηγέτης του, Τζέρεμι Κόρμπιν, αποδείχθηκαν εκλογική καταστροφή για πολλούς παραδοσιακούς ψηφοφόρους.
«Θέλω να είμαι σαφής ότι αναλαμβάνω την ευθύνη. Ας το δεχθούμε χωρίς αντιρρήσεις», δήλωσε ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών Τζον Μακντόνελ στην εκπομπή του BBC Andrew Marr Show. «Αυτή η καταστροφή μου ανήκει».
Είπε ότι θα εκλεγεί ένας νέος ηγέτης μέχρι τις αρχές της επόμενης χρονιάς, και ήδη ορισμένοι δήλωσαν πως σκέπτονται να είναι υποψήφιοι.
Η Λίζα Νάντι, βουλευτής για την πόλη Ουίγκαν της βόρειας Αγγλίας, δήλωσε ότι θα μπορούσε να είναι υποψήφια, ενώ ο σκιώδης υπουργός Δικαιοσύνης Ρίτσαρντ Μπέργκον είπε ότι θα στηρίξει τη Ρεμπέκα Λονγκ-Μπέιλι, σκιώδη υπουργό Επιχειρηματικότητας των Εργατικών, αν αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία.
Ο Κόρμπιν, ο οποίος ζήτησε σήμερα συγγνώμη από τους υποστηρικτές των Εργατικών σε δύο εφημερίδες, έχει πει ότι θα αποχωρήσει μόλις εκλεγεί ο νέος ηγέτης από τα μέλη του κόμματος.
«Το αποτέλεσμα ήταν ένα σκληρό χτύπημα για όλους εκείνους που έχουν απελπιστικά ανάγκη μια πραγματική αλλαγή στη χώρα μας… Λυπάμαι που δεν ανταποκριθήκαμε και αναλαμβάνω την ευθύνη», έγραψε στην ανοικτή επιστολή του.
Όμως ο Κόρμπιν πρόσθεσε: «Παραμένω περήφανος για την εκστρατεία που κάναμε… Και είμαι περήφανος που το μήνυμά μας ήταν ένα μήνυμα ελπίδας μάλλον παρά φόβου».