Το 2023 είναι η τρίτη πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, δήλωσε η Σάρα Κάπνικ, επικεφαλής επιστήμονας της Αμερικανικής Υπηρεσίας Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA), για τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται φέτος παγκοσμίως σε μία σειρά από χώρες, ενώ τόνισε ότι κατά «σχεδόν 50%» μπορεί να γίνει και η πιο θερμή, γενικότερα. 

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι χρονιές αυτές θα είναι δροσερές συγκριτικά με τα μέσα του αιώνα, αν συνεχίσουμε να θερμαίνουμε τον πλανήτη μας εκπέμποντας αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», πρόσθεσε, κρούωντας, έτσι, τον κώδωνα για την κλιματική κρίση που υφίσταται στον πλανήτη. 

Από πλευράς του, ο Γκέιβιν Σμιντ, κλματολόγος στη NASA είπε ότι «η πιο ισχυρή επίδραση του Ελ Νίνιο θα σημειωθεί το 2024» και για αυτό «περιμένουμε ότι όχι μόνο το 2023 θα είναι εξαιρετικά θερμό και ίσως μια χρονιά ρεκόρ, αλλά και ότι το 2024 θα είναι ακόμη πιο θερμό».

Να σημειωθεί ότι οι δύο επιστήμονες μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου με θέμα την ανάλυση των παγκόσμιων θερμοκρασιών που καταγράφηκαν τον περασμένο μήνα, για τον οποίο η NOAA επιβεβαίωσε ότι ήταν ένας μήνας ρεκόρ. Παρόμοια ανακοίνωση για τον φετινό Ιούλιο έκανε και την προηγούμενη εβδομάδα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, αναφέροντας ότι ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη. 

Ιδιαίτερα ανησυχητική η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών

Η θερμοκρασία της επιφάνειας των ωκεανών ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες: για τέταρτο συνεχή μήνα, η θερμοκρασία ανήλθε σε ύψος ρεκόρ, σύμφωνα με τη NOAA. Οι θερμοκρασίες αυτές έχουν εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες στα είδη που ζουν εκεί, κυρίως στα κοράλλια.

Η Κάπνικ προειδοποίησε ότι «περισσότερο από το 40% των ωκεανών υφίσταται σήμερα ένα κύμα ζέστης». Τέλος, με τη σειρά του, ο επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέσον, έκανε λόγο για τη μητέρα φύση, η οποία «μας στέλνει ένα μήνυμα και το μήνυμα αυτό είναι: καλύτερα να δράσουμε τώρα, προτού είναι πολύ αργά να σώσουμε το κλίμα μας, και με άλλα λόγια, να σώσουμε τον πλανήτη μας», υπενθυμίζοντας ότι «είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι».