Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, η Μονάδα Αμυντικής Καινοτομίας (DIU) του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ ανέπτυξε μια φορετή συσκευή που ανιχνεύει τη λοίμωξη από κορονοϊό. Τώρα το αμερικανικό υπουργείο ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει σε φορετές συσκευές (wearables) που ανιχνεύουν μολυσματικές ασθένειες στο πλαίσιο του προγράμματος RATE (Rapid Assessment of Threat Exposure).

«Το Υπουργείο Άμυνας επενδύει σημαντικά στην ενίσχυση της ετοιμότητας του εργατικού δυναμικού του για τη διεξαγωγή βασικών αποστολών. Ωστόσο, ο κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών, όπως ο COVID-19, αποτελεί εδώ και καιρό μια απρόβλεπτη μεταβλητή. Με το RATE, το Υπουργείο Άμυνας μπορεί να χρησιμοποιήσει εμπορικά wearables για να παρακολουθεί μη επεμβατικά την υγεία ενός μέλους της υπηρεσίας και να παρέχει έγκαιρες προειδοποιήσεις για πιθανή μόλυνση πριν αυτή εξαπλωθεί», δήλωσε ο Τζεφ Σνάιντερ, υπεύθυνος προγράμματος για το RATE.

Το νέο πρόγραμμα χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που εκπαιδεύτηκε με τη χρήση νοσοκομειακών δεδομένων από παρακολουθούμενα κρούσματα COVID-19 και αξιοποιεί βιομετρικά δεδομένα από εμπορικές φορετές συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο αλγόριθμος του RATE επέτρεψε την έγκαιρη ανίχνευση μολυσματικών ασθενειών έως και 48 ώρες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και προέβλεψε λοιμώξεις έως και έξι ημέρες νωρίτερα.

Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 4.500 άτομα από διάφορες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και 360 αρχιλοχίες της Διοίκησης Μάχης της Αεροπορίας. Το υπουργείο συνεργάζεται με την τεχνολογική εταιρεία Philips για την ανάπτυξη του αλγορίθμου και την επέκταση των προσπαθειών σε παγκόσμια κλίμακα για την επιτάχυνση της εμπορικής αξιοποίησης και της κλιμάκωσης των συσκευών.

«Επειδή ο αλγόριθμός μας είναι ανεξάρτητος από τις συσκευές, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δεδομένα βιοδεικτών από οποιοδήποτε εμπορικό wearable. Στη συνέχεια συγκρίνουμε αυτούς τους δείκτες με τα σύνολα κλινικών δεδομένων μας στο cloud για να δημιουργήσουμε μια βαθμολογία ευεξίας RATE. Η βαθμολογία έχει αποδειχθεί ότι είναι ενδεικτική της εμφάνισης λοιμώξεων. Μπορούμε να το προσφέρουμε μέσω ενός μοντέλου αδειοδότησης σε όποιον θέλει να προσθέσει αυτή τη δυνατότητα στη συσκευή του ή ως αυτόνομη υπηρεσία», ανέφερε στη δήλωσή του ο Νάβιν Νάτογουαλ, επικεφαλής ολοκληρωμένων τεχνολογικών λύσεων της Philips.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχει ταξινομήσει το RATE ως συσκευή γενικής ευεξίας.