Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο, όπου εκατοντάδες Σέρβοι βρίσκονται έξω από τα δημαρχεία τεσσάρων πόλεων  και ζητούν να αποχωρήσει η αστυνομία ώστε να επιτραπεί η είσοδος στους υπαλλήλους.

Στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR, από τις ΗΠΑ, την Πολωνία και την Ιταλία, έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους αστυνομικούς για να αποφευχθούν συμπλοκές, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, και του ζήτησε να αποφευχθούν ενέργειες που θα πυροδοτήσουν την ένταση. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα, Τζέφρι Χόνεβιερ, συναντήθηκε με την πρόεδρο του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι, και εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις. Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας (29/5) ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ είχε συνάντηση με δύο από τους τέσσερις νεοεκλεγέντες δημάρχους. Οι άλλοι δύο που προέρχονται από το κυβερνών κόμμα του Άλμπιν Κούρτι δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Αμερικανού πρέσβη. Ο Τζέφρι Χόνεβιερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συζητείται ακόμη και το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν νέες δημοτικές εκλογές στον βορρά του Κοσόβου.

Ολοκληρώνεται η μετακίνηση σερβικών στρατευμάτων 

Την ανησυχία της για τις κινήσεις της κυβέρνησης του Κοσόβου εξέφρασε η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, ενώ ο υπουργός Άμυνας, Μίλος Βούτσιβιτς, ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη των μονάδων του σερβικού στρατού στα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο θα ολοκληρωθεί νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας. 

Η νέα κρίση στο Κόσοβο ξέσπασε όταν, την περασμένη Παρασκευή, η αστυνομία επενέβη σε τέσσερις πόλεις για να διαλύσει συγκέντρωση Σέρβων που εμπόδιζαν τους νεοεκλεγέντες δημάρχους να αναλάβουν τα καθήκοντα τους. Οι συγκεκριμένοι δήμαρχοι εξελέγησαν στις έκτακτες δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 23 Απριλίου χωρίς τη συμμετοχή των Σέρβων. Η προσέλευση στις κάλπες δεν ξεπέρασε το 3,5% και η σερβική κοινότητα στο βόρειο Κόσοβο θεωρεί μη έγκυρο το αποτέλεσμα.