Διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινάει επίσημα η Αλβανία ως η πρώτη από τις χώρες που βρίσκονται στη λίστα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.
Ο ίδιος συναντήθηκε την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, ενόψει αυτής της εξέλιξης. Στη συνάντηση, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών συζήτησαν για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και συμφώνησαν να συνεχίσουν την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ούγγρου πρωθυπουργού στην πλατφόρμα Χ, η δεύτερη Διακυβερνητική Διάσκεψη με την Αλβανία θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου να συζητηθεί η εξέλιξη των ζητημάτων που πρέπει να επιλύσει η χώρα.
Η Ουγγαρία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. «Δεν μιλάμε μόνο για την επιτάχυνση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων, αποφέρουμε», ανέφερε ο Όρμπαν.
It was a pleasure to welcome Prime Minister @ediramaal in Budapest today. We were pleased to announce that the second intergovernmental conference with #Albania will be held on October 15, marking the opening of the first negotiation cluster. We don’t just talk about accelerating… pic.twitter.com/zOPkcsAC8z
— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) October 11, 2024
Ζητήματα προς επίλυση
Η πρώτη δέσμη των ενταξιακών κεφαλαίων αφορά τα θεμελιώδη ζητήματα, που πρέπει να επιλύσει η Αλβανία ως υποψήφια χώρα. Η δέσμη αυτή περιλαμβάνει πέντε κρίσιμα κεφάλαια:
1. Δικαστική εξουσία και θεμελιώδη δικαιώματα.
2. Δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια.
3. Δημόσιες προμήθειες.
4. Στατιστικές.
5. Οικονομικός έλεγχος.
Οι πρώτες δύο προϋποθέσεις θεωρούνται και οι πιο κρίσιμες για την Αλβανία, καλύπτοντας ζητήματα του κράτους δικαίου στα οποία συμπεριλαμβάνονται η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τη μεθοδολογία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανανεώθηκε το 2020, αυτή η πρώτη δέσμη ζητημάτων είναι η πρώτη που ανοίγει και κλείνει τελευταία, ενώ βάση της προόδου της χώρας σε αυτά τα ζητήματα θα κριθεί και η πορεία του συνολικού ρυθμού των διαπραγματεύσεων.
Βόρεια Μακεδονία
Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα, η Επιτρπή Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ συναίνεσε να αποσταλεί κοινή επιστολή των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. προς την Αλβανία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων επί της πρώτης δέσμης των ενταξιακών κεφαλαίων, όχι όμως και προς τη Βόρεια Μακεδονία, προχωρώντας έτσι στην αποσύνδεση (decoupling) για το έως τώρα «ζεύγος» των δύο υποψηφίων για ένταξη χωρών στην ΕΕ.
Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας είχε ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, προκαλώντας έτσι τη δυσφορία της κυβέρνησης, η οποία είχε δηλώσει πως η ΕΕ «αδικεί» τα Σκόπια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαυροβούνιο θα είναι η επόμενη χώρα των Βαλκανίων που θα ξεκινήσει διαπραγματευτικές διαδικασίες ένταξης.