Ομαλά εξελίσσεται έως αυτήν την ώρα η ψηφοφορία στον Δήμο Χειμάρρας με κύριο χαρακτηριστικό την προσέλευση απ' όλη την Ελλάδα πολλών συμπολιτών του προφυλακισμένου, πλέον, υποψήφιου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη. Οι μειονοτικοί ψηφοφόροι καταφθάνουν στα χωριά της Χειμάρρας με λεωφορεία και ΙΧ.
Κατά τις εκτιμήσεις στελεχών της μειονότητας, η απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου να προφυλακίσει τον Μπελέρη αναμένεται να ενδυναμώσει τη συσπείρωση της ελληνικής κοινότητας.
Με βάση τον εκλογικό νόμο, ο Μπελέρης δεν θα μπορεί να ψηφίσει, ωστόσο το όνομά του θα υπάρχει στο ψηφοδέλτιο και μπορεί να ψηφιστεί.
Σημειώνεται ότι στα αλβανικά εκλογικά δεδομένα για πρώτη φορά συμβαίνει δύο μέρες πριν από τις κάλπες να συλλαμβάνεται ένας υποψήφιος δήμαρχος κι αυτός να είναι Έλληνας μειονοτικός, τον οποίο μάλιστα εκτός από το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την ΟΜΟΝΟΙΑ, στηρίζει το αντιπολιτευόμενο κόμμα του Σαλί Μπερίσα και εκείνο του τέως προέδρου Ιλίρ Μέτα.
Οι κάλπες στην Αλβανία άνοιξαν στις 7 π.μ. τοπική η ώρα για να προσέλθουν 3.600.000 Αλβανοί και να ψηφίσουν για την εκλογή 61 δημάρχων και των αντίστοιχων δημοτικών συμβουλίων.
Οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι 144 και ανήκουν σε 44 κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων. Περισσότερες από 6 χιλιάδες άνδρες της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί για την τήρηση της τάξης κατά την εκλογική διαδικασία.
Τις εκλογές παρακολουθούν αρκετοί ξένοι παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωβουλή και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Στις εκλογές αυτές το ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζεται σε τρεις κυρίως δήμους, της Χειμάρρας, της Φοινίκης και της Δρόπολης - Πωγωνίου.
Πιέζουν κατοίκους να καταθέσουν κατά του Μπελέρη
Μαρτυρίες κατοίκων κάνουν λόγο για εκφοβισμό που ασκείται από συνεργάτες του Έντι Ράμα, ενώ αποκαλυπτική είναι η τοποθέτηση μιας γυναίκας, η οποία κατήγγειλε πως το βράδυ της Παρασκευής, μέλη της κρατικής αστυνομίας τη διέταξαν να αφήσει το σπίτι της και να τους ακολουθήσει στο τμήμα για ανάκριση, επειδή δήθεν βρισκόταν στη λίστα με τα 13 ονόματα η ψήφος των οποίων θα εξαγοραζόταν από τον Μπελέρη.
«Χθες το βράδυ, στις 2:30, ήρθαν στην πόρτα μου πέντε αστυνομικοί της Κρατικής Αστυνομίας και μου είπαν να ανοίξω την πόρτα, την ώρα που κοιμόμουν μαζί με τον γιο μου. Μου ζήτησαν να τους ακολουθήσω στο τμήμα για να μου κάνουν μερικές ερωτήσεις. Δεν μου εξήγησαν περί τίνος πρόκειται εκείνη τη στιγμή. Με κατέβασαν, με έβαλαν σε ένα βαν και με οδήγησαν στην Αυλώνα» είπε αρχικά η κάτοικος τη Χειμάρρας και συνέχισε: «Εκεί, με ανέκριναν μαζί με τον γιο μου, που είναι 18 ετών. Ρωτούσα θυμωμένη γιατί με κρατούσαν και τότε μου είπαν πως το όνομά μου βρισκόταν στη λίστα και πως είχα πάρει χρήματα από τον Φρέντι Μπελέρη για να πουλήσω την ψήφο μου. Τον Φρέντι τον ήξερα μόνο κατά πρόσωπο, ενώ δεν γνωρίζω καθόλου τον Κοκαβέση. Με ρώτησαν αν ο Φρέντι μού έδωσε χρήματα, ούτε ένα λεκ, τους απάντησα. Ούτε με ξέρει, ούτε με έχει πάρει τηλέφωνο κάποιος δικός του. Δεν με ενδιαφέρει καν η πολιτική, κανείς δεν μου έδωσε τίποτα. Και τους ζήτησα να φέρουν μπροστά μου τον Μπελέρη για να επιβεβαιώσει όσα έλεγα. Στη συνέχεια, με άφησαν στην πόρτα του τμήματος, να γυρίσω στο σπίτι μου με το λεωφορείο...»