Έρευνα για την ύποπτη δράση επτά Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που με πρόσχημα την παροχή βοήθειας σε παράτυπους μετανάστες που έφταναν στη χώρα μας, κυρίως από τα νησιά, φέρονται να είχαν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με δουλεμπόρους, βρίσκεται σε εξέλιξη από τις εισαγγελικές αρχές.

Παράλληλα, ερευνάται το ενδεχόμενο μέλη των συγκεκριμένων ΜΚΟ, εκτός από αγαστή συνεργασία με τους δουλεμπόρους, που πλουτίζουν εις βάρος των μεταναστών, να είχαν και τον ρόλο κατασκόπου, δίνοντας σε Τούρκους πράκτορες που συνεργάζονται με τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών στη γείτονα πληροφορίες για στρατιωτικές υποδομές στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και στίγμα για το πού βρίσκονται ανά πάσα ώρα και στιγμή σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

Στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που είχαν ασχοληθεί κατά το παρελθόν με τις ύποπτες ΜΚΟ είχαν διαπιστώσει τη συνεργασία μεταξύ δουλεμπόρων που έχουν ως βάση τα τουρκικά παράλια και «ανθρωπιστών» της από εδώ πλευράς του Αιγαίου. Αξίζει να σημειωθεί πως επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν τα νησιά είχαν βουλιάξει από μετανάστες που ως εκ... θαύματος εξαφανίζονταν λίγες ημέρες αφότου έφταναν στη χώρα μας –όπως είχε δηλώσει η τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου–, οι ΜΚΟ άνθησαν.

Με το αζημίωτο

Τις ημέρες των ακραίων καταστάσεων και των καμπ είχαν εμφανιστεί στη χώρα μας δεκάδες ΜΚΟ από κάθε χώρα της Ευρώπης, φορώντας πάντα τον μανδύα της... αλληλεγγύης και της προσφοράς στους «δοκιμαζόμενους μετανάστες». Ξαφνικά, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στο λιμάνι του Πειραιά και στην πλατεία Βικτωρίας στο κέντρο της Αθήνας, εμφανίστηκαν «εθελοντές», με το αζημίωτο, από χώρες όπως η Νορβηγία, η Γερμανία και η Ιταλία.

Από την έρευνα των Αρχών διαπιστώθηκε πως κάποιες ΜΚΟ ενημέρωναν τους Τούρκους δουλεμπόρους για τα στίγματα των σκαφών του Λιμενικού Σώματος, κυρίως στη Λέσβο. Μάλιστα, στις 5 Σεπτεμβρίου του 2020, στελέχη της ΕΥΠ είχαν πραγματοποιήσει έφοδο σε σκάφος που χρησιμοποιούσε μια ΜΚΟ στο νησί, εντοπίζοντας λεπτομερείς χάρτες με τα σημεία επιβίβασης μεταναστών από την Τουρκία.

Γνώριζαν την ηλικία, το φύλο των διακινουμένων, ακόμη και τα σημεία εκκίνησης από τα τουρκικά παράλια των λέμβων με τους μετανάστες. Τότε είχε σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος 19 Γερμανών, δύο Ελβετών, μίας Ισπανίδας, ενός Βούλγαρου και μίας Γαλλίδας.

Όλοι τους φέρονταν να έστελναν φωτογραφίες σε δουλεμπορικά κυκλώματα της Τουρκίας, στίγματα των σκαφών και οδηγίες, προκειμένου να φτάνουν στα νησιά χωρίς να κινδυνεύουν να εντοπιστούν από σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Όλα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπό εξέλιξη έρευνας για τη δράση των ΜΚΟ, δεν γίνονταν υπό το πρίσμα του ανθρωπισμού, αλλά για την εξασφάλιση εκατομμυρίων ευρώ, μέσω προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εκατομμυρίων ευρώ από τη συνεργασία των οργανώσεων αυτών με τα δουλεμπορικά κυκλώματα των Τούρκων, που λάμβαναν χιλιάδες ευρώ για κάθε λαθροδιακίνηση.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα των ελληνικών Αρχών, διακινητές και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων είχαν συγκεκριμένο τρόπο δράσης. Αρχικά οι δουλέμποροι στην Τουρκία ενημέρωναν για το πού θα μεταφέρονταν οι μετανάστες και το σημείο που θα τους αποβίβαζαν στη Μυτιλήνη, είτε προφορικά είτε κάνοντας χρήση κρυπτογραφημένων εφαρμογών επικοινωνίας.

Οι μετανάστες, αφού έφταναν στο νησί, κρύβονταν σε δύσβατα σημεία και επικοινωνούσαν με τις ΜΚΟ, αποστέλλοντας σχετικά πληροφοριακά στοιχεία. Στη συνέχεια τα μέλη των «ύποπτων» ΜΚΟ μετέβαιναν στο σημείο που βρίσκονταν οι μετανάστες, χωρίς να ενημερώσουν τις Αρχές, και τους μετέφεραν σε καμπ, με το πρόσχημα της παροχής σε αυτούς ανθρωπιστικής-ιατρικής βοήθειας.

Διαχειριστικός έλεγχος

Εκτός από τις επτά ΜΚΟ που έχουν μπει στο μικροσκόπιο της έρευνας από τις εισαγγελικές αρχές, ακόμη 40 είχαν ελεγχθεί τον Ιούνιο του 2024 από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Στην έκθεση που είχε συνταχθεί την περίοδο εκείνη, παρουσιάζονταν οι διαφορετικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για το ξέπλυμα μέσω Αστικών Μη Κερδοσκοπιών Εταιρειών (ΑΜΚΕ), αλλά και γίνεται αναφορά στα τρωτά σημεία του συστήματος, που αφήνουν «παραθυράκια», καθώς και στην απουσία επαρκούς εποπτείας αλλά και ενιαίου κανονιστικού πλαισίου.

Στις 15 Απριλίου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης, και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, είχαν συνάντηση με βασικό θέμα συζήτησης τον ύποπτο και εθνικά επιζήμιο τρόπο δράσης των επτά ΜΚΟ. Πηγές ενημέρωσης που βρίσκονται κοντά στους δύο αρμόδιους υπουργούς ανέφεραν πως «είναι αναγκαίος ο διαχειριστικός έλεγχος των χρηματοδοτήσεων των ΜΚΟ στο Β. Αιγαίο». Παράλληλα, ο κ. Βορίδης «δεσμεύτηκε να προχωρήσει η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να περικόπτονται οι χρηματοδοτήσεις σε ΜΚΟ που εμπλέκονται σε παράνομη διακίνηση μεταναστών».

«Έχουμε συνεννοηθεί ότι θα υπάρξει αυτή η ενημέρωση και, εάν χρειαστεί να εκδηλωθεί νομοθετική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση του υπουργείου Μετανάστευσης, είναι κάτι το οποίο θα κάνουμε άμεσα», είχε πει ο κ. Βορίδης. Από την πλευρά του, ο κ. Κικίλιας συμπλήρωσε πως θα ελεγχθούν «το πλαίσιο της νομιμότητας στο οποίο πρέπει να κινούνται και ο τρόπος διαφάνειας ως προς τη χρηματοδότησή τους».