Οι ιδιοκτήτες των περιφερειακών καναλιών ζητούν να μη γίνει διαγωνισμός, με πλειστηριασμό των αδειών λειτουργίας, επιβεβαίωσε η Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας (ΕΕΤΕΠ) με το πολυσέλιδο υπόμνημα που κατατέθηκε στον αρμόδιο υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιο Πέτσα.
Οι καναλάρχες των περιφερειακών καναλιών είχαν εξασφαλίσει πριν από τις εκλογές τη δέσμευση της ΝΔ πως οι άδειες δεν θα δοθούν με διαγωνισμό και για αυτό ζητούν την άμεση αλλαγή του «νόμου Παππά».
Όπως δηλώνουν στο υπόμνημά τους, η διαδικασία της αδειοδότησης μπορεί να γίνει με μοριοδότηση με συγκεκριμένα κριτήρια. Αποδέχονται την πληρωμή ετήσιου τέλους άδειας, όπως και όλες τις άλλες προϋποθέσεις του νόμου, όπως ελάχιστο κεφάλαιο, αριθμό προσωπικού ανάλογα με την περιφερειακή ζώνη εκπομπής, τεχνολογική υποδομή, αλλά ζητούν να ισχύσει το κριτήριο παλαιότητας.
Η ΕΕΤΕΠ σημειώνει πως από τους 97 περιφερειακούς σταθμούς που εκπέμπουν σήμερα –δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς οι σταθμοί της Αττικής– ελάχιστοι έχουν έσοδα πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως. Συνολικά, η περιφερειακή τηλεόραση έχει το 3% του τηλεοπτικού τζίρου πανελλαδικά, ποσοστό που μεταφράζεται σε λιγότερα από 10 εκατ. ευρώ ετησίως για όλους τους σταθμούς. Με βάση αυτό η ΕΕΤΕΠ ζητά την πλήρη κατάργηση του ειδικού φόρου τηλεόρασης και την ένταξη της περιφερειακής τηλεόρασης στα προγράμματα ενίσχυσης Τύπου από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Απεμπλοκή από την Digea
Για μία ακόμη φορά οι ιδιοκτήτες των περιφερειακών καναλιών ζητούν την απεμπλοκή τους από τη σύμβαση με τον ιδιώτη πάροχο (Digea), σημειώνοντας κυρίως τους καταχρηστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί. Η Digea σε βάθος δεκαπενταετίας προβλέπεται να εισπράξει από τους περιφερειακούς σταθμούς περί τα 70 εκατ. ευρώ, ενώ κατέβαλλε στο Δημόσιο για την απόκτηση του περιφερειακού φάσματος μόλις 2,6 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, υπάρχει όρος που προβλέπει αύξηση του ενοικίου ανά περιφερειακή ζώνη σε περίπτωση που κλείσει ένας περιφερειακός σταθμός. Αναφέρονται επίσης τα μεγάλα προβλήματα στην ποιότητα του ψηφιακού σήματος των περιφερειακών καναλιών, καθώς η Digea δίνει πολύ μικρότερο εύρος συχνότητας για αυτά έναντι των πανελλαδικών καναλιών.
Η ΕΕΤΕΠ κάνει λόγο για αποχώρηση κοινή συναινέσει, δηλαδή να συμφωνήσει και ο ιδιώτης πάροχος στην απεμπλοκή τους, ώστε να ανοίξει ο δρόμος και να αναλάβει η ΕΡΤ την εκπομπή και μεταφορά του ψηφιακού τους σήματος!
Πηγή: typologies.gr