Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίιερη για το τραπεζικό σύστημα. Βρίσκεται σε φάση ταχείας μετάβασης. Από την εποχή του παραδοσιακού τραπεζικού καταστήματος και της διαπροσωπικής επαφής με τον πελάτη περνάμε ταχύτατα στην εποχή της πλήρους ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης, όπου για την έγκριση ενός δανείου μπορεί να μη χρειαστεί καν η υπογραφή χαρτιών.

Την ώρα που το τραπεζικό σύστημα αλλάζει ραγδαία σε όλο τον κόσμο, οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν και αυτές να κινηθούν προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης.

Το αν θα το κάνουν δεν είναι ζήτημα επιλογής. Είναι απόλυτη αναγκαιότητα. Αν δεν το κάνουν, και μάλιστα γρήγορα, κινδυνεύουν να μείνουν πίσω από τις εξελίξεις. Τα χρήματα που είναι σήμερα παρκαρισμένα στις ελληνικές τράπεζες από τους αποταμιευτές μπορούν πολύ εύκολα να μετακινηθούν σε οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου προσφέρονται αποδόσεις.

Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξης Πατέλης, στην αποκλειστική συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα το «Κεφάλαιο», στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν τις αποδόσεις προς τους πελάτες τους, γιατί διαφορετικά κινδυνεύουν, στο μέλλον, να τους χάσουν. Την ίδια ώρα, προειδοποιεί ότι ο ανταγωνισμός θα αυξηθεί στο μέλλον με την εισαγωγή νέων παικτών αλλά και εταιρειών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών μέσω τεχνολογικών εφαρμογών, τις λεγάμενες Fintech.’

Hδn σε χώρες της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης δίνονται μέσω ΕΐηΙεεΓι στεγαστικά δάνεια από εταιρείες που εδρεύουν εκτός Ευρώπης. Παράλληλα, ο κ. Πα-τέλης αποκαλύπτει και πολύ ισχυρό ενδιαφέρον από σημαντικούς ξένους επενδυτές για τα τραπεζικά μερίδια που κατέχει το ΤΧΣ. Το ενδιαφέρον αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών, μια εξέλιξη που αποκαλύπτει και πόσο έχει αποκατασταθεί η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας στα μάτια αυτών που διαχειρίζονται οικονομικούς πόρους.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν και κάτι ακόμα.’Οτι, για να συνεχιστεί αυτή η καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας, δεν θα πρέπει να υπάρξουν αναταράξεις και πισωγυ-ρίσματα. Σε μια χρονιά, μάλιστα, που η Ελλάδα διεκδι-κεί να ανέβει και πάλι στην ίδια επενδυτική βαθμίδα που βρίσκονται και οι υπόλοιπες ισχυρές οικονομικά χώρες της Ευρώπης.