Χωρίς κοινή γραμμή στον ΣΥΡΙΖΑ, μοιάζουν σκορποχώρι περιφέροντας την επικοινωνιακή τους αδυναμία.

 

Γράφει ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗΣ

 

Σοβαρά ζητήματα δυσλειτουργίας παρουσιάζει ο επικοινωνιακός τομέας της Κουμουνδούρου, με αποτέλεσμα σε κρίσιμα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας να είναι κραυγαλέες οι αντιφάσεις στη γραμμή του κόμματος, αλλά και η έλλειψη ενιαίας εκφοράς πολιτικού λόγου από τα στελέχη της.

Μόνο τις τελευταίες δέκα ημέρες το στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ έμεινε «ξεκρέμαστο» από επικοινωνιακή καθοδήγηση σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις. Και αυτό γιατί από την Κουμουνδούρου κινήθηκε με γνώμονα τις ιδεολογικές εμμονές, που χαρακτηρίζουν μέρος της επικοινωνιακής ομάδας της, αλλά και τις εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες, που επίσης λειτουργούν σαν «τροχοπέδη» για μια αποφασιστική και ξεκάθαρη τοποθέτηση απέναντι στις προκλήσεις των γεγονότων και της επικαιρότητας. Συγκεκριμένα, με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ενιαία γραμμή, με αποτέλεσμα άλλοι να είναι υπέρ του μέτρου, άλλοι κατά και το κόμμα να θυμίζει στην κυριολεξία Βαβέλ. Το ίδιο συμβαίνει και τα τελευταία 24ωρα με αφορμή πάλι το θέμα της επιδότησης του οικογενειακού προϋπολογισμού για την αγορά τροφίμων με το market pass. Και πάλι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονταν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποφεύγοντας να απαντήσουν εάν θα στηρίξουν το συγκεκριμένο μέτρο επειδή ακριβώς δεν υπήρχε κεντρική γραμμή από την Κουμουνδούρου.

 

Ασυννενοησία

Ο επικοινωνιακός τομέας του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αιφνιδιάζεται από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και τα στελέχη του να πνίγονται σε μια κουταλιά νερό μέχρις ότου αποφασιστεί τι θα κάνουν. Στην προκειμένη περίπτωση, αποδεικνύεται πως το πρόβλημα δεν είναι τάχα μου η υπεροπλία της Νέας Δημοκρατίας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ένα βολικό αφήγημα που προβάλλει η Κουμουνδούρου για «πάσα νόσο», αλλά η ρίζα της κακής ασυνεννοησίας εντοπίζεται στον επικοινωνιακό τομέα του κόμματος. Δεδομένου μάλιστα πως ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ηλιόπουλος, βρίσκεται σε φάση αποχώρησης, επειδή σκοπεύει να πολιτευτεί στις εθνικές εκλογές στην Α΄ Αθηνών, φαίνεται πως από πίσω δεν λειτουργεί ένας στιβαρός μηχανισμός για τη χάραξη μιας αξιόπιστης επικοινωνιακής στρατηγικής. Μέσα σε αυτό το αλλοπρόσαλλο και ανορθόδοξο λειτουργικό σχήμα της ενημέρωσης υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα παράμετρος, στην οποία εμπλέκεται και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας. Οι φήμες τον φέρουν πολλές φορές, ειδικά όταν εκνευρίζεται, να γράφει ο ίδιος τις ανακοινώσεις του κόμματος, να τις στέλνει για διόρθωση σε κομματικό αρθρογράφο και ο τελευταίος να δίνει το πράσινο φως στα παιδιά του γραφείου Τύπου να τις διακινούν στους δημοσιογράφους.

Ενδεικτικό δε της υπολειτουργίας του επικοινωνιακού μηχανισμού της Κουμουνδούρου είναι και το εξής παράδειγμα: στις 17 Δεκεμβρίου έγινε γνωστό πως έφυγε από τη ζωή ο Κ. Αλαβάνος, αδελφός του πρώην προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου και πρώην γραμματέας του υπουργείου Πολισμού επί θητείας της αείμνηστης Μ. Μερκούρη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο συγχωρεμένος έχει φύγει εδώ και τέσσερις ημέρες από τη ζωή, μόλις χθες εξέδωσε συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατό του!