«Ανακοινώνεται ότι ο πρέσβης επί τιμή κ. Αναστάσιος Μητσιάλης παραιτήθηκε από τη θέση του διοικητή του Αγίου Όρους. Νέος διοικητής αναλαμβάνει ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ και τ. υπουργός Εθνικής Αμυνας στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής», ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Ουδεμία έκπληξη. Σε κρίσιμους καιρούς και εν όψει εξελίξεων, αυτά είναι αναμενόμενα. Ο τέως υπουργός έχει αποδείξει την ικανότητα και την αποτελεσματικότητά του πολλάκις και αποτελεί ένα σπουδαίο κεφάλαιο για την παράταξη. Από τον Μάρτιο του 2022 είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού για τα θέματα των ακριτικών περιοχών και του Αγίου Όρους. Και ήρθε η ώρα. 

Θα κληθεί εκ των πραγμάτων και δη άμεσα να χειριστεί ένα πάρα πολύ δύσκολο θέμα, αυτό της Μονής Εσφιγμένου. Εκεί, κάποιοι καταληψίες και ζηλωτές μοναχοί, χαρακτηρισμένοι το 2002 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως σχισματικοί, επιμένουν στη λογική του «γαλατικού χωριού», ξεπερνώντας κάθε όριο. Τώρα τελευταία, μάλιστα, προσπαθούν να ενεργοποιήσουν ακραίους κύκλους υπέρ των. Το θέμα αυτό έχει βέβαια πολλές προεκτάσεις. Το Φανάρι πιέζει για την επιβολή της νομιμότητας, η οποία έχει διαταραχθεί εκεί εδώ και δεκαετίες, ενώ τίθενται και άλλου τύπου θέματα, δεδομένης της ρωσικής διείσδυσης στο Άγιο Όρος. 

Το 2023 ο Άρειος Πάγος κατέστησε αμετάκλητες τις δικαστικές αποφάσεις υπέρ της νόμιμης αδελφότητας, αλλά οι καταληψίες –και όσοι τους παρέχουν πολιτική στήριξη– θεωρούν πως είναι «υπεράνω» του νόμου και εξαντλούν την υπομονή της πολιτείας. Πολλοί παρατηρούν τα τεκταινόμενα. Το ενδιαφέρον της Μόσχας για τον Άθωνα είναι διαχρονικά μεγάλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πράκτορες της KGB εισέβαλαν επί των ημερών της χούντας –η οποία παρακολουθούσε δήθεν «αδιάφορη»– και έκλεψαν θησαυρούς. Για την ιστορία, το Άγιο Όρος είχε δεχθεί επιθέσεις και μονές του λεηλατήθηκαν πολλές φορές την περίοδο 1948-1949 από τον ΔΣΕ. 

Αναγκαία εμπειρία 

Εν μέσω μιας δύσκολης συγκυρίας, λοιπόν, όπως αυτή διαμορφώνεται και από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη ρήξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τη Μόσχα, αναλαμβάνει τα ηνία του Αγίου Όρους ως διοικητής της Αυτόνομης Μοναστικής Πολιτείας ο πολύ αγαπητός στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής. Εχει όλα τα εχέγγυα για να τα καταφέρει. Χαρακτηριστικό της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση στο πόστο είναι ότι εκεί τοποθετούνται πρόσωπα με πολύ μεγάλη εμπειρία. Ο απερχόμενος διοικητής, πρέσβης ε.τ. Αναστάσιος Μητσιάλης, είχε διατελέσει στο παρελθόν υποδιοικητής της ΕΥΠ, αλλά και πρέσβης της χώρας μας στο Ισραήλ, στην Ιταλία και στην Αργεντινή. Πριν από τον κ. πρέσβη, πολιτικός διοικητής ήταν ο ευεργέτης της Εκκλησίας μας και της Αθωνικής Πολιτείας, εφοπλιστής Θανάσης Μαρτίνος. 

Ο φύσει αισιόδοξος στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής, άνθρωπος της πρώτης γραμμής, χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και, όπως προαναφέραμε, έχει εξαρχής να χειριστεί πολύ δύσκολα θέματα. Τα γνωρίζει όμως με το παραπάνω. Σε ό,τι αφορά τα εθνικά, έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ισχυροποίηση της εθνικής άμυνάς μας και τη θωράκιση των νησιών μας. Το Αιγαίο είναι το «σπίτι» του. Συχνά πυκνά αναφέρεται με πολλή αγάπη στους «υπέροχους» –όπως τους αποκαλεί– νησιώτες μας. Εξ ου βέβαια και η υποψηφιότητά του το 2023 για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Τον Οκτώβριο του 2019, ως υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, ανέλαβε τον συντονισμό των κρατικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στο Μεταναστευτικό, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Έχει, με λίγα λόγια, άριστη κάτοψη του συστήματος. Λογικό είναι λοιπόν και οι προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας να είναι πολλές. 

Η τεράστια διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι πρόσωπα όπως ο στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής. Πρόσωπα τα οποία προσδίδουν στην παράταξη κυριαρχικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ εκπέμπει κύρος και σοβαρότητα και η παρουσία του εμπνέει σιγουριά.