Χωρίς να κατονομάσει την...πατρογονική του εστία, τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της «Νέας Αριστεράς» όρισε... πολιτική διέξοδο. Με τις φράσεις «υπάρχει άλλος δρόμος, η ιστορία δεν τελείωσε, η πολιτική δεν ξόφλησε, τίποτα δεν τελείωσε, όλα τώρα ξεκινάνε», ο Αλέξης Χαρίτσης έκλεισε τις εργασίες της τριήμερης Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης του κόμματος και επιχείρησε να εγκαινιάσει ένα νέο πολιτικό κύκλο.

Και δεν ήταν αρκετό το σύνθημα η πολιτική δεν ξόφλησε -ενδεχομένως εννοούσε και οι πολιτικοί της Αριστεράς- ήρθε απανωτά και το «η πολιτική επιστρέφει», μέσα από τη «Νέα Αριστερά». Όσο για το επόμενο στοίχημα δεν είναι άλλο από το να μεγαλώσει το κόμμα, να αντρωθεί, να απογαλακτιστεί πλήρως από τον άλλον Αλέξη, τον «πατερούλη» της κυβερνώσας Αριστεράς και να φθάσει στις ευρωκάλπες. Ο Αλέξης Χαρίτσης εμφάνισε τη «Νέα Αριστερά» να ωριμάζει γρήγορα μέσα σε αυτό το τελευταίο τρίμηνο, των πυκνών εξελίξεων. «Ακούσαμε πολιτικές ομιλίες, με αισιοδοξία, προβληματισμό με έναν όμως κοινό στόχο: Η Νέα Αριστερά να μεγαλώσει, να την κάνουμε το μεγάλο ανοιχτό και ευρύχωρο σπίτι. Για εκείνους που δεν υποκύπτουν στον εκφυλισμό και στην απογοήτευση», είπε ο Αλέξης Χαρίτσης και ανέδειξε τον απώτερο στόχο:.«Να δημιουργήσουμε μαζί την ενναλακτική απέναντι στην δεξιά του κ. Μητσοτάκη που προβάλλει σαν μονόδρομος».

Στο νέο πολιτικό μείγμα, που επειχειρεί να παρασκευάσει το νέο κόμμα του Αλέξη Χαρίτση, φαίνεται ότι δεν ξεχνιούνται και οι ...παραδοσιακές συνταγές και τα δοκιμασμένα οικοδομικά υλικά, αφού πολλές φορές στην αποστροφή του λόγου του μίλησε για... το μεγάλο, ευρύχωρο σπίτι. «Να συζητάμε, να συνθέτουμε». είπε και πρόσθεσε΅«να μετατρέψουμε τη Νεά Αριστερά στο μεγάλο σπίτι. Να σπάσουμε την λογική της αποχής και της ιδιώτευσης. Και για να το κάνουμε αυτό δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε αριστεροί. Οφείλουμε να δώσουμε περιεχόμενο. Να μιλήσουμε για το πως θα ζήσουμε καλύτερα»

Έδωσε μάλιστα και το πρώτο κινηματικό ραντεβού για «την υπεράσπιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου μέσα και έξω από την Βουλή».