Ενώπιον του ανακριτή αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα Παρασκευή (2/5) ο 59χρονος που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη για κατασκοπεία.
Ο 59χρονος φέρεται να φωτογράφιζε και να βιντεοσκοπούσε εγκαταστάσεις, οχήματα, προσωπικό και σχηματισμούς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο. Στη συνέχεια, μέσω κρυπτογραφημένης εφαρμογής, έστελνε το υλικό στο άτομο που τον είχε στρατολογήσει κι αυτός με τη σειρά του απέδιδε το υλικό στη μυστική υπηρεσία της ξένης χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας, η ΕΥΠ συνεχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι της έρευνας, αναζητώντας την πιθανή εμπλοκή και άλλων ατόμων. Και αυτό διότι η υπόθεση για την ΕΥΠ μπαίνει πλέον στη δεύτερη φάση της με την υπηρεσία να αναζητά εάν ο 59χρονος δρούσε μόνος του στην Ελλάδα ή υπάρχει και άλλο δίκτυο. Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζουν σοβαρά οι Αρχές, με την έρευνα να συνεχίζεται.
Υπενθυμίζεται ότι το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν στη Λιθουανία συνελήφθη ο «στρατολόγος» του 59χρονου.
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα συνελήφθη στη Λιθουανία Ελληνογεωργιανός για μια υπόθεση απόπειρας δολοφονίας. Ο συλληφθείς κατά την ανάκριση είπε ότι έχει επικοινωνία με έναν 59χρονο στην Αλεξανδρούπολη, ο οποίος τον εφοδιάζει με κατασκοπευτικό υλικό. Έτσι η αστυνομία της Λιθουανίας ενημέρωσε τις ελληνικές Αρχές και ο 59χρονος συνελήφθη στην εργασία του σε μια νεοαναγειρόμενη οικοδομή.
Στα βίντεο που βρέθηκαν και στέλνονταν στον συνεργάτη του στη Λιθουανία, φαινόταν ο ίδιος ο 59χρονος να παρουσιάζει τις εικόνες σαν άλλος… ρεπόρτερ μπροστά από την κάμερα.
Στο θέμα αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο OPEN: «Είναι μια υπόθεση που έρευνά το Τμήμα Εξιχνίασης Εγκλημάτων στην Αλεξανδρούπολη. Είναι ζήτημα που δεν πρέπει να πούμε πράγματα περαιτέρω. Συλλέγονται όλα τα στοιχεία, για να οδηγηθεί ο ύποπτος ή και άλλοι στη δικαιοσύνη. Ας κάνει η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη τη δουλειά της».
Διάλογοι «φωτιά»
Το κινητό τηλέφωνο αλλά και όποιο άλλο ψηφιακό πειστήριο εντοπίστηκε στο σπίτι του 59χρονου ελαιοχρωματιστή από την Αλεξανδρούπολη, ο οποίος συνελήφθη και κατηγορείται για κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδας, «ξεσκονίζουν» οι διωκτικές Αρχές.
Αυτό προκειμένου να εντοπίσουν εάν είχε αναπτύξει επαφές και με άλλα άτομα στη χώρα μας, τα οποία γνώριζαν τη δράση του. Μέχρι στιγμής φαίνεται πως ο 59χρονος δρούσε μόνος του και ήταν σε αποκλειστική επικοινωνία, μέσω κρυπτογραφημένης διαδικτυακής εφαρμογής, με το άτομο που τον στρατολόγησε, από το οποίο μάλιστα ζητούσε και οδηγίες για το πώς να περνάει απαρατήρητος ενώ φωτογραφίζει και βιντεοσκοπεί «στόχους».
Αποκαλυπτική είναι η συνομιλία που είχε ο ομογενής από τη Γεωργία με τον στρατολογητή του. «Πώς μπορώ να πάω να φωτογραφίζω χωρίς να με καταλάβουν;», ρωτάει ο 59χρονος κι αυτός απαντά: «Να φοράς αθλητικά, να ντύνεσαι ανάλογα, πάρε και ένα ξύλο μαζί, να φαίνεται ότι πας για πεζοπορία».
Ποια είναι η «GRU»
Τα μέλη της GRU και οι πράκτορες που στρατολογεί, επιχειρούν στο εξωτερικό. Η συγκεκριμένη μονάδα εντός της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών η 29155, επικεντρώνεται στην παρακολούθηση, τη δολιοφθορά και αποστολές δολοφονίας.
Η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία Πληροφοριών (GRU) αποτελεί έναν από τους συνολικά τρεις βασικούς πυλώνες του συστήματος κατασκοπείας της Μόσχας. Οι άλλες δύο είναι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) και η Διεθνής υπηρεσία Πληροφοριών (SVR). Και οι τρεις διατήρησαν τον πυρήνα των ικανοτήτων της KGB και αύξησαν την τρομερή φήμη τους με πράκτορες σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα τους στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Εδώ και χρόνια όπως εκτιμούν οι δυτικές υπηρεσίες, η GRU, έχει αναπτύξει ένα δίκτυο κατασκόπων που ζουν με πλαστές ταυτότητες και ενεργοποιούνται όταν λάβουν τις εντολές τους.
Η ερευνητική ομάδα Dossier Center που χρηματοδοτείται από τον εξόριστο επικριτή του Πούτιν, Μιχαήλ Χοντορκόφκι, αποκαλύπτει πως η GRU έχει λάβει εντολές για να συντάξει λίστα με τους εχθρούς του Κρεμλίνου. Για να φέρει εις πέρας την αποστολή, συνεργάζεται ακόμη και με μέλη εγκληματικών ομάδων και ποινικούς, ώστε σε περίπτωση αποκάλυψης τους να μην υπάρχει άμεσος συσχετισμός με τη Ρωσική Υπηρεσία.
Η λίστα αυτή περιλαμβάνει πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες που θα μπορούσαν να πέσουν θύματα εχθρικών ενεργειών. Μία βασική τακτική δολιοφθοράς είναι οι κυβερνοεπιθέσεις, με συγκεκριμένο παρακλάδι της ρωσικής υπηρεσίας να αναλαμβάνει τέτοιες αποστολές.
Η ομάδα APT28, γνωστή και ως «φανταχτερή αρκούδα» έχει συνδεθεί με δεκάδες υψηλού προφίλ κυβερνοεπιθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Ανάμεσα τους οι αμερικανικές εκλογές του 2016, βοηθώντας την εκστρατεία του Τραμπ διαρρέοντας τα email του Δημοκρατικού κόμματος. Τον περασμένο Σεπτέμβριο πολλές διεθνείς υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούσαν για νέες επιχειρήσεις της «φανταχτερής αρκούδας» εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ.
Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ολοένα και κλιμακώνουν την εκστρατεία σαμποτάζ κατά της Δύσης. Πρόσφατη έκθεση του Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια έχει υπάρχει τριπλασιασμός των υβριδικών ρωσικών επιθέσεων, στις οποίες οι δυτικές χώρες δεν έχουν αναπτύξει αποτελεσματική στρατηγική για να αποτρέψουν.