Με 25 χρόνια επαγγελματικής θητείας στον τομέα των κατασκευών και συνάμα με αξιόλογες σπουδές στην νομική επιστήμη, ο Αλέξανδρος Εξάρχου είναι από τους πλέον εμβληματικούς επιχειρηματίες σήμερα, της ελληνικής αγοράς.

Με όχημα ένα διευρυμένο και διαφοροποιημένο Όμιλο Υποδομών, ο οποίος θα εκτείνεται από τις κατασκευές και τα ακίνητα έως την ενέργεια, τις παραχωρήσεις και τη διαχείριση εγκαταστάσεων, τα επόμενα χρονια θα είναι πολύ διαφορετικά στην ελληνική οικονομία.

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου της Aktor Group παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο μετασχηματισμού του Ομίλου, με βασικό άξονα επενδύσεις 2 δισ. ευρώ έως το 2030.

Στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, με σειρά αριστοτεχνικών επιχειρηματικών κινήσεων, η Aktor Group δεν θα θυμίζει σε σχεδόν τίποτα την προβληματική Intrakat των προηγούμενων ετών, η οποία το 2022 είχε λειτουργικές ζημιές 4,4 εκατ. ευρώ και τζίρο μόλις 200 εκατ. ευρώ.

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου, με πολυετή εμπειρία στον κλάδο των κατασκευών και των δημόσιων έργων, από τις πρώτες ημέρες ανάληψης της Intrakat έδωσε το στίγμα των διαθέσεών του, έχοντας φυσικά και την στήριξη του επιχειρηματικού διδύμου Μπάκου – Καϋμενάκη.

Τον Ιανουάριο του 2023 προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ολοκλήρωσε την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ από την Ελλάκτωρ έναντι 110 εκατ. ευρώ. Μια κίνηση, η οποία κατέστησε την Intrakat Νο.2 «παίχτη» στην αγορά των κατασκευών.

Ένα περίπου χρόνο πριν, ο κ. Εξάρχου είχε προχωρήσει σε συμφωνία σταθμό με τη ΔΕΗ στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία εκτιμάται ότι θα «γεννήσει» αξίες 1 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου.

Σήμερα ο διοικητικός ηγέτης του Ομίλου έχει θέσει τις βάσεις για την πλήρη αναμόρφωση του επιχειρηματικού προφίλ της Intrakat. Υιοθετώντας το όνομα Aktor Group και εξαγγέλλοντας ακόμη μία ΑΜΚ (αυτή τη φορά 200 εκατ. ευρώ), χτίζει έναν όμιλο εταιρειών με θυγατρικές σε πέντε διαφορετικούς κλάδους: Κατασκευές, Ακίνητα, ΑΠΕ, Διαχείριση Εγκαταστάσεων και Παραχωρήσεις.

Απώτερος στόχος είναι έως το 2025 τα λειτουργικά κέρδη του ανανεωμένου Ομίλου να φθάνουν τα 184 εκατ. ευρώ και ο τζίρος να ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ. Οι αντίστοιχοι στόχοι για το 2030 έχουν τεθεί σε 430 εκατ. ευρώ και 3,2 δισ. ευρώ.

Το αποτύπωμα των παραπάνω στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου είναι κάτι παραπάνω από εμφανές, με την Αktor Group να αποτιμάται στα 800 εκατ. ευρώ, έχοντας καταγράψει ένα δυναμικό ράλι άνω του +60% μέσα στο τελευταίο 12μηνο.

Η αρχή των κομβικών κινήσεων έγινε όταν το επενδυτικό team των Εξάρχου, Μπάκου και Καϋμενάκη έβαλε την υπογραφή του για να πουληθεί στην Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη, το 30% των μετοχών που κατείχαν στην Ελλάκτωρ.

Διορατικος manager, αλλά και παραγωγός επιχειρηματικών και επενδυτικών ιδεών, ο Αλέξανδρος Εξάρχου δεν έμεινε στο πετυχημένο deal εξόδου από την Ελλάκτωρ.

Είχε ήδη σχεδιάσει το επόμενο βήμα, με τη σύμφωνη γνώμη των δύο εταίρων του, Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη.

Το team των Εξάρχου, Μπάκου-Καϋμενάκη απέκτησε το 31,7% των μετοχών της Ιντρακάτ, που παραχωρήθηκαν από τη μητρική Ιντρακόμ έναντι 70,2 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια ο Αλέξανδρος Εξάρχου, αναλαμβάνοντας Αντιπρόεδρος και CEO της Ιντρακάτ, ξεκίνησε να υλοποιεί τους σχεδιασμούς του και με την επιμονή του κατάφερε να κερδίσει το «στοίχημα» της εξαγοράς του κατασκευαστικού βραχίονα της Ελλάκτωρ.

Με το deal αυτό η Ιντρακάτ αλλάζει επίπεδο, καθώς γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος «παίκτης» στην αγορά.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των κατασκευαστικών έργων της, είχε διαμορφωθεί στα 1,2 δισ. ευρώ, στα τέλη του περσινού 9μηνου.

Αν σε αυτά προστεθούν και τα 2,7 δισ.. της Άκτωρ, τότε το συνολικό ανεκτέλεστο ανεβαίνει στα 3,9 δισ..

Το ευρύτερο πλάνο της αναπτυξιακής στρατηγικής του βασίζεται σε πέντε πυλώνες: Νεα και εκτελούμενα κατασκευαστικά έργα υποδομών, έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις, έργα Διαχείρισης Απορριμμάτων καθώς και επενδύσεις σε Real Estate στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όπως έχει επισημανθεί από τον ίδιο τον Αλέξανδρο Εξάρχου, ο χώρος των υποδομών είναι γεμάτος υποσχέσεις.

«Σε αυτή τη συγκυρία είμαστε παρόντες με δύναμη αλλά και σοφία, με φιλόδοξα σχέδια να ανεβάσουμε την Ιντρακάτ στη θέση που της αξίζει. Συμμετέχουμε σχεδόν στο σύνολο των μεγάλων έργων που έχουν δημοπρατηθεί τα τελευταία τρία χρόνια, είτε αυτά είναι δημόσια, είτε ΣΔΙΤ ή Παραχωρήσεις. Η συμμετοχή μας σε κάθε ένα από αυτά τα έργα έχει πάντα ως βασικό της γνώρισμα την απόδοση επιχειρηματικής υπεραξίας, λελογισμένου κέρδους και υγιούς ανταγωνισμού».

Στον τραπεζικό κλάδο οι πετυχημένες κομβικές κινήσεις έχουν ορόσημο τις εξελίξεις με φόντο την Attica Bank.

Στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου των 473,3 εκατ. ευρώ, το σχήμα των Εξάρχου, Μπάκου, Καϋμενάκη θα τοποθετήσει περί τα 64 εκατ. ευρώ, που μεταφράζονται σε μια αρχική συμμετοχή της τάξεως του 10%.

Η οποία στη συνέχεια θα διευρυνθεί φτάνοντας σε πλειοψηφικό ποσοστό, ενώ με τη δρομολογούμενη απορρόφηση της Παγκρήτιας θα καταστεί η πέμπτος πόλος των τραπεζικού συστήματος με ενεργητικό 8 δισ. ευρώ.

Τα τέσσερα μεγάλα deals ( Ιντρακάτ, Παγκρήτια, Attica Bank, Άκτωρ) έχουν ξεπεράσει τα Ελληνικά σύνορα, οδηγώντας σε μια ριζική αναδιάταξη δυνάμεων στην ελίτ της Ελληνικής επιχειρηματικής αγοράς.

Το σχήμα των Εξάρχου, Μπάκου, Καϋμενάκη, έχει διοχετεύσει ρευστότητα περίπου 654 εκατ. ευρώ για ολες τις παραπάνω κινήσεις , ποσό πρωτοφανές για την ελληνική οικονομική πραγματικότητα , ενώ ο Αλέξανδρος Εξαρχου καθίσταται το πιο πετυχημένο πρόσωπο του «Ελληνικού επιχειρείν» τα τελευταία χρόνια.