Με χαμηλότερες τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια και μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών μπήκε το 2024, επισήμανε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας για τα νέα τιμολόγια του ρεύματος

Όπως είπε στην ΕΡΤ, η συντριπτική πλειοψηφία βρίσκεται στο «πράσινο» τιμολόγιο. «Έγινε ποδαρικό με χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Ουσιαστικά βλέπουμε μια πτώση των τιμών που προσφέρουν οι εταιρείες στα τιμολόγια τους, ενώ έχει ξυπνήσει έντονα ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών που ήταν και το ζητούμενο», είπε η υφυπουργός και αναφέρθηκε παράλληλα σε «διαφορετικές διεθνείς συγκυρίες», καθώς έχει πέσει η τιμή στο φυσικό αέριο.

Η Αλεξάνδρα Σδούκου εξήγησε ότι αν για παράδειγμα καταναλώνει κάποιος στο σπίτι του 500 κιλοβατώρες, μπορεί βλέποντας τον πίνακα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να διαπιστώσει το κόστος του ρεύματος που πρέπει να πληρώσει. Επέμεινει ότι οι καταναλωτές πρέπει να βλέπουν τον πίνακα. «Για πρώτη φορά μπορούμε να βλέπουμε να συγκρίνουμε μήλα με μήλα και πορτοκάλια με πορτοκάλια. Δηλαδή ποιες είναι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που δίνει η κάθε εταιρεία».

Επιβαρυντικό στοιχείο στους λογαριασμούς οι ρευματοκλοπές 

«Προσπαθούμε να δούμε μία – μία τις λοιπές χρεώσεις και εστιάζουμε για παράδειγμα στην παρούσα φάση πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα των ρευματοκλοπών που είναι ένα επιβαρυντικό στοιχείο στον λογαριασμό του ρεύματος, αφού τις πληρώνουμε οι υπόλοιποι. Η ρευματοκλοπή σίγουρα επηρεάζει περίπου το 5%, οπότε το να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε με έναν πιο αυστηρό τρόπο και με κυρώσεις, σίγουρα θα οδηγήσει σε μία χαμηλότερη επιβάρυνση σε όλους. Όπως και για τα φέσια που αφήνονται από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, είπε η Αλεξάνδρα Σδούκου. 

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις στην αγορά για μείωση του κόστους 

Η Αλεξάνδρα Σδούκου πρόσθεσε ότι συνεχιστούν οι παρεμβάσεις στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, με ζητούμενο τη μείωση του κόστους για τους καταναλωτές και πρόσθεσε ότι στο ενεργειακό μείγμα πρέπει να προστεθούν περισσότερο οι ΑΠΕ που είναι η μόνη πηγή φθηνής ενέργειας.