Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ απάντησε στις αιτιάσεις περί υπερφορολόγησης, ενώ αναφέρθηκε στη ΔΕΘ και στις τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο.
Η Αλεξάνδρα Σδούκου εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για την πορεία των φορολογικών εσόδων, χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά προκλητική την επίκληση της υπερφορολόγησης από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού.
Μιλώντας στο MEGA και στο OPEN, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε παράλληλα στο πακέτο μέτρων που αναμένεται να παρουσιαστεί στη ΔΕΘ, καθώς και στα θαλάσσια πάρκα που ανακοίνωσε η Τουρκία.
«Μόνιμα μέτρα στήριξης» στη ΔΕΘ
Η κ. Σδούκου υπογράμμισε ότι, στον χρόνο που απομένει έως τις εκλογές της άνοιξης του 2027, προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η επιτάχυνση της υλοποίησης των δεσμεύσεων της δεύτερης τετραετίας.
Όπως ανέφερε, η φιλοσοφία της φετινής ΔΕΘ στηρίζεται στην εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων πριν από οποιαδήποτε εξαγγελία, ώστε όσα ανακοινώνονται να μπορούν να εφαρμοστούν. Σύμφωνα με την ίδια, η αναπτυξιακή πολιτική των τελευταίων ετών δημιούργησε τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος επιτρέπει την εφαρμογή μέτρων υπέρ των πολιτών.
Προανήγγειλε έτσι ένα πακέτο μόνιμων μέτρων στήριξης, σημειώνοντας ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις δεν θα περιλαμβάνουν παροχές χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να παρουσιαστεί και ο κυβερνητικός οδικός χάρτης έως το 2030.
Βολές για τις εξαγγελίες της αντιπολίτευσης
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παρουσιάσουν κοστολογημένες προτάσεις, υπενθυμίζοντας το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο, όπως είπε, περιλάμβανε εξαγγελίες άνω των 10 δισ. ευρώ.
Αναφέρθηκε επίσης στον Νίκο Ανδρουλάκη, υποστηρίζοντας ότι στο παρελθόν είχε προχωρήσει σε εξαγγελίες για μισθούς και συντάξεις χωρίς να παρουσιάζεται το πραγματικό δημοσιονομικό κόστος. «Ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο», ανέφερε χαρακτηριστικά, ζητώντας από την αντιπολίτευση να εξηγεί με σαφήνεια πόσο κοστίζει κάθε πρότασή της.
«Ο Τσίπρας ήταν αυτός που αύξησε τους φόρους»
Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η κ. Σδούκου απέναντι στις κατηγορίες περί υπερφορολόγησης, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων συνδέεται με την ανάπτυξη της οικονομίας και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Όπως είπε, από το 2019 η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μειώσεις φόρων, ενώ η αύξηση του ΑΕΠ διεύρυνε τη φορολογική βάση. Επικαλέστηκε επίσης την τελευταία φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία, σύμφωνα με την ίδια, περιόρισε τα φορολογικά βάρη για νέους, οικογένειες και μεσαία τάξη.
Ανεβάζοντας τους τόνους απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό, δήλωσε ότι «το κόμμα του κ. Τσίπρα θα έπρεπε να είναι το τελευταίο που προσπαθεί να κατηγορήσει άλλους για υπερφορολόγηση», προσθέτοντας ότι επί των ημερών του αυξήθηκαν οι φόροι για τους πολίτες. «Μόνο την αναπνοή δεν φορολόγησε», σχολίασε.
Για την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη πριν από την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η κ. Σδούκου χρησιμοποίησε την εικόνα ενός παιδιού σε σχολικό αγώνα που «ξεκινά να τρέχει πρώτο, προτού δοθεί το σύνθημα», υποστηρίζοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί πως με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσει πολιτικό πλεονέκτημα.
«Ούτε βήμα πίσω από τις εθνικές γραμμές»
Αναφερόμενη τέλος στα θαλάσσια περιβαλλοντικά πάρκα της Τουρκίας, η Αλεξάνδρα Σδούκου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν τα αναγνωρίζει και δεν πρόκειται να αποδεχθεί τετελεσμένα στο πεδίο.
«Δεν κάνουμε ως χώρα ούτε βήμα πίσω από τις εθνικές γραμμές», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει τα τελευταία χρόνια τη θέση της σε αμυντικό, οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο. Παράλληλα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ασκεί κριτική στην κυβερνητική στάση χωρίς να παρουσιάζει συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση.