Σύγχυση και αντιφάσεις συνθέτουν το τοπίο αναφορικά με τις αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων άνω των 55 ετών και ενώ από τον περασμένο Αύγουστο υπήρξε η φημολογία περί διακοπής του. Η ταυτόχρονη ύπαρξη μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης και μιας οδηγίας της ΔΥΠΑ μόνο παραφροσύνη προκαλεί. Η ΚΥΑ προβλέπει 26.500 νέες θέσεις, η οδηγία της ΔΥΠΑ κλείνει τη στρόφιγγα...

Στο ΦΕΚ 4583/6-8-2024, όπου δημοσιεύεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και έφτασε στους φορείς αναφέρεται ότι στο πρόγραμμα «Πλησίον της σύνταξης», δημιουργούνται 26.500 θέσεις πλήρους απασχόλησης για ανέργους ηλικίας 55 έως 67 ετών, καθώς και για ανέργους άνω των 67 και έως 74 ετών που δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Η συνολική χρηματοδότηση θα ανέλθει σε 625,8 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 367,8 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν από τη ΔΥΠΑ και τα υπόλοιπα 258 εκατ. ευρώ από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης στους οποίους θα απασχοληθούν οι άνεργοι κατά την περίοδο 2024-2027.

Ταυτόχρονα όμως από τη ΔΥΠΑ έχει σταλεί στους δήμους οδηγία η οποία αναφέρει ότι «λόγω της κάλυψης των κατανεμηθεισών θέσεων, δεν θα προβαίνετε σε έγκριση τυχόν αιτήσεων που δεν έχουν αξιολογηθεί έως σήμερα. Για τις αιτήσεις αυτές που δεν έχουν αξιολογηθεί έως σήμερα, θα προβαίνετε σε έκδοση απορριπτικής απόφασης με αιτιολογία την κάλυψη των θέσεων σύμφωνα με την ανακοίνωση της 2/8». Προστίθεται, επίσης, ότι «για τις αιτήσεις για τις οποίες ήδη έχετε προβεί σε έγκριση δίχως να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των υποδείξεων (σ.σ.: δηλαδή η επιλογή των προσώπων που θα καλύψουν τις θέσεις), τότε δεν θα προβαίνετε σε υποδείξεις και θα εκδώσετε απόφαση μερικής ανάκλησης της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής για όσες θέσεις δεν έχουν γίνει έως σήμερα υποδείξεις».

«Είναι απαραίτητη η συνέχιση του προγράμματος και η έγκριση και άλλων περίπου 10.000 θέσεων που έχουν ανάγκη οι δήμοι», σημειώνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.