Η Τρίπολη «αποδέχεται» την «προσφορά» της Τουρκίας για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ να φτάσουν εκεί.

Την είδηση μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές της Τρίπολης.

Η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη προχωρά σήμερα Πέμπτη 19-12 στην εφαρμογή μια συμφωνία ασφάλειας που είχε ήδη συζητηθεί με την Άγκυρα από το Νοέμβριο, αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του αραβικού μέσου ενημέρωσης από την πρωτεύουσα της Λιβύης.

Σημειώνεται πως την πρόταση για ανάπτυξη τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη, είχε διατυπώσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη την οποία και έδωσε στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ.

Οπως είπε συγκεκριμένα, η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει τη λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, βάσει των όρων πρόσφατης συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών.

«Αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε (στρατιωτικό) προσωπικό μας, κυρίως καθώς έχουμε συνάψει μια στρατιωτική συμφωνία», είχε δηλώσει ο Ερντογάν.

Η Αίγυπτος στέλνει ενισχύσεις στον Χαφτάρ

Στον αντίποδα, το πράσινο φως για την ανάπτυξη τανκς ρωσικής κατασκευής στη Λιβύη έδωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές που επικαλείται η ΜΚΟ Middle East Monitor.

Τα αιγυπτιακά τανκς είναι παρόμοια με εκείνα που ήδη χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ.

Οι ίδιες πηγές εξήγησαν ότι το Κάιρο συμφώνησε στον «προσωρινό» εξοπλισμό του Χαφτάρ υπό την προϋπόθεση ότι τα τανκς θα επιστραφούν όταν λήξουν οι μάχες και επιτευχθεί ο στόχος για κατάληψη της Τρίπολης. Οι πηγές ανέφεραν ότι η συμφωνία έχει γίνει με τέτοιο τρόπο, προκειμένου να παρακαμφθεί το ψήφισμα του ΟΗΕ που απαγορεύει τον εξοπλισμό των αντίπαλων μερών στη σύγκρουση της Λιβύης.

Αναφέρεται επίσης ότι η Αίγυπτος έλαβε την απόφαση αυτή καθώς «το Κάιρο διαισθάνθηκε τις σοβαρές προθέσεις της Άγκυρας για απευθείας στρατιωτική παρέμβαση» προς όφελος του GNA.

Πηγή: skai.gr