«Πρόθεση και σαφής προσανατολισμός του υπουργείου Παιδείας είναι ανοιχτά σχολεία με υγιείς μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Ο χώρος του σχολείου αποδείχθηκε ότι είναι ο ασφαλέστερος, ίσως, χώρος για τα παιδιά μας. Λειτουργεί με ένα σαφές οριοθετημένο πλαίσιο και με τήρηση των κανόνων, σε τέτοιο βαθμό, που εγγυάται την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών μας» Αυτό δήλωσε στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης. Επισημαίνοντας ότι τα self test απέδωσαν.
Τα self test εντόπισαν το 85% των μαθητών που προσβλήθηκαν από τον ιό
Για να δώσει έμφαση στα λεγόμενά του -όπως αναφέρει το «ertnews»- επισήμανε ότι δεν είναι τυχαίο που τα κρούσματα έπεσαν από τα 11.000 στα 8.000, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Ενώ τα κρούσματα αυξάνονταν στα σχολεία, μειώνονταν στο σχολείο. Δεν είναι τυχαίο από τα 32 εκατ. self test που διανεμήθηκαν στη χώρα το 1/3 δόθηκε στην εκπαίδευση και το 85% των μαθητών που ανιχνεύτηκαν θετικοί βρέθηκαν από αυτά τα τεστ. Μετά τις γιορτές που κλείσανε τα σχολεία, αυτό το ποσοστό μειώθηκε στο 49%» ανέφερε.
Προσθέτοντας: «Ανοιχτά σχολεία με πολλά self test σημαίνει μέτρα προφύλαξης και μέτρα ανίχνευσης για τη διασφάλιση της υγείας των μαθητών. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο 200 τμήματα από τα 81.000 ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Και με ένα ποσοστό 1,2% μετάδοσης του ιού, δηλαδή στα 80% των τμημάτων δεν υπήρχε δεύτερο κρούσμα στην τάξη».
Μιλώντας για τις αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας που φέρνει η εξάπλωση της παραλλαγής Omicron ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας επισήμανε ότι «αντίθετα με ότι ίσχυε στην κοινωνία, τα ποσοστά στο σχολείο ήταν πολύ καλύτερο γιατί υπήρχε το συγκεκριμένο πρωτόκολλο».
Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών. «Θα λάβουμε τις εισηγήσεις υπόψη και η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί άμεσα».
Προς επίρρωση των λόγων του ο κ. Κόπτσης είπε ότι «τα παιδιά λειτούργησαν σε τέτοιο ασφαλές περιβάλλον και με τέτοια συνέπεια που μας εξέπληξε. Ευελπιστούμε ότι και τώρα θα πάμε εξίσου καλά γιατί το μορφωτικό αγαθό πρέπει να παρέχεται δια ζώσης», τονίζοντας ότι στο υπουργείο Υγείας θα το προσπαθήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν.
Τι δήλωσε για τις αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας
Ερωτηθείς για το αν θα μειωθεί το ποσοστό που απαιτείται για να κλείσει ένα τμήμα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας απάντησε ότι «υπάρχουν σκέψεις για όλα τα σενάρια. Βαδίζουμε βήμα-βήμα.
Έχουμε πάρει όλα τα δεδομένα υπόψη μας. Για ότι συναντάμε μπροστά μας βρίσκουμε λύσεις. Όλες οι αποφάσεις μας είναι σχεδιασμένες. Λειτουργούμε βάσει σχεδίου και να είσαστε σίγουροι ότι αν και περνάμε μια πανδημία, θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε εξαιρετικά καλά». .
Δεν θέλησε πάντως να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το αν θα δοθούν άδειες ειδικού σκοπού σε γονείς που έχουν αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα.
Σχολιάζοντας τις καταγγελίες ότι πολλοί γονείς δηλώνουν ψευδώς αρνητικά self test, δίχως να υποβάλουν τα παιδιά τους σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο είπε ότι αυτό είναι αδιανόητο.
«Αλίμονο αν υπάρχει αυτή η ασυνέπεια. Δεν θεωρώ ότι ευσταθεί. Δεν μπορώ να φανταστώ γονέα που δηλώνει αρνητικό τεστ και το παιδί του να μην έχει υποβληθεί στη διαδικασία με τεστ που του έχει χορηγηθεί δωρεάν. Έχει δαπανηθεί ένα αστρονομικό ποσό για τα self test μέχρι στιγμής γιατί θέλουμε υγιείς μαθητές. Παρακαλώ τους γονείς να είναι συνεπείς».