Στις πολύ σημαντικές επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, κατά την ομιλία του στο πρώτο τραπέζι του 1ου Growthfund Summit, που διοργανώνει το Υπερταμείο.

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ θετική συγκυρία για την ελληνική οικονομία, για τη χώρα μας, την οποία όλοι πρέπει να πανηγυρίσουμε», είπε ο υπουργός Επικρατείας, δεδομένου -όπως πρόσθεσε- ότι «η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου [...] Όμως με επιμονή και προσήλωση στην αταλάντευτη θέση της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος, αυτή τη στιγμή καταγράφουμε μερικές πολύ σημαντικές επιδόσεις».

Και, το μάθημα από τα χρόνια της κρίσης, ήταν, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, ότι «πρέπει να είμαστε μια πιο παραγωγική οικονομία, που δεν στηρίζεται μόνο στην κατανάλωση ή το δανεισμό, όπως γινόταν παλιά, πριν από την κρίση χρέους». Αλλά μια οικονομία, η οποία «εστιάζει στις εξαγωγές, την καινοτομία, στον περιορισμό της παραοικονομίας [...] την αύξηση του μεριδίου της απασχόλησης στην οικονομία - όπου και εκεί έχουμε προβλήματα - την περαιτέρω ψηφιοποίηση του κράτους αλλά και την καλύτερη λειτουργία των θεσμών».

Εξ άλλου, «η Ελλάδα υπέφερε πολύ τα προηγούμενα χρόνια και αυτό πρέπει να το αποδώσουμε στην προβληματική κουλτούρα διακυβέρνησης -και εδώ ακουμπά πολύ η λογική του Υπερταμείου. Για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε σύνθετα προβλήματα σήμερα, χρειαζόμαστε σύγχρονες, αποτελεσματικές δομές διακυβέρνησης και στο πολιτικό επίπεδο και στο επίπεδο των ΔΕΚΟ αλλά και στην ιδιωτική οικονομία», σημείωσε επίσης ο υπουργός Επικρατείας, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι: «Η κουλτούρα της εταιρικής διακυβέρνησης πρέπει να διατρέχει και το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Και το Υπερταμείο έρχεται ως ένας σύνδεσμος, προσπαθεί να μεταφέρει τις πρακτικές της καλής εταιρικής διακυβέρνησης του ιδιωτικού τομέα και στο δημόσιο [...] ταυτόχρονα να προσπαθήσει να μεταφέρει τις επιδιώξεις και τις στρατηγικές κατευθύνσεις που δίνει η κυβέρνηση, η εκάστοτε κυβέρνηση, σε σχέση με την πορεία μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας».

Κατά τον υπουργό Επικρατείας, το Υπερταμείο δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο ένας εισπρακτικός μηχανισμός, αλλά «ένας φορέας που αυξάνει τη δημόσια αξία, που ωριμάζει την κρατική περιουσία [...] και στο τέλος της ημέρας θα προσδίδει προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, την αγορά εργασίας, το οικοσύστημα της τεχνολογίας». Έφερε δε, παραδείγματα εταιρειών ή τομέων, όπου υπήρξε έργο, αλλά έχουν να γίνουν πράγματα ακόμη. Όπως του Phaistos Fund στο 5G, την ωρίμανση της κρατικής δημόσιας περιουσίας, την κοινωνική κατοικία, τις αστικές συγκοινωνίες, τη ΔΕΗ.

«Στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι μια δυναμική ανάπτυξη, η οποία, όμως, θα είναι βιώσιμη και συνεκτική και θα μας αφορά όλους. Δεν θα είναι μια ανάπτυξη για λίγους. Αυτός είναι ο δικός μας στρατηγικός στόχος και σε αυτήν την κατεύθυνση στηρίζουμε τις επιλογές της διοίκησης του Υπερταμείου», ανέφερε συμπερασματικώς ο 'Α. Σκέρτσος.