Την εξεύρεση λύσης στο θέμα των ακριβών ακτοπλοϊκών εισιτηρίων την ανέλαβε για λογαριασμό της κυβέρνησης ο Aκης Σκέρτσος. Ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα καταφέρνει με το παραπάνω, κάτι που φάνηκε και στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Μιλά τεχνοκρατικά και είναι παράλληλα κατανοητός στον κόσμο που τον ακούει. Η προϋπηρεσία του ως γενικού διευθυντή του ΣΕΒ τον έχει εφοδιάσει με μια άνεση στις διαπραγματεύσεις με τους φορείς του επιχειρείν. Εν μέσω θέρους, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος βάλθηκε να αντιμετωπίσει τα δύσκολα που προκύπτουν, χωρίς να διστάζει μάλιστα να μιλά στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας δίνοντας το στίγμα της κυβέρνησης.
Αλλωστε, δημοσιογράφος είναι ο ίδιος, δημοσιογραφία και ΜΜΕ σπούδασε στο ΑΠΘ, έχοντας αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο (ΜΑ) στην πολιτική διαχείριση και το lobbying από το Πανεπιστήμιο George Washington των ΗΠΑ.
«Πονοκέφαλοι»
Οι διάφοροι «πονοκέφαλοι» ελλοχεύουν. Φαίνεται στην προκειμένη περίπτωση πως κάποιοι βάλθηκαν να κάνουν τα νησιά απροσπέλαστα για τους γηγενείς (και όχι μόνο), με καθ’ όλα ανεξήγητες αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Φυσικό ήταν να υπάρξουν αντιδράσεις και το Μέγαρο Μαξίμου να παρέμβει άμεσα. Η κυβέρνηση έσπευσε να λάβει μέτρα, θέτοντας μάλιστα τους ακτοπλόους ενώπιον των ευθυνών τους.
Ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος βγήκε μπροστά και, αφού αρχικά συσκέφθηκε με τους υπουργούς Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου και Ιωάννη Μπρατάκο και τους υπουργούς Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, είδε τον επικεφαλής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Σπύρο Πασχάλη (CEO της Attica Group). Και ζήτησε δραστική μείωση στις τιμές των εισιτηρίων.
Μια ημέρα πριν, μιλώντας στον «Real FM» και στην Κάτια Μακρή, ο Ακης Σκέρτσος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει επιληφθεί: «Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν ειδικές συσκέψεις και με το υπουργείο Ναυτιλίας και με τους εκπροσώπους της ακτοπλοΐας για να εξετάσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στις ακτοπλοϊκές τιμές και στα εισιτήρια. Προφανώς, εκεί βλέπουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που καταγράφονται κάποιες σημαντικές αυξήσεις. Εδώ πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν ότι οι τιμές των καυσίμων έχουν πέσει. Πρέπει να δοθούν κάποιες εξηγήσεις από την ακτοπλοϊκή αγορά, γιατί υπάρχουν αυξήσεις… Εμείς είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε αδικαιολόγητη αύξηση τιμών.
Η ελληνική Πολιτεία αυτή τη στιγμή έχει τα ελεγκτικά εργαλεία, τη δυνατότητα να εξετάζουμε όλους τους κοστολογικούς παράγοντες. Δεν είναι μόνο το ενεργειακό κόστος, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ρυθμίζουν και επηρεάζουν την τελική τιμή ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας και όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτές οι αναλύσεις γίνονται όταν παρατηρούνται υπερβάσεις, θα υπάρχουν και πρόστιμα».
Αυτοπεποίθηση
Πέρασαν ήδη πάνω από δύο εβδομάδες από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Η κυβέρνηση έχει πάρει μπροστά και δείχνει να λειτουργεί με αυξημένη αυτοπεποίθηση. Η εικόνα που εισπράττει ο κόσμος ακούγοντας τα στελέχη της, όπως ο Ακης Σκέρτσος, είναι πολύ καλή. Είναι εικόνα σοβαρότητας, κανονικότητας και σταθερότητας. Φυσικά, δεν υπάρχει ουδεμία σύγκριση με την περίοδο 2015-2019, που τόσο έντονα και εμφατικά απέρριψε ο κόσμος στην κάλπη.
Σε μια εποχή όπου οι ασύμμετρες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο τείνουν να γίνουν ο κανόνας, οι Ελληνες πολίτες έχουν αυτό που ζήτησαν διά της κάλπης: μια σταθερή κυβέρνηση, εμπλουτισμένη με ανθρώπους δοκιμασμένους και με μεγάλη πολιτική εμπειρία, αλλά και τεχνοκράτες. Ο Ακης Σκέρτσος υπηρετεί το γενικότερο αναπτυξιακό πλάνο της κυβέρνησης. Μιλώντας στη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, τόνισε πως στόχος της τη νέα τετραετία «είναι να δημιουργήσουμε ένα μεταρρυθμιστικό κύμα ώστε η Ελλάδα να μειώσει θεαματικά τις ανισότητες και την απόσταση από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Θέλουμε η Ελλάδα να μπει σε μια δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας, των επενδύσεων, στους μισθούς, στη λειτουργία του κράτους, στην ασφάλεια, στην Υγεία, στην Παιδεία, στα δικαιώματα, στο Κράτους Δικαίου. Να γίνουμε όλοι συλλογικά και ατομικά καλύτεροι». Αυτά ήθελε να ακούσει ο κόσμος, αυτά ζήτησε, αυτά βλέπει να υλοποιούνται.