Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2025, η ημερίδα με τίτλο «Η Κλασική Παιδεία στην Ελληνική Εκπαίδευση», που διοργάνωσαν το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας και το Κέντρο Ερεύνης Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων - Ι.Λ.Ν.Ε. της Ακαδημίας Αθηνών. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην Ανατολική αίθουσα της Ακαδημίας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Η ημερίδα στόχευε στην ανάδειξη της σημασίας της ελληνικής γλώσσας και της κλασικής παιδείας, θέτοντας στο επίκεντρο τη βιωματική διδασκαλία και τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών. Παράλληλα, τέθηκε και το θέμα της επανίδρυσης των κλασικών Λυκείων στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Μιχάλη Τιβέριου, ενώ ακολούθησε ο χαιρετισμός του Γραμματέα Επί των Δημοσιευμάτων της Ακαδημίας και Επόπτη του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας, κ. Αντωνίου Ρεγκάκου. Στην ημερίδα παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Υπουργός Παιδείας, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Αρχιμανδρίτης Πατήρ Ισίδωρος Κάτσος εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, καθώς και η Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Σοφία Παπαϊωάννου.

Οι ομιλητές, διακεκριμένοι καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσίασαν ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις για την ενίσχυση της κλασικής παιδείας. Ο ακαδημαϊκός Χριστόφορος Χαραλαμπάκης ανέλυσε τη σημασία της ενίσχυσης της κλασικής παιδείας στα ελληνικά σχολεία. Ο Mauro Agosto (Pontificia Università Lateranense) μοιράστηκε την επιτυχημένη εμπειρία των Κλασικών Λυκείων της Ιταλίας, ενώ ο Steven Hunt (University of Cambridge) και ο Joseph Conlon (Ralston College) αναφέρθηκαν σε καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών που εφαρμόζονται διεθνώς.

Η Μαρία Ευθυμίου (ΕΚΠΑ) τόνισε τη διαχρονική σημασία της ελληνικής γλώσσας στη δυτική σκέψη, ενώ ο Γιάννης Καργάκος (Αρσάκεια Σχολεία) μίλησε για τις προκλήσεις του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Άλλοι ομιλητές, όπως η Σοφία Γούλα (Ελληνική Αγωγή), η Γεωργία Ξανθάκη - Καραμάνου (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), και ο Ευάγγελος Αλεξίου (ΑΠΘ), ανέδειξαν τη σημασία της βιωματικής διδασκαλίας και πρότειναν λύσεις για την αναβάθμιση της κλασικής εκπαίδευσης.

Ο Giorgio Filieri από την ελληνόφωνη Στερνατία της Ιταλίας μίλησε για τη σημασία της διατήρησης της διαλέκτου Griko, ενώ ο Γιάννης Μαστρογεωργίου ανέδειξε τη σχέση της κλασικής παιδείας με τις προκλήσεις της εποχής της Τεχνητής Νοημοσύνης. Τέλος, η εκπρόσωπος του Paideia Institute, Νικολέττα Κοκοσιούλη, παρουσίασε σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας με βιωματική προσέγγιση.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια συγκινητική παρουσίαση από μαθητές Δημοτικού της Ελληνικής Αγωγής, οι οποίοι παρουσίασαν τη διαχρονία της ελληνικής γλώσσας μέσα από κείμενα και με τη συνοδεία αρχαίας λύρας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας τιμάται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, επέτειο του θανάτου του Διονυσίου Σολωμού, αναδεικνύοντας τη σημασία της ελληνικής γλώσσας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Η ημερίδα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον κοινού από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αποδεικνύοντας το διαρκές διεθνές ενδιαφέρον για την ελληνική παιδεία και γλώσσα.