Ζαλίστηκαν στην άλλη πλευρά του Αιγαίου από την ανακοίνωση δια στόματος του πρωθυπουργού της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.
Μολονότι η κίνηση αυτή σε πρώτη φάση δεν αγγίζει την Τουρκία, τα ΜΜΕ της γείτονος πιστά στην γραμμή Ερντογάν διαπιστώνουν πως πρόκειται για “σκανδαλώδη δήλωση” που είναι αιτία πολέμου!
Yunanistan'dan savaşın fitilini ateşleyecek skandal açıklama! https://t.co/5RLkXiqg1S pic.twitter.com/2f2634mGrd
— Yeni Akit Gazetesi (@yeniakit) August 26, 2020
Μερίδα του τύπου φιλοξενεί τη δήλωση Μητσοτάκη ο οποίος σημείωσε πως “Διατηρούμε τα «δικαιώματά μας» να το κάνουμε σε άλλες θάλασσες” και ότι “Τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει τη χώρα μας να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια”.
Yunanistan Başbakanı Miçotakis, İyon Denizi’nde karasularını 12 mile çıkaracaklarını açıkladı.
Miçotakis, başka bölgelerde de (Ege) karasularını 12 mile çıkarma haklarının olduğunu belirterek, “hiçbir şey ülkemizin karasularını 12 deniz miline çıkarmasını önleyemez.“ dedi. pic.twitter.com/8WhbcfpDYI
— Doğu Akdeniz Politik (@akdenizpolitik) August 26, 2020
Η ανακοίνωση Μητσοτάκη
“Τίποτα δεν εμποδίζει τη χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση σχεδίων νόμου για κύρωση των συμφωνιών για τις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία.
Εν μέσω χειροκροτημάτων από κυβερνητικούς βουλευτές ο πρωθυπουργός προανήγγειλε συγκεκριμένα ότι με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, «η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 μίλια».
Είπε χαρακτηριστικά: «H Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι. Εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε έτσι σε μία θαλάσσια περιοχή συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος, σύμφωνα με άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Και προσέθεσε «ένα δικαίωμα το οποίο η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας με σεβασμό στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια».