Ένας αέρας αισιοδοξίας πνέει στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν και της Καμάλα Χάρις ως Προέδρου και αντιπροέδρου των ΗΠΑ αντίστοιχα και την ανάληψη των καθηκόντων τους.
«Γνωρίζω προσωπικά τον Πρόεδρο Μπάιντεν», είπε χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. «Είναι ένα έμπειρος πολιτικός που γνωρίζει όσο λίγοι την περιοχή μας, αλλά και τις ευαισθησίες της. Είναι, επίσης, ένας ηγέτης ο οποίος πορεύεται με σύνεση, αλλά και με αυτοπεποίθηση, κυρίως όμως πορεύεται με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα, είμαι σίγουρος ότι οι Ελληνοαμερικανικοί δεσμοί θα γίνουν πιο ισχυροί από ποτέ».
Με ανάρτησή του στο twitter εξάλλου μετά το πέρας της χθεσινής ορκωμοσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «με μια αίσθηση ανανεωμένης αισιοδοξίας, προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών και της φιλίας μεταξύ των δύο εθνών μας».
Η επίσκεψη Μπάιντεν στην Πειραιώς
Τα σημεία επαφής της κυβέρνησης με τα επιτελεία του Τζο Μπάιντεν και της Καμάλα Χάρις είναι πολλά. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τον κ. Μπάιντεν στις αρχές Ιουνίου 2017 στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πειραιώς και είχαν συζητήσει για τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και όλα τα θέματα της ευρύτερης περιοχής. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, εξάλλου, έχει διατελέσει επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας και γνωρίζει πολύ καλά τα τεκταινόμενα στη «γειτονιά» μας.
«Δίαυλοι» επικοινωνίας με Έλληνες και Ελληνοαμερικανούς
Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν έχει εξαιρετική σχέση με τον Τζον Σαρμπάνη, που επανεξελέγη στο Κογκρέσο με τους Δημοκρατικούς. Ο πατέρας του, Πολ Σαρμπάνης, που απεβίωσε πρόσφατα, είχε υπηρετήσει μαζί με τον Μπάιντεν στη Γερουσία για το Δημοκρατικό Κόμμα από τη δεκαετία του ’70, εκπροσωπώντας γειτονικές πολιτείες (Ντέλαγουερ και Μέριλαντ αντίστοιχα).
Καλή προσωπική σχέση με τον κ. Μπάιντεν έχει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που ως υπουργός δικαιοσύνης το 2009 είχε συνομιλήσει με τον τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ προκειμένου να λυθεί το ζήτημα της θεώρησης βίζας (visa waiver programme) για τους Έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην ίδια εκείνη συνάντηση στην Πειραιώς το 2017, είχαν γνωριστεί ο συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, Θανάσης Μπακόλας, με τον σύμβουλο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του κ. Μπάιντεν, Μάικλ Κάρπεντερ, οι οποίοι έκτοτε διατηρούν τακτική επαφή. «Όταν δει η Τουρκία ότι είμαστε όλοι (σ.σ. Ε.Ε. και ΗΠΑ) ενωμένοι, θα σκεφτεί να προχωρήσει σε νέες απειλές και προκλητικές κινήσεις», είχε δηλώσει πριν από μερικές εβδομάδες ο κ. Κάρπεντερ, μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Σημαντικούς διαύλους επικοινωνίας με το επιτελείο του κ. Μπάιντεν έχει ανοίξει και η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, που μέχρι προ ενός έτους ήταν διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, ενώ σημαντικές γνωριμίες στους κύκλους των Δημοκρατικών διαθέτει ο βουλευτής Δημήτρης Καιρίδης.
Φίλη της Καμάλα η Κουναλάκη
Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας υπάρχουν και με την Καμάλα Χάρις, μέσω διαφόρων προσώπων. Το πιο σημαντικό ίσως είναι η προσωπική της φίλη Ελένη Κουναλάκη, αναπληρωτής κυβερνήτης της Καλιφόρνια και κόρη του γνωστού Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Άγγελου Τσακόπουλου. Μάλιστα, ο κ. Τσακόπουλος, η κόρη του και ο σύζυγός της Μάρκος, είχαν χρηματοδοτήσει και στηρίξει ενεργά την έδρα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Πρόσωπο – «κλειδί» ο νέος ΥΠΕΞ Αντ. Μπίλκεν
Το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη έχει «χτίσει» σχέσεις εμπιστοσύνης με τρία ακόμα πρόσωπα από το περιβάλλον του Τζο Μπάιντεν. Πρόκειται για τον Άντονι Μπίλκεν, υφυπουργό εξωτερικών επί Ομπάμα και επόμενο υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, τον Νίκολας Μπερνς, καθηγητή στο Χάρβαρντ, παλιού πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα (1997-2001) και συμβούλου του κ. Μπάιντεν επί των εξωτερικών και τέλος τον γνωστό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος έχει υποστηρίξει πολλάκις τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ουάσινγκτον. Προχθές, ο φιλέλληνας Δημοκρατικός γερουσιαστής ρώτησε τον κ. Μπλίνκεν κατά την ακροαματική του διαδικασία εάν η νέα κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη θέση για την Τουρκία υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, με τον υποψήφιο (τυπικά) υπουργό Εξωτερικών να απαντά ότι «σε τελική ανάλυση η Τουρκία είναι μία σύμμαχος χώρα, η οποία τοποθετείται σε πολλές περιπτώσεις με τρόπο που δεν αρμόζει σε σύμμαχο. Αυτό αποτελεί μία πολύ ουσιαστική πρόκληση για μας και είμαστε ξεκάθαροι γι’ αυτό».
Πηγή: parapolitika.gr