«Αν φοβάσαι μη μιλάς· αν μίλησες μη φοβάσαι», λέει μια αραβική παροιμία, την οποία μάλλον δεν την έχει ακούσει ο Αλέξης Τσίπρας. Κι ο φόβος είναι αυτός που έχει κυριεύσει την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι άδικα…

 

Γράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

 

Σύμφωνα με τα μαντάτα από την κοινωνία και τις δημοσκοπήσεις, ο «άχαστος» θα εγγράψει στο βιογραφικό του ακόμη μία ήττα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Όλα δείχνουν ότι το «παραμύθι» της «κακής κυβέρνησης» και του «σωτήρα» Τσίπρα δεν πουλάει διότι η κοινωνία δεν το «αγοράζει»: έχει πάθει κι έχει μάθει από την αξέχαστη διακυβέρνηση της… πρώτης φοράς Αριστερά.

Τριγμούς στην αριστερή πολυκατοικία προκαλεί η αιμορραγία του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ, πρωτίστως, και το ΜέΡΑ25. Ενδεικτική του έντονου προβληματισμού (σ.σ.: για πανικό μιλούν αρκετά κομματικά στελέχη) που υπάρχει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η στροφή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος –βγάζοντας το κοστούμι της «αριστερής μετριοπάθειας»– δήλωσε πως «η απλή αναλογική είναι δίκαιο εκλογικό σύστημα και επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν σημαίνει ότι επιλέγουμε να ψηφίσουμε “διαμαρτυρία”. Να το πω και διαφορετικά: η πιο ισχυρή ψήφος διαμαρτυρίας, η πιο ισχυρή αντισυστημική ψήφος είναι αυτή που θα πλήξει το σύστημα που μας κυβερνά εδώ και τέσσερα χρόνια. Το καθεστώς Μητσοτάκη».

 

Δυσάρεστα μηνύματα

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η στροφή Τσίπρα έχει να κάνει με το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες φτάνουν στην Κουμουνδούρου μηνύματα από τους δημοσκόπους, τα οποία δείχνουν πως το κόμμα της δεν μπορεί να ανακάμψει γιατί, εκτός από τις μεγάλες διαρροές προς τη ΝΔ, σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων του μετακινούνται στο ΚΚΕ, στο ΜέΡΑ25, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Rass για λογαριασμό του Action 24, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 58,5%, με το 9,1% να πηγαίνει προς τη ΝΔ, το 8,5% προς το ΠΑΣΟΚ, το 5,8% προς το ΜέΡΑ25 και το 4,7% στο ΚΚΕ.

Μέχρι στιγμής, πολλά στελέχη και πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κουνήσει μαντίλι στην Κουμουνδούρου και σήμερα στηρίζουν το ΚΚΕ. Ενδεικτικά να αναφέρουμε την Κωνσταντίνα Κούνεβα (τέως ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ), την Ασημίνα Ξηροτύρη (πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ), τον Γιάννη Μηλιό (μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και υπεύθυνο του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2015), τον Σπύρο Τζόκα (πρώην δήμαρχο Καισαριανής), τον Κωστή Δερμιτζάκη (πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Λασίθι) και την Αγλαΐα Κυρίτση (υποψήφια περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2014).

 

Άλλος για Βαρουφάκη;

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, εκατοντάδες στελέχη που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΛΑΕ θα είναι υποψήφιοι με το ΜέΡΑ25. Στην εκλογική επιτροπή ακούγεται πως θα συμμετάσχουν ο πρώην ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής και ο οικονομολόγος Σπύρος Λαπαβίτσας, ενώ ο Δημήτρης Στρατούλης θα είναι υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών, η Μαριάνα Τσίχλη στην Α΄ Αθηνών και η Ηρώ Διώτη στη Λάρισα.

Η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του ΠΣ της Λαϊκής Ενότητας Δέσποινα Χαραλαμπίδου ανακοινώθηκε πως θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ υποψήφιοι αναμένεται να είναι και οι Στάθης Κουβελάκης, Κώστας Ησυχος, Θανάσης Πετράκος, Στάθης Λεουτσάκος, Νίκος Σακούτης, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Γιάννης Κουζής, Γιώργος Χαρίσης και Γιάννης Ζερδελής. Παράλληλα, ακούγεται ότι το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη θα είναι κι αυτή υποψήφια με το ΜέΡΑ25.