Έτοιμη για τα νέα της καθήκοντα – και τις πρώτες δοκιμασίες- είναι η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας η οποία αναλαμβάνει τα καθήκοντά της την Παρασκευή γράφοντας ιστορία ως η πρώτη γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου – η ίδια φέρεται σύμφωνα με τα Νέα να προτιμά το Κατερίνα- έχει ήδη επιλέξει τους συνεργάτες που θα την πλαισιώσουν.
Σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει πως τη θέση του γενικού γραμματέα, αντικαθιστώντας τον πρέσβη ε.τ. Γιώργο Γεννηματά, αναλαμβάνει ο πρέσβης ε.τ. Βασίλης Παπαδόπουλος. Ο έμπειρος διπλωμάτης, που πρόσφατα βρέθηκε και στο επιτελείο της Γιάννας Αγγελοπούλου για την «Επιτροπή 2021», στο παρελθόν έχει υπηρετήσει, μεταξύ άλλων, στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ, στο προξενείο του Σαν Φρανσίσκο και στην πρεσβεία της Μπανγκόκ, ενώ το τελευταία χρόνια ασχολείται ως συγγραφέας με τον (διπλωμάτη και ποιητή) Γιώργο Σεφέρη. Διευθυντής του νομικού γραφείου της Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει ο σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης, ενώ προϊστάμενος του ιδιαίτερου γραφείου της ο πολιτικός επιστήμονας Ηλίας Νάτσιος. Προϊστάμενος στο γραφείου Τύπου αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος και επί σειρά ετών διευθυντής σύνταξης του «Βήματος», Σήφης Πολυμίλης, ενώ στο τμήμα δημοσίων σχέσεων θα παραμείνει στη θέση της η Λώρα Μολυβιάτη.
Οι πρώτες δοκιμασίες
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα κάνει την πρώτη της εμφάνιση σύμφωνα με την εθιμοτυπία στην επέτειο της 25ης Μαρτίου, όταν θα δοκιμαστεί στο τεστ της πρώτης παρέλασης, ενώ το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό θα γίνει στη Λευκωσία.
Από τη νέα της θέση, όμως, θα πρέπει παράλληλα να αντιμετωπίσει τόσο την τεταμένη κατάσταση με την Τουρκία όσο και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο κορωνοϊός.
Το μόνο βέβαιο για όλους είναι ότι η νέα φάση δεν θα μοιάζει με την προηγούμενη. Με την αποχώρηση του Προκόπη Παυλόπουλου, από το Προεδρικό Μέγαρο υποχωρούν, για πρώτη φορά από τη θητεία του Χρήστου Σαρτζετάκη, οι παραδοσιακοί πολιτικοί. Κι αυτό ανοίγει τον δρόμο για μια πιο διακριτική παρουσία στην Ηρώδου Αττικού, που δεν θα παρεμβαίνει διαρκώς για κάθε θέμα της επικαιρότητας.
Όμως αυτό δεν σημαίνει πως η Σακελλαροπούλου θα μείνει σιωπηλή. Ως δικαστικός είχε μια δική της βεντάλια θεμάτων, σχεδόν ανορθόδοξη: διαφώνησε με την κατάργηση του νόμου του 2010 που διευκόλυνε την απόκτηση ιθαγένειας, συμφώνησε με την αλλαγή των ταυτοτήτων, στήριξε πολλές περιβαλλοντικές αποφάσεις. Το 2018, με την ίδια στο τιμόνι, το ΣτΕ αποφάσισε την ένταξη των παιδιών των προσφυγών στα σχολεία. Σε τέτοια ζητήματα, με κορμό το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα, φαίνεται πως θα συνεχίζει να δίνει βάση, αυτή τη φορά από τον νέο της ρόλο.