Ο τρόπος που οι κομματικές σκοπιμότητες και οι αρχηγισμοί θα ξεπεραστούν για να επιτρέψουν στις κεντροαριστερές δυνάμεις να συνεργαστούν είναι δύσκολο να βρεθεί.

Ίσως κάτι να γίνει μόνο αν ο χρόνος δείξει στο ΠΑΣΟΚ πως δεν μπορεί μόνο του να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ συνειδητοποιήσει ότι έχει περάσει στη ζώνη των μικρομεσαίων κομμάτων και η Νέα Αριστερά πως απειλείται με πολιτικό αφανισμό. Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα καθορίσει, όπως γράφει η «Καθημερινή», σε μεγάλο βαθμό τις νέες ισορροπίες.

Δύο σενάρια για τον/την ΠτΔ

Αυτή την εβδομάδα άνοιξε η κουβέντα για το πώς θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως η αλήθεια είναι πως πολλά περιθώρια ελιγμών δεν υπάρχουν και τα κουκιά είναι μετρημένα. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει πρόσωπο που αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές του ΠΑΣΟΚ, στην Κουμουνδούρου θα πρέπει να στραφούν μόνο προς τη Νέα Αριστερά. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως, παρά την αμοιβαία εκτίμηση, ο Νίκος Κοτζιάς δεν θα είναι ο «εκλεκτός» του Σωκράτη Φάμελλου.

Μήπως είναι η σειρά του ΣΥΡΙΖΑ να πιέσει το κόμμα του Αλέξη Χαρίτση; Υπάρχουν στελέχη που πιστεύουν πως η περίπτωση του Γιάννη Δραγασάκη - πέρα από το γεγονός ότι θα εξέφραζε το σύνολο του κόμματος θα έφερνε τους «26» με τους «11» πιο κοντά.

Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός προτείνει πρόσωπο από τη δική του παράταξη, τότε θα δοθεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στα κόμματα της Κεντροαριστεράς να συνεννοηθούν. Από τον νέο χρόνο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανταποκριθεί ή θα επιδιώξει συνάντηση με τους άλλους αρχηγούς. Εκκρεμεί άλλωστε η πρόσκληση του Αλέξη Χαρίτση. Στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το «παρών» έδωσε εκ μέρους των ευρωβουλευτών ο Κώστας Αρβανίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» , εκφράστηκε δυσαρέσκεια για την πρωτοβουλία του Νικόλα Φαραντούρη να προτείνει τη Λούκα Κατσέλη για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Θεώρησαν πως λειτούργησε όπως η Νέα Αριστερά, «καίγοντας» ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο.