Γύρω στο μεσημέρι, τρακτέρ από τον κόμβο της Γυρτώνης κατευθύνθηκαν προς την έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου αγρότες συγκεντρώθηκαν για να εκθέσουν τα αιτήματά τους στον περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας, με κυρίαρχο το υψηλό κόστος παραγωγής.

Η συνάντηση συνεχίστηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας, Μαρίας Γαλλιού, του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας, Δημήτρη Τσέτσιλα, καθώς και του γενικού διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Δημήτρη Σταυρίδη.

Αντιπλημμυρικά και αποζημιώσεις στο επίκεντρο

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλας, έθεσε δύο βασικά ζητήματα. Πρώτον, την πρόοδο των αντιπλημμυρικών έργων και την αποκατάσταση των αναχωμάτων, επισημαίνοντας καθυστερήσεις και ελλείψεις. Δεύτερον, την αργοπορία στη διαδικασία αποζημίωσης των αγροτών για τις ζημιές που υπέστησαν ο εξοπλισμός και τα μηχανήματά τους από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη άσκησης πιέσεων προς την κυβέρνηση για την έναρξη κρίσιμων αρδευτικών και αποστραγγιστικών έργων στη Θεσσαλία.

Οι αγρότες τόνισαν, επίσης, την ανάγκη για κάλυψη του χαμένου εισοδήματος, προειδοποιώντας ότι, αν δεν δοθούν άμεσες λύσεις, η ύπαιθρος θα αντιμετωπίσει ακόμα μεγαλύτερη κρίση.

Απαντώντας, ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας αναγνώρισε τις δυσκολίες του αγροτικού κόσμου, χαρακτηρίζοντας απόλυτα δικαιολογημένες τις κινητοποιήσεις τους. Συμφώνησε με τις ανησυχίες τους για τον ΟΔΥΘ και τη γενικότερη αγροτική ανάπτυξη, ενώ ανακοίνωσε ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα παρουσιαστεί μια νέα πρόταση για το βαμβάκι, βασισμένη σε πρακτικές από τη Βραζιλία. Τόνισε ότι απαιτείται συντονισμένη και αποτελεσματική παρέμβαση στο ζήτημα των αποζημιώσεων.

Αναφερόμενος στα έργα αποκατάστασης αναχωμάτων και καθαρισμού ρεμάτων, σημείωσε ότι, παρά τη σημαντική πρόοδο, εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες λόγω χρηματοδοτικών προβλημάτων. Η Περιφέρεια, όπως είπε, διαθέτει ίδιους πόρους για να διατηρήσει τη συνέχιση των εργασιών.

Κοινό μέτωπο

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, δόθηκαν διευκρινίσεις για τα υφιστάμενα προβλήματα, με τον περιφερειάρχη να καλεί τους αγρότες να συμμετάσχουν ενεργά στον σχεδιασμό της νέας αγροτικής πολιτικής. «Είναι ανάγκη να υπάρξει κοινό αγροτικό μέτωπο για να αναδειχθεί η σοβαρότητα της κατάστασης», τόνισε.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν τις πιέσεις τους προς την Περιφέρεια και την κυβέρνηση, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του αγροτικού τομέα στη Θεσσαλία.