Ανεξέλεγκτες διαστάσεις κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω του κορωνοϊού, πήρε το διαδικτυακό εμπόριο άγριων ζώων στην Αλβανία, όπως καταγράφεται σε έκθεση διεθνούς οργάνωσης για την προστασία των ζώων, όπου γίνεται λόγος για αθρόες αγοραπωλησίες αρκούδων, αετών και λύκων και για κατανάλωση κρέατος αρκούδας σε εστιατόριο της Αλβανίας!
Συγκεκριμένα, εστιατόριο στην Αλβανία διαφημίζει κρέας αρκούδας, όπως αναφέρεται στο μενού του στο Facebook. Στη λίστα για το “mish ariu” – αλβανικά για κρέας αρκούδας προστίθεται το “ne sezone”, που σημαίνει “ανάλογα με την εποχή”, γεγονός ανησυχητικό, καθώς σημαίνει ότι υπάρχει κηνυγετική περίοδος για το εν λόγω ζώο. Το συγκεκριμμένο πιάτο μάλιστα προσφέρεται στην υψηλή τιμή των 500 ευρώ! Είναι η πρώτη φορά που μαγειρεύεται κρέας αρκούδας στην Ευρώπη και, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, μπορεί να οδηγήσει σε εστίες ζωονόσων όπως ο κορωνοϊός.
Στο μεταξύ, δύο από τους κορυφαίους διαδικτυακούς ιστότοπους της Αλβανίας μετέφεραν δεκάδες αγγελίες που πωλούν καφέ αρκούδες και άλλα είδη που προστατεύονται βάσει νόμου. Μετά τις σχετικές καταγγελίες του ιδρύματος, μερικές από τις παράνομες διαφημίσεις διαγράφηκαν αλλά επανεμφανίστηκαν νέες.
Περιβαλλοντικό έγκλημα καταγγέλλει το FOUR PAWS
Σύμφωνα με καταγγελίες της οργάνωσης FOUR PAWS, άγρια ζώα προσφέρονται προς πώληση σε δημοφιλείς διαδικτυακές σελίδες της Αλβανίας, με κυριότερους αγοραστές ιδιοκτήτες εστιατορίων που κρατούν φυλακισμένα τα ζώα σε μικρά κλουβιά για να λειτουργούν ως αξιοθέατα για την προσέλκυση επισκεπτών. Επιπλέον, στην έκθεση αναφέρεται ότι η περιβαλλοντική ΜΚΟ «Προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος στην Αλβανία» (PPNEA) βρήκε πιάτα άγριας ζωής, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος αρκούδας, στα μενού τοπικών εστιατορίων!
Όπως υπογραμμίζεται στην αναφορά της FOUR PAWS, «σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) το περιβαλλοντικό έγκλημα στην Αλβανία αυξήθηκε τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2020 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι». Η έκθεση της FOUR PAWS, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, βασίστηκε σε έρευνα που έγινε πριν από έναν μήνα -τον Μάιο του 2020- στις πιο δημοφιλείς διαδικτυακές σελίδες αγορών της Αλβανίας. Εκεί διαπιστώθηκε, ότι εκτός από εξωτικά ζώα, όπως πίθηκοι, υπήρχαν δεκάδες διαφημίσεις για καφέ αρκούδες, λύκους και αρπακτικά πουλιά, ζώα που αποτελούν προστατευόμενα είδη στην Αλβανία.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε στον εκπρόσωπο στην Αλβανία της οργάνωσης FOUR PAWS, Sajmir Shedu, ο οποίος συμμετέχει και στο «Save Albanian Bears», έναν συνασπισμό Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων προστασίας του περιβάλλοντος και των ζώων και κυβερνητικών οργανώσεων με στόχο να δοθεί τέλος στην αιχμαλωσία των αρκούδων.
Όπως τόνισε ο κ. Shedu, «υπάρχει αύξηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, κάτι που αποδεικνύεται από την αστυνομία της Αλβανίας και πολλοί οργανισμοί έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους, όχι μόνο για την άγρια πανίδα, αλλά και για τη διαχείριση των αποβλήτων, την κατάσταση των ποταμών κ.λπ.».
«Το διαδικτυακό εμπόριο άγριων ζώων υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια σε διάφορα sites αλλά τώρα, πιθανώς λόγω του κορονοϊού και κυρίως, λόγω νομοθετικών τροποποιήσεων που δημιούργησαν ένα νομικό κενό σχετικά με την επιβολή του νόμου, η έρευνά μας αποκάλυψε κλιμάκωση αυτών των διαφημίσεων. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε η ύπαρξη διαφημίσεων για τουλάχιστον 35 άγρια και εξωτικά ζώα, όπως αρκούδες, λύκοι, αλεπούδες, αετοί, μαϊμούδες κ.λπ. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι αυτό μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, επειδή πιθανότατα, υπάρχουν άλλα, πιο εξελιγμένα και κρυμμένα κανάλια επικοινωνίας για παράνομους εμπόρους και πιθανώς, διεθνή εμπορία εξωτικών ζώων».
Νόμοι υπάρχουν, συλλήψεις όμως δεν έχουν γίνει
H άγρια πανίδα στην Αλβανία, ξεκαθαρίζει ο κ. Shedu, προστατεύεται από έναν ειδικό νόμο που τροποποιήθηκε πρόσφατα (Ιούλιος 2019), ενώ πρόσφατα τροποποιήθηκε και ο Ποινικός Κώδικας για να συμπεριλάβει το περιβαλλοντικό έγκλημα, προβλέποντας υψηλότερες ποινές, έως και φυλάκιση. «Επιπλέον», συνεχίζει, «από το 2014, το κυνήγι και η σύλληψη άγριων ζώων έχει απαγορευτεί εντελώς στο πλαίσιο ενός μορατόριουμ, που λήγει τον Μάρτιο του 2021». «Αυτό το μορατόριουμ εφαρμόστηκε ως δραστικό μέτρο, επειδή η άγρια φύση κινδυνεύει σοβαρά και χρειάζεται το υψηλότερο επίπεδο προστασίας. Ωστόσο, από περιβαλλοντικές ΜΚΟ έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις παράνομου κυνηγιού».
Αν και υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, εντούτοις ο κ. Shedu δεν γνωρίζει να έχει γίνει κάποια σύλληψη για παράνομο εμπόριο ζώων αλλά έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε πολλές περιπτώσεις.
«Εθνικές και διεθνείς ΜΚΟ έχουν διαμαρτυρηθεί για την αδράνεια των υπηρεσιών επιβολής του νόμου κατά του περιβαλλοντικού εγκλήματος. Το κύριο πρόβλημα, επί του παρόντος, είναι το νομικό κενό ασαφών αρμοδιοτήτων μεταξύ της κρατικής αστυνομίας, της υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος, της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.λπ. μετά τις τελευταίες νομικές τροποποιήσεις που δεν έχουν ακολουθηθεί από τους απαραίτητους κανονισμούς», τονίζει.
Σημαντικό εμπόδιο για την επιβολή της νομοθεσίας για την προστασία των άγριων ζώων, είναι και η απουσία καταφυγίου διάσωσης και αποκατάστασης στην Αλβανία. Τα προηγούμενα χρόνια, οργανώσεις συνέβαλαν στη μεταφορά ζώων που κατασχέθηκαν από τις αρχές, όπως αρκούδες, σε διάφορα καταφύγια στο εξωτερικό, γεγονός όμως που καθιστά τη δήμευση και τη μετεγκατάσταση των ζώων μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία. «Οι αλβανικές αρχές», υπογραμμίζει ο κ. Shedu, «πρέπει να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία που έχουν τώρα για να ιδρύσουν ένα κέντρο διάσωσης και αποκατάστασης άγριας ζωής, καθώς αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τον τερματισμό του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων στην Αλβανία».
Και αετοί στο διαδίκτυο
Στα ζώα που πωλούνται παράνομα στο διαδίκτυο, περιλαμβάνονται πολλές φορές και αετοί. «Όλα τα είδη του αετού βρίσκονται στον Κόκκινο Κατάλογο της προστατευόμενης πανίδας της Αλβανίας. Μελέτες από την Αλβανική Ορνιθολογική Εταιρεία υπολογίζουν σοβαρή μείωση του αριθμού τους: από 200 ζευγάρια στη δεκαετία του ’90, εκτιμάται ότι λιγότερα από τα μισά ζουν πλέον στην Αλβανία. Αυτή η μείωση σχετίζεται με τη συρρίκνωση του φυσικού τους περιβάλλοντος, λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, με τις δηλητηριάσεις και με τις παράνομες αιχμαλωτίσεις για εμπορία. Οι αετοί ήταν μεταξύ των 35 άγριων ζώων που διαφημίζονταν ανοιχτά και παράνομα στις διαδικτυακές πλατφόρμες που βρέθηκαν από τη FOUR PAWS. Πολλές οργανώσεις, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και η κοινή γνώμη διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας προστασία των αετών, αλλά οι κρατικές αρχές πρέπει να αναλάβουν αυστηρότερη δράση» λέει ο κ. Shedu.
Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για το ανατριχιαστικό εύρημα της αλβανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης PPNEA σε σελίδα στο Facebook, όπου ένα εστιατόριο διαφήμιζε κρέας αρκούδας στο μενού του, διευκρίνισε ότι τα πιάτα με αρκούδα δεν είναι καθόλου κοινά στην Αλβανία.
«Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια περιοχή στη Νοτιοανατολική Αλβανία που μπορεί να καταναλώνει κρέας αρκούδας. Απαγορεύεται πρώτα από το νόμο, επειδή το ίδιο το κυνήγι απαγορεύεται και δεν υπάρχουν αγροκτήματα που μεγαλώνουν αρκούδες. Δεύτερον, δεν υπάρχει κτηνιατρική πιστοποίηση για ένα προϊόν που έχει άγνωστη προέλευση και το οποίο ενδέχεται να αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους καταναλωτές».