Αγιά Σοφιά: Habemus papam με καθυστέρηση 48 ωρών

by MANIFESTO

ΑΠΕ-ΜΠΕ

“Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά”. “Η Αγιά Σοφιά σύμβολο του Χριστιανισμού. Κληρονομιά της παγκόσμιας ιστορίας του πολιτισμού. Χώρος προσκυνήματος εκατομμυρίων πιστών επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Ιστορία εκατοντάδων χρονών. Διπλά στο Φανάρι. Το Πατριαρχείο. Τόπος ιερός. Φως εκ φωτός. Εστία της φλόγας που δεν σβήνει στους αιώνες χάρη στην αγάπη στο Χριστό και την ιερή πιστή στα Θεία που ρίζωσαν βαθιά με την προσευχή στη εικόνα και την ιστορία Της!”

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Συγκεντρώσαμε ορισμένα από τα χιλιάδες αφιερώματα σε παγκόσμια κλίμακα μετά την απόφαση του Ερντογάν να προσυπογράψει την απόφαση του Τουρκικού δικαστηρίου.

Στο θρησκευτικό παρ’ όλα αυτά υπόβαθρο η απόφαση χαρακτηρίζεται στην πλειοψηφία της πολιτική!

Αντιμέτωπη στην οικονομική κρίση. Στα αρνητικά αποτελέσματα της πανδημίας του κορωνοϊού. Την πτώση των ποσοστών δημοτικότητας του ιδίου του Σουλτάνου. Στη σκέψη των εκλογών που ακολουθούν. Στα αδιέξοδα με την ανάμειξη στις πολεμικές συρράξεις σε Συρία, Λιβανό. Την Μεσόγειο των διεθνών προβλημάτων. Με πρώτο θέμα τα πετρέλαια και στο βάθος ως αμυντική τακτική το μεταναστευτικό!

Από Ανατολή και Δύση τα μηνύματα ακουστήκαν και έφθασαν στο παλάτι του Σουλτάνου. Έστω και ως ένα βαθμό ορισμένα υποτονικά.

Σύμμαχοι και φίλοι προσπάθησαν να αποτρέψουν τον πρόεδρο από την απόφασή του να μετατρέψει έναν πολιτισμικό χώρο σε Ιερό πόλεμο!

Κάθε θρησκεία ανήκει στους Λαούς που πιστεύουν στο Θεό τους. Και που με τις εκδηλώσεις τους αναδεικνύουν τη λατρεία τους στα ιερά.

Η Αγιά Σοφία είναι το σύμβολο της χριστιανοσύνης.

Για τους απανταχού δε Έλληνες, η πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας αποτελεί πράξη προσβλητική της πίστης και προσευχής στα Θεία!

Τα νιάτα της ακμής και της μόρφωσης μας τα ζήσαμε ανάμεσα σε διδασκάλους και ολάκερους στύλους στηρίγματα του ναού της Καθολικής του Αγίου Πέτρου! Σύμβολο του Βατικανού και της Καθολικής χριστιανοσύνης!

Στη σκιά τους η μελέτη και οι σπουδές μας έφεραν κοντά στις ιδέες και τις αντιλήψεις των πιστών που κάθε Κυριακή μεσημέρι αποτελούσαν αφορμή να ακουστούν τα Κηρύγματα του Πάπα από το μπαλκόνι ψηλά από την πλατεία του Αγίου Πέτρου!

Πιστοί από κάθε σημείο του πλανήτη οπού ο καθολικισμός και η ευλαβία ακολουθούσαν τα βήματα τους.

Η ζωή ενός νεαρού φοιτητή στα τείχη του Βατικανού με τα κηρύγματα του Πάπα Ιωάννη 23ου, αργότερα του Πάπα Παύλου του 6ου του Μπενεντικτου Ρεντζιγκερ μέχρι τον σημερινό Φραγκίσκο από την Αργεντινή, δεν ήταν άλλο πάρα οι φωνές διδασκαλίας της δύναμης της Χριστιανοσύνης! Της πίστης στον Θεάνθρωπο και του Ποίμνιού του.

Παρακολουθήσαμε από εκείνη την εποχή όλα τα βήματα των προσπαθειών για την Ένωση των Εκκλησιών!

Ο Πάπας Ιωάννης, ο Ρεντζιγκερ και ο Βαρθολομαίος βρέθηκαν στην αφετηρία του μεγάλου οράματος. Ημιτελής η προσπάθεια αλλά αφήνοντας μεγάλες ελπιδοφόρες προοπτικές!

Ο Πάπας Φραγκίσκος, 83 χρονών σήμερα, συγκινεί σε κάθε βήμα του και οποία πρωτοβουλία του. Είναι πανταχού παρών!

Οι ομιλίες του ακουμπάνε τις καρδιές των πιστών και διεγείρουν τα πλήθη.

Να γιατί μου προκαλεί εντύπωση ΤΩΡΑ αυτή την συγκλονιστική στιγμή της απειλής να μεταβληθεί σε τζαμί η Αγιά Σοφιά!

Ο Πάπας της Ρώμης και της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας χρειάστηκε 48 ώρες!!

Ο πάπας Φραγκίσκος από πάμπτωχη οικογένεια βαθιά θρησκευόμενη, από τις Πάμπας της Αργεντινής και τα σοκάκια της Μπόκα στο Μπουένος Άιρες, που σπάνια μένει αδιάφορος και σιωπηλός σε κάθε περίπτωση. Είτε αυτή είναι σύρραξη και απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Είτε για θύματα της φτώχειας στην Αφρική. Αν και αποτελεί την φωνή πτωχών, ασθενών και ταπεινών πιστών στο Θεό…

Η απειλή του συμβόλου της Χριστιανοσύνης, ορθόδοξης ή καθολικής, ο Ναός της Αγιάς Σοφιάς να είναι κοντά στη μετατροπή του σε τζαμί, απομακρύνοντας προσκυνητές από όλο τον κόσμο, η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ΚΑΙ ειδικότερα του ΠΑΠΑ, που ασφαλώς βλέπουν, ακούνε, διαβάζουν και ενημερώνονται όλοι αντέδρασαν με καθυστέρηση!!..

«H θάλασσα πηγαίνει τη σκέψη μου πολύ μακριά, πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία, και είμαι πολύ πονεμένος» είπε.

Η αντίδραση της Ελλάδας ήταν άμεση. Και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη έχει αναδειχθεί  κήρυκας της πανστρατιάς των απανταχού  Ελλήνων Χριστιανών αλλά και στην ενημέρωση και κινητοποίηση της κοινής γνώμης. Όλοι ενωμένοι στον κοινό αγώνα με πιστή στην θρησκεία μας και τα σύμβολα της όπως η Αγιά Σοφιά σήμερα. Αύριο ποιος ξέρει τι άλλο!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν της Επίτροπου Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα