«Εφέτος, τιμάμε και γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της σύγχρονης Ελλάδας, τα οποία δε χωράνε να γιορταστούν σε μία μέρα. Γι αυτό και οι επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της συμβολικής αυτής χρονιάς» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, σε συνέντευξη της στο τηλεοπτικό σταθμό «OPEN».
Η κυρία Αγγελοπούλου αναφέρθηκε στις δράσεις που θα υλοποιηθούν την επόμενη περίοδο, αρχής γενομένης από την Κυριακή του Πάσχα, όπου θα δοθεί στη δημοσιότητα το επετειακό podcast που ετοίμασε για λογαριασμό της Επιτροπής ο αγαπημένος τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος, με τίτλο «ΧΟΡΕΨΕΤΕ-ΧΟΡΕΨΕΤΕ». Περιλαμβάνει τραγούδια του γλεντιού από το 1821 μέχρι σήμερα, τα οποία προλογίζει ο ίδιος.
Η πρόεδρος της Επιτροπής μίλησε, ακόμη, για τις ταυτόχρονες προβολές μιας οπτικοποιημένης αφήγησης της Επανάστασης, που διοργανώνει η Επιτροπή σε ιστορικά κτίρια 18 πόλεων της Ελλάδας στις 12 και 13 Ιουνίου (projection mapping), με την ευθύνη του Εργαστηρίου Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης. «Συνεργαζόμαστε με τους Δήμους της κάθε πόλης και, μέσα από αυτήν τη δράση, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν να «ζωντανεύει» η ιστορία της Επανάστασης, μέσα από πίνακες και εικόνες. Οι προβολές θα περιλαμβάνουν, επίσης, περιεχόμενο που σχετίζεται με την ιδιαίτερη ιστορία της κάθε περιοχής», σημείωσε η κυρία Αγγελοπούλου.
Όπως πρόσθεσε, στις 24 και 25 Ιουλίου, η Επιτροπή ετοιμάζει ακόμη τις «Γιορτές των πόλεων», στο πλαίσιο των οποίων θα λάβουν χώρα ταυτόχρονα εορταστικά δρώμενα στις 51 πρωτεύουσες των Νομών της Ελλάδας. Ενώ συμπλήρωσε ότι στις 19, 20 και 21 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί μια άλλη εμβληματική δράση της Επιτροπής, το Forum «Η Ελλάδα το 2040», στο οποίο παραγωγικοί φορείς, επιστήμονες αλλά και προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας θα επιχειρήσουν να χαρτογραφήσουν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της Ελλάδας στο μέλλον. Τέλος, μίλησε και για τη δημιουργία του Ινστιτούτου Τεχνητής Νοημοσύνης, μια ακόμη εμβληματική δράση της Επιτροπής, που θα δίνει τη δυνατότητα σε νέους επιστήμονες να εκπαιδευτούν στις επιστήμες του μέλλοντος. «Βλέπετε, λοιπόν, το πώς προσεγγίσαμε τη σπουδαία υπόθεση της επετείου των 200 χρόνων, με δράσεις που δεν σταμάτησαν την 25η Μαρτίου» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Επιτροπής.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κυρία Αγγελοπούλου και στο Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής, το οποίο αποτελείται από 14 συλλεκτικά νομίσματα. Συνιστά το βασικό έσοδο της Επιτροπής, η οποία δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση, και μέσα από αυτό χρηματοδοτούνται δράσεις τα οφέλη των οποίων επιστρέφουν στην κοινωνία. «Αποκτώντας τα νομίσματα αυτά μπορεί ο καθένας και η καθεμιά να κρατήσουν στα χέρια τους ενθύμια που δεν έχουν μόνο υλική και συλλεκτική αξία, αλλά και συναισθηματική» είπε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του Νομισματικού Προγράμματος κυκλοφορούν ξανά τα δύο πρώτα νομίσματα του Ελληνικού Κράτους, ο Φοίνικας και η Δραχμή, οκτώ αργυρά νομίσματα που αναφέρονται στις διαδοχικές επεκτάσεις του Ελληνικού Κράτους και απεικονίζουν προσωπικότητες διάφορων περιοχών της Ελλάδας και τέσσερα χρυσά νομίσματα με τις χαρακτηριστικές ελληνικές σημαίες.
Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε και στην απόφαση της Επιτροπής να συμβάλει, στο μέτρο των δυνάμεών της, στην προσπάθεια της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τόσο μέσα από τη δωρεά 18 κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο ΕΣΥ, που παραδόθηκαν τον περασμένο Σάββατο στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», όσο και με την οικονομική ενίσχυση της έρευνας που πραγματοποιείται στην Αιματολογική Κλινική του ίδιου Νοσοκομείου, για τη δημιουργία του ελληνικού φαρμάκου κατά της covid-19.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, η κυρία Αγγελοπούλου υπογράμμισε ότι για την κατάρτιση του επετειακού προγράμματος, η Επιτροπή κάλεσε την ελληνική κοινωνία να υποβάλει προτάσεις δράσεων και εκδηλώσεων. «Κάναμε κάτι καινοτόμο. Ζητήσαμε να μας πει ο κόσμος από κάθε περιοχή της Ελλάδας πώς θέλει να γιορτάσουμε την επέτειο. Λάβαμε προτάσεις που προβάλλουν τους ήρωες και την ιστορία του εκάστοτε τόπου, αλλά και προτάσεις δράσεων που αφορούν θεματικό τουρισμό, εναλλακτική ενέργεια, και πολλά ακόμη» σημείωσε και πρόσθεσε: «Συνεργαζόμαστε με ενεργούς πολίτες, με Ιδρύματα μικρά και μεγάλα, με Συλλόγους Αποδήμων, με τις Πρεσβείες μας στο εξωτερικό, με σχολεία από το Ναύπλιο μέχρι τη Χαλκίδα και από τις Σέρρες μέχρι την Κοζάνη, με Πανεπιστήμια. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να γιορτάσουν την επέτειο».
Τέλος, η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε και στην ένταξη στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής, ακόμη τεσσάρων επετειακών προτάσεων με αναπτυξιακό αποτύπωμα που κατέθεσαν Δήμοι της Ελλάδας. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας πολιτιστικής και ιστορικής διαδρομής στο Δήμο της Ηρωικής Πόλης Νάουσας, με επίκεντρο τη θυσία των Ηρωΐδων γυναικών της στον καταρράκτη της Αράπιτσας. Την ίδρυση Ιστορικού Μουσείου Επανάστασης Ολύμπου και τη δημιουργία σύγχρονης διαδραστικής ψηφιακής έκθεσης στο Δήμο Διός Ολύμπου. Την ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και διαχείριση του πολιτιστικού αρχειακού και ιστορικού αποθέματος του Δήμου Θεσσαλονίκης, και τη δημιουργία, μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, ενός εικαστικού έργου αφύπνισης για την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος από τον Δήμο Μαραθώνα.