«Εμείς οι Έλληνες όταν θέλουμε, μπορούμε. Έχουμε την ευρηματικότητα, την ευελιξία, την αποφασιστικότητα και το φιλότιμο και ως εκ τούτου μπορούμε να κάνουμε πράγματα και να εκπλήξουμε τον κόσμο». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα – 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου, συζητώντας με τον δημοσιογράφο Αθανάσιο Έλλις, στο πλαίσιο εκδήλωσης του περιφερειακού συνεδρίου ανάπτυξης (Regional Growth Conference), που συνδιοργανώνουν στην Πάτρα, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Όπως πρόσθεσε, «αυτή η συγκυρία που περνάμε, αυτή η συμβολική χρόνια, μας δείχνει πόσες φορές οι Έλληνες μπορέσαμε να προχωρήσουμε και να ξεπεράσουμε τα εμπόδια, που για άλλους θα ήταν ανυπέρβλητα, να νικήσουμε και να καινοτομήσουμε».
«Ένα πολύ βασικό στοιχείο» συνέχισε, «είναι το γεγονός πως οπότε είμαστε ενωμένοι και με μία συλλογική βούληση, κατορθώσαμε να πετύχουμε». Παράλληλα, ανέφερε ότι «έχουμε να κάνουμε με τη μνήμη, με τη συλλογική συνείδηση και βλέπουμε κάτι διαφορετικό να βγαίνει, δηλαδή μία εθνική συναίσθηση».
Αυτή η εθνική συναίσθηση, όπως εξήγησε, «έχει να κάνει με το ότι μέσα σε ένα κλίμα ομοψυχίας, βλέπουμε μια βούληση να αποδεχτούμε όλα τα καλά και τα λιγότερα καλά του παρελθόντος, αλλά πιο πολύ βλέπουμε ένα πάθος και έναν πρωτότυπο σχεδιασμό που προέρχεται από όλα τα μέρη της κοινωνίας, να θέλει να σχεδιάσει και να θυμάται αυτή τη συμβολική χρονιά σαν μία χρονιά απαρχής νέων πραγμάτων, νέων σχεδίων και πρωτότυπων λύσεων, σε επίπεδο πόλης, ζωής και ενέργειας».
Σχετικά με τις δράσεις της επιτροπής, είπε ότι «έχουν γίνει 50 δράσεις στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, όπως στη Χιλή, στη Βραζιλία, στον Καναδά, στην Αμερική, στη Γερμανία, στην Αγγλία, στο Βιετνάμ, στην Νοτιοαφρικανική Ένωση, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη 39 δράσεις».
Ακόμη, ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή μέσα στην πλατφόρμα της επιτροπής “Ελλάδα 2021” έχουν εγγραφεί 442 εκδηλώσεις που κάνει όλη η Ελλάδα, δηλαδή ιδρύματα, μουσεία πανεπιστήμια, εταιρείες, εκ των οποίων 334 έχουν την αιγίδα και το σήμα μας».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η κ. Αγγελοπούλου υπογράμμισε ότι «στο πλαίσιο των δράσεων και των καινοτομιών για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση, θα δοθούν ευκαιρίες για ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για ένα δίκτυο, το οποίο θα περάσει από ιστορικές πόλεις και μέσα από πολυχώρους και ανοικτά μουσεία, όπου θα δείξει την ιστορία, τον πολιτισμό και τη διαδρομή της ιστορικής περιοχής και ταυτόχρονα θα μείνει μόνιμο».
Επίσης, πρόσθεσε ότι «έρχεται το ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου και ενώνει χωριά, εταιρείες ιδρύματα, ώστε να κάνει τον τόπο μας πιο ελκυστικό με ένα θεματικό τουρισμό για να προσελκύει επισκέπτες, κάτι που σημαίνει έσοδα και ανάπτυξη».
Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου, για το αν θα συνεχίσει να λειτουργεί η επιτροπή και μετά το 2021 η Γιάννα Αγγελοπούλου είπε ότι «η Επιτροπή “Ελλάδα – 2021” συστήθηκε για τον εορτασμό και με το νόμο λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2021». Προσέθεσε δε το εξής: «Υπάρχει ένας κατακλυσμός από πράγματα που γίνονται μέσα και έξω από την Ελλάδα, υπάρχει μία υπεραξία υπάρχει μία κληρονομιά, υλική και άυλη. Υπάρχει ένας κατακλυσμός προτάσεων που εμάς, μας έχει εκπλήξει. Αυτά λοιπόν δεν πρέπει να χαθούν. Δεν πρέπει να χαθούν η έμπνευση, η όρεξη για δουλειά και η συνεργασία».