Απεσταλμένοι των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν ξανάρχισαν χθες Πέμπτη τις διαπραγματεύσεις τους στη Ντόχα του Κατάρ, ανέφερε πηγή προσκείμενη στην αμερικανική κυβέρνηση, με στόχο να καταλήξουν σε μια ιστορική συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων 18 χρόνια αφότου ενεπλάκησαν στην ένοπλη σύρραξη στο Αφγανιστάν.
Ο ένατος κύκλος των συνομιλιών που ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τους ισλαμιστές αντάρτες άρχισε περί τις 16:00 [ώρα Ελλάδας], σύμφωνα με την πηγή, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Ο στρατηγός Σκοτ Μίλερ, ο διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ και του NATO στο Αφγανιστάν, ήταν παρών στον χώρο όπου γίνονται οι διαπραγματεύσεις, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η συνάντηση γίνεται με φόντο τη συνέχιση της αιματοχυσίας στο Αφγανιστάν: δύο αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν την Τετάρτη, εξέλιξη που αύξησε τις αμερικανικές απώλειες στη χώρα σε 14 φέτος, περίπου δέκα εκρήξεις συγκλόνισαν τη Δευτέρα την Τζαλαλάμπαντ, ενώ ο απολογισμός της επίθεσης βομβιστή-καμικάζι της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) με στόχο τους συμμετέχοντες σε μια γαμήλια γιορτή το Σάββατο στην Καμπούλ έφθασε τους 80 νεκρούς.
Την Τετάρτη, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της αμερικανικής πλευράς, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις.
Η συμφωνία αναμένεται να προβλέπει την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ και των άλλων ξένων δυνάμεων (συνολικά είναι περίπου 20.000) από το Αφγανιστάν, ωστόσο το κλειδί θα είναι το χρονοδιάγραμμα. Πρόκειται για την κυριότερη διεκδίκηση των Ταλιμπάν, που θα δεσμευθούν σε αντάλλαγμα ότι δεν θα επιτρέψουν το τμήμα της αφγανικής επικράτειας που ελέγχουν να χρησιμοποιηθεί από «τρομοκρατικές» οργανώσεις.
Η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους ισλαμιστές αντάρτες, ή τουλάχιστον η «μείωση του επιπέδου της βίας» αναμένεται επίσης να συμπεριληφθεί στο κείμενο, που χαρακτηρίζεται a priori ιστορικό, 18 χρόνια μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν με σκοπό να ανατραπούν οι Ταλιμπάν από την εξουσία, λίγο καιρό έπειτα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο.
Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να κλειστεί ειρηνευτική διαδικασία με τους Ταλιμπάν ως την 1η Σεπτεμβρίου, πριν από τις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν, που προβλέπεται να διεξαχθούν μέσα στον επόμενο μήνα, και πριν αρχίσει η εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020 στις ΗΠΑ.
Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης «πάει καλά», είπε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπάς Στανικζάι, επικεφαλής διαπραγματευτής των Ταλιμπάν.
«Είμαστε εκεί κάτω εδώ και 18 χρόνια, είναι γελοίο», επανέλαβε για άλλη μια φορά ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στη ροή του στο Twitter την Τρίτη.
Μετά την αποπεράτωση του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν, ο Χαλιλζάντ αναμένεται να μεταβεί στην Καμπούλ για νέες διαβουλεύσεις με «τους ηγέτες της αφγανικής κυβέρνησης για την ειρηνευτική διαδικασία» και για να «ενθαρρύνει» τις προετοιμασίες ενόψει του διαλόγου κυβέρνησης-Ταλιμπάν, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σκοπός είναι ο Χαλιλζάντ να «ενημερώσει τους αφγανούς ηγέτες για τη συμφωνία και κατόπιν να οριστικοποιήσει τη διακήρυξη με την οποία θα τερματιστεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν», είπε αμερικανός αξιωματούχος στο Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Μένουν να διευθετηθούν πολλά ακανθώδη ζητήματα, όπως η νομή της εξουσίας, το μέλλον της σημερινής αφγανικής κυβέρνησης, αλλά και ο ρόλος των περιφερειακών δυνάμεων, όπως η Ινδία και το Πακιστάν.
Ο αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι, που επιδιώκει να επανεκλεγεί τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να διεξαγάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν μόλις η διαδικασία εισέλθει, όπως είπε, σε νέα φάση.