Την αίσια κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ ιδιοκτητών και εργαζομένων και την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Σύρου καταγράφει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με άρθρο στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Το άρθρο του Υπουργού Ανάπτυξης:
“Αθήνα, Ιούλιος 2019. Μία από τις πρώτες συναντήσεις που έχω ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι με τον κ. Ξενοκώστα, τον ιδιοκτήτη της ΟΝΕΧ SHIPYARDS. Με ενημερώνει ότι η διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου βρίσκεται σε πολύ μεγάλο κίνδυνο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις 700 θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί. Συμφωνούμε στο τι πρέπει να κάνουμε και δίνουμε τα χέρια με τη δέσμευση να τηρήσουμε τη συμφωνία μας. Μία ώρα αργότερα, συναντώ για πρώτη φορά το σωματείο των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σύρου. Εχουν ταξιδέψει από τo νησί τους με σκοπό να με πείσουν να βοηθήσω να ολοκληρωθεί το σχέδιο εξυγίανσης. Πριν καν πάρουν τον λόγο, τους λέω: «Μη χάνετε χρόνο, έχω πειστεί ότι πρέπει να γίνει και έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Ξενοκώστα ποια θα είναι τα επόμενα βήματα».
Ζω μια συγκλονιστική στιγμή. Αρχίζουν να κλαίνε με αναφιλητά σαν μικρά παιδιά. Αυτό το δάκρυ τους με συνοδεύει σε όλη αυτήν την τετράμηνη περίοδο, έως ότου δηλαδή να φτάσουμε στην εκταμίευση του ποσού για την αποπληρωμή των επί 5ετίας δεδουλευμένων των εργαζομένων και την οριστική επαναλειτουργία των ναυπηγείων.
Σύρος, Δεκέμβριος 2019. Βρισκόμαστε, την περασμένη Τετάρτη, με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, κ. Τζέφρεϊ Πάιατ, τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Γιάννη Βρούτση, τους υφυπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Ν. Παπαθανάση και Αθλητισμού, κ. Λ. Αυγενάκη, τους τοπικούς βουλευτές των Κυκλάδων, τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον δήμαρχο Σύρου και τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Δωρόθεο Β΄, όλοι μαζί σε μία υπέροχη τελετή εγκαινίων των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου.
Ισως είναι η πιο συγκινητική στιγμή αυτούς τους πέντε μήνες που βρίσκομαι στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Οχι μόνο διότι μία παραδοσιακή ελληνική βιομηχανία παίρνει ξανά μπρος οριστικά έπειτα από επίπονες προσπάθειες δύο κυβερνήσεων σε ένα σπάνιο δείγμα κυβερνητικής συνέχειας, αλλά διότι απέδειξε ότι μπορεί η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία να λειτουργεί ανταγωνιστικά και πάλι.
Ομως είναι και κάτι άλλο που και να μου το έλεγαν, δεν θα το πίστευα. Κάτι που ξεπερνά όλες τις προσδοκίες μου και αποτελεί ένα μήνυμα για τη νέα Ελλάδα που ονειρευόμαστε και που ίσως, χωρίς ακόμα και εμείς οι ίδιοι να το συνειδητοποιήσουμε, έχει πλέον γεννηθεί. Το πλέον αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον.
Ακουσα, λοιπόν, τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων των Ναυπηγείων Σύρου, κ. Αντώνη Χατζαντώνη, να ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν να πάρουν μπρος τα ναυπηγεία για να εξασφαλίσουν 700 άνθρωποι την εργασία τους, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και να αποκτήσουν ξανά οι οικογένειές τους αξιοπρέπεια.
Πρώτα απ’ όλους ευχαρίστησε τον κ. Ξενοκώστα και την ΟΝΕΧ ως τους εργοδότες τους. Ενας πρόεδρος σωματείου και μάλιστα στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία μιλούσε με απόλυτη ευγνωμοσύνη προς έναν εργοδότη! Την ώρα που τον άκουγα, σκεφτόμουν τις εικόνες που ζούσα, το 2011, ως υφυπουργός Ναυτιλίας όταν οι αντίστοιχοι πρόεδροι των σωματείων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη είχαν μόνο να κατηγορήσουν τους εργοδότες τους, να κατηγορήσουν τις συνθήκες εργασίας τους και να διεκδικούν ολοένα και περισσότερα. Στη Σύρο, όμως, τώρα είδα εργάτες ευτυχείς που έχουν δουλειά.
Στη συνέχεια, η έκπληξή μου μεγάλωσε γιατί ο ίδιος ο πρόεδρος των εργαζομένων ευχαρίστησε τους πελάτες τους, δηλαδή τους Ελληνες εφοπλιστές, οι οποίοι επέλεξαν να φέρουν τα πλοία τους στα Ναυπηγεία Σύρου. Η εικόνα ενός προέδρου εργατικού σωματείου να ευχαριστεί εκ βάθους καρδίας τους εφοπλιστές γιατί τους «δίνουν ψωμί», ομολογώ ότι με οδήγησε να σκεφτώ μήπως ονειρεύομαι και δεν ζω στον πραγματικό κόσμο.
Και ενώ βρισκόμουν σ’ αυτή την κατάσταση ευφορίας από την έκπληξη για τις στιγμές που ποτέ δεν πίστευα ότι θα ζούσα στην Ελλάδα, ήρθε και το τελειωτικό «χτύπημα». Ως επιστέγασμα των ευχαριστιών του, ο πρόεδρος του σωματείου ευχαρίστησε τον κύριο πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και τις ΗΠΑ που επέλεξαν την Ελλάδα και τη Σύρο για να έρθουν να κάνουν την επένδυσή τους. Το επαναλαμβάνω: ένας πρόεδρος εργατικού σωματείου στη βιομηχανία και δη στη ναυπηγοεπισκευαστική, ευχαριστεί επευφημούμενος από 700 εργάτες τον εργοδότη τους, τους εφοπλιστές – πελάτες και τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αυτό ίσως να είναι το ωραιότερο μήνυμα αυτής της επενδύσεως. Οτι επιτέλους τα μυαλά άλλαξαν, η νοοτροπία άλλαξε και όλοι πια καταλαβαίνουμε ότι για να έχουμε δουλειές, πρέπει να έχουμε ιδιωτικές επενδύσεις. Για να έχουμε ιδιωτικές επενδύσεις, πρέπει να έχουμε καλούς εργοδότες, πρέπει να έχουμε ευχαριστημένους πελάτες, πρέπει να έχουμε καλές διεθνείς σχέσεις.
Το ότι αυτό έγινε αντιληπτό στο επίπεδο ενός προέδρου σωματείου είναι το δηλωτικό της διαφοράς της νέας Ελλάδας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πλέον ζούμε σε μια Ελλάδα ώριμη, σε μια Ελλάδα που το σύνολο της κοινωνίας καταλαβαίνει τι πρέπει να κάνουμε για να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις, τι πρέπει να κάνουμε για να δώσουμε ξανά ζωή στη βιομηχανία μας.
Σκεφτόμουν όταν τον άκουγα ότι η Ελλάδα εισήλθε στη δεκαετία του ’80 ως μια υπολογίσιμη βιομηχανική δύναμη και έφτασε πριν από λίγα χρόνια μέχρι τη χρεοκοπία, ενώ σήμερα είναι μια ασήμαντη βιομηχανική δύναμη. Επί 30 χρόνια γκρεμίζαμε, 30 χρόνια ξηλώναμε, 30 χρόνια οδηγούσαμε μεγάλες βιομηχανίες στη χρεοκοπία. Τώρα ήρθε επιτέλους η ώρα για την αντίστροφη πορεία.
Και σε αυτή την πορεία θα έχουμε μαζί μας και τον κόσμο της εργασίας και τους καλούς εργοδότες και τους καλούς πελάτες και όλοι, μαζί με την κυβέρνηση παρούσα, θα φτιάξουμε τη χώρα μας ως μια φιλικά επενδυτική χώρα που θα λέει σε όλους όσοι θέλουν να φέρουν τα λεφτά τους εδώ: «Δεν θα μπλέξετε, δεν θα βρεθείτε μπροστά σε ανυπέρβλητα εμπόδια, είμαστε όλοι εδώ για να κάνουμε τη ζωή σας ευκολότερη, να προκόψουμε εμείς, να προκόψετε εσείς και να αποκτήσουν μέλλον τα παιδιά μας». Ειλικρινά τα εγκαίνια των Ναυπηγείων Σύρου πιστεύω ότι πρέπει κάποτε να εγγραφούν στην ελληνική ιστορία ως ένα σημείο καμπής. Ενα σημείο αλλαγής αυτής της νοοτροπίας που επί 30 χρόνια οδήγησε την Ελλάδα στην αδράνεια και στην πτώση.
Ηρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα. Ευχαριστώ τους εργαζομένους των Ναυπηγείων Σύρου.
Και αυτό είναι μόνο η αρχή.”