Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, διαχώρισε σε δύο σκέλη την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2025, στο γενικό και στο ειδικό. Όσον αφορά στο γενικό, ο υπουργός χαρακτήρισε ως αδέκαστο κριτή της οικονομίας της χώρας τις διεθνείς αγορές, οι οποίες κρίνουν με θετικό πρόσημο την πορεία της χώρας, ανεξαρτήτως τους ισχυρισμούς κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Μίλησε για την εθνική επιτυχία της Ελλάδας να δανείζεται στο διετές ομόλογο κάτω από την Γερμανία, ενώ στο δεκαετές ομόλογο, το επιτόκιο είναι χαμηλότερο από της Γαλλίας και της Ιταλίας. Αυτό, ανέφερε, πως συμβαίνει ανεξαρτήτως τι λένε τα κόμματα, αλλά με τους κανόνες της οικονομίας, οι οποίοι λένε πως «η ελληνική οικονομία πάει καλά».

Όσον αφορά στο ειδικό κομμάτι του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο προϋπολογισμός του 2025 προβλέπει πίστωση άνω των 3 δισ. ευρώ, κάτι που όπως ανέφερε συμβαίνει για πρώτη φορά. Μίλησε για την προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το ΕΣΥ θα είναι προτεραιότητα, ενώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, το 2025 θα ολοκληρωθούν τα περισσότερα έργα ανακαίνισης των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως τα νοσοκομεία δεν έχουν ανακαινισθεί από την ίδρυσή τους, ενώ ανέφερε ως παράδειγμα το «Αττικόν», στο οποίο θα εγκαινιασθεί μέσα στο έτος η επέκταση των επειγόντων περιστατικών κατά 4.000 τ.μ. Παρόμοια έργα, ανέφερε, γίνονται σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας όχι μόνο στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών αλλά και σε πάρα πολλές κλινικές «όπου κυρίως είχαμε πολύ παλιά κτίρια τα οποία είχαν να ανακαινιστούν πραγματικά πάρα πολλά χρόνια».

Ανέφερε επίσης πως η συνολική δαπάνη για τις ανακαινίσεις των υποδομών ανέρχεται σε άνω των 500 εκατ. ευρώ τα οποία προστίθενται στα συνολικά 3,1 δισ. ευρώ που δαπανώνται για το ΕΣΥ. Σε αυτό το ποσό προστίθενται και 100 εκατ. του Ταμείου Ανάκαμψης για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τα κέντρα υγείας. Πρόσθεσε επίσης πως επί του συνόλου το προσωπικό που εργάζεται για το ΕΣΥ με διάφορες σχέσεις εργασίας και όχι μόνο τους μόνιμους, ο αριθμός ξεπερνάει εκείνο του 2019. «Σήμερα λοιπόν έχουμε σε σχέση με το 2019, 10.000 περισσοτέρους γιατρούς και νοσηλευτές απ’ ότι είχαμε το 2019. Το 2025 θα είναι ένα έτος που θα ξοδέψουμε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας από το Ταμείο Ανάκαμψης περίπου τα τριπλάσια από όσο το 2019 και θα έχουμε συν 10.000 εργαζόμενους απ’ ότι είχαμε το 2019», ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Γεωργιάδης κατέληξε στην ομιλία του με το σχέδιο «Σπύρος Δοξιάδης» το οποίο αφορά τις προληπτικές εξετάσεις. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αξίας μισού δισ. ευρώ το οποίο αναλαμβάνει προληπτικές εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού με τις δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες, για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με το δωρεάν εμβολιασμό για τον HPV, για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου με όλο το screening από το τεστ μέχρι την κολονοσκόπηση και μέχρι την επέμβαση στο χειρουργείο.

Ανέφερε επίσης για το πρόγραμμα που θα ξεκινήσει το 2025 και αφορά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών παθήσεων, του οποίου δικαιούχοι θα είναι πάνω από 6 εκατ. Έλληνες πολίτες, όπως και για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία καθώς και το σχέδιο μείωσης της αναμονής στις εφημερίες του ΕΣΥ.