Ο επικεφαλής της θυγατρικής ABO Wind στην Ελλάδα Σπύρος Παπαλάμπρου πραγματοποίησε ομιλία στο 5ο Renewable & Storage Forum για το μέλλον των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την καθιέρωση της Ελλάδας ως επενδυτικό προορισμό για έργα ΑΠΕ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Energypress το διήμερο 2-3 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Intercontinental και η ABO Wind συμμετείχε σε αυτή ως υπερήφανος Bronze χορηγός.
Κατά τη διάρκεια του 5 oυ Renewable & Storage Forum, ο κ. Παπαλάμπρου συμμετείχε σε πάνελ με θεματική «Οι επενδύσεις ΑΠΕ αναζητούν ζωτικό χώρο – Ο επενδυτικός προορισμός “Ελλάδα”», το οποίο συντόνισε ο κ. Υπ. Μωυσιάδης, Managing Partner της WATT CROP. Το πάνελ συμπλήρωναν οι κ.κ. Β. Σπηλιωτόπουλος, Head of Greece της SSE Renewables, Τ. Σαρρής, Διευθύνων Σύμβουλος της JUWI Hellas, Ν. Καββαδίας, Διευθυντής Βιομηχανικών Ελέγχων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της ΤÜV AUSTRIA Hellas, και Έντ. Αϊραντζής, Founding Partner της New Energy Partners (ΝΕΡ).
Το επόμενο στοίχημα για την Ελλάδα
Ανοίγοντας την ομιλία του, ο επικεφαλής της θυγατρικής ABO Wind υπογράμμισε πως παρά την κατάρρευση του κλάδου την περίοδο 2013-17, έχει υπάρξει αναθέρμανση της αγοράς τα τελευταία χρόνια, κάτι που την καθιστά ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για έργα ΑΠΕ. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «το πρώτο στοίχημα λοιπόν το έχουμε κερδίσει, η Ελλάδα είναι πλέον ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Το επόμενο στοίχημα είναι να τον διατηρήσουμε ελκυστικό. Οι επενδύσεις θέλουν σταθερότητα και ξεκάθαρες θέσεις ώστε να κρατήσουν αμείωτο το επενδυτικό ενδιαφέρον».
Παρόλα αυτά, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως παρά την εμπιστοσύνη που εμπνέει η ελληνική αγορά, υπάρχουν προβλήματα που απαιτούν θεσμικές παρεμβάσεις ώστε να επιλυθούν. Γι’ αυτό και στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Παπαλάμπρου αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η αγορά, με πρώτο τη διαχείριση της υπερπροσφοράς, η οποία είναι μια πρόκληση που απαιτεί «προσαρμογή και ευελιξία της ζήτησης», όπως ανέφερε, υπογραμμίζοντας τη σημασία των τεχνολογιών έξυπνων δικτύων. Τόνισε ακόμη την ανάγκη για «ψηφιοποίηση του δικτύου με την εγκατάσταση τεχνολογιών έξυπνης μέτρησης», η οποία επιτρέπει στους καταναλωτές να αξιοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια χαμηλού ή μηδενικού κόστους για δραστηριότητες όπως είναι η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων ή η λειτουργία ενεργοβόρων συσκευών.
«Η χώρα χρειάζεται πλέον έργα μπαταριών συνδεδεμένα στο δίκτυο»
Επιπλέον, ο επικεφαλής της θυγατρικής ABO Wind δεν παρέλειψε να σημειώσει τη σημασία της αποθήκευσης, η οποία, όπως είπε, είναι απολύτως κρίσιμη. «Βήματα έχουν γίνει αρκετά αλλά πάμε με αργούς ρυθμούς χωρίς να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος», τόνισε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε λέγοντας πως «η χώρα χρειάζεται πλέον έργα μπαταριών συνδεδεμένα στο δίκτυο και όχι έργα υπό ανάπτυξη. Η αποθήκευση πρέπει να ακολουθεί την παραγωγή, ώστε να συμβάλλει τόσο στην ευστάθεια όσο και στην αντιμετώπιση του κορεσμού του δικτύου».
Αναλύοντας περαιτέρω σημείωσε ότι οι ωριαίες τιμές μηδενίζονται και είναι αρνητικές. Αυτή η υπερπροσφορά οδηγεί ήδη σε περικοπές. «Είτε είναι τεχνικές είτε της αγοράς, για τις περικοπές αυτές δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση, οπότε είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τα έσοδα και να καταρτίσουμε αξιόπιστο
business plan για τα έργα», ανέφερε.
«Στην Ελλάδα τα έργα ΑΠΕ συναντούν δυστυχώς αρκετές αντιδράσεις»
Ο κ. Παπαλάμπρου ασχολήθηκε, τέλος, με το κρίσιμο ζήτημα της αντίληψης του κοινού και της εμπλοκής της τοπικής κοινωνίας σε έργα ΑΠΕ. «Στην Ελλάδα, όλοι γνωρίζουμε ότι τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συναντούν δυστυχώς αρκετές αντιδράσεις, περισσότερες ίσως από ό,τι σε άλλες χώρες», σημείωσε, υποστηρίζοντας την ανάγκη για ολοκληρωμένα πλαίσια διάδοσης πληροφοριών και διαβούλευσης για τη διασφάλιση ισότιμης συμμετοχής και να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών.
Το 5ο Renewable & Storage Forum παρείχε στην ABO WIND μια ευκαιρία να επιβεβαιώσει την αφοσίωσή της στη βιώσιμη ανάπτυξη και να μοιραστεί το όραμά της για ένα μέλλον όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν θα αποτελούν μόνο ακρογωνιαίο λίθο της παραγωγής ενέργειας, αλλά και μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής διαχείρισης.