Μια απαιτητική άσκηση αντιμετώπισης ένοπλης ληστείας παρουσίασε η Ελληνική Αστυνομία στην 90ή ΔΕΘ, με τη συμμετοχή επίλεκτων μονάδων από τρεις ευρωπαϊκές χώρες.
Στην επιχείρηση αξιοποιήθηκαν ρομπότ-σκύλος και drones, τα οποία έδωσαν στις αστυνομικές δυνάμεις εικόνα από το σημείο πριν από την τελική επέμβαση.
Η επίδειξη πραγματοποιήθηκε μετά τα εγκαίνια του Πληροφοριακού Κέντρου της ΕΛ.ΑΣ. από τον πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Στο επιχειρησιακό σενάριο συμμετείχαν στελέχη της ΕΚΑΜ, της ιταλικής G.I.S. και της αυστριακής EKO Cobra. Πρόκειται για τρεις επίλεκτες μονάδες που ανήκουν στο ευρωπαϊκό δίκτυο ATLAS και κλήθηκαν να συνεργαστούν σε συνθήκες αυξημένου κινδύνου.
Το σενάριο της ένοπλης ληστείας
Σύμφωνα με το σενάριο, ένας ένοπλος ληστής παρέμενε «ταμπουρωμένος» μέσα σε κλειστό χώρο. Αρχικά ειδοποιήθηκε η Άμεση Δράση, ενώ στη συνέχεια έφτασαν στο σημείο πάνοπλοι αστυνομικοί της ΕΚΑΜ, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση του περιστατικού.
Πριν προχωρήσουν οι ειδικές δυνάμεις, ενεργοποιήθηκε ο ρομποτικός σκύλος (Robot Dog). Το τεχνολογικό μέσο πλησίασε πρώτο το σημείο και άνοιξε την πόρτα, δίνοντας στους αστυνομικούς τη δυνατότητα να ελέγξουν τον χώρο και να οργανώσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια την επέμβασή τους.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι αστυνομικοί κάλεσαν μέσω μεγαφώνου τον δράστη να αφήσει το όπλο του στο έδαφος. Ο ρομπότ-σκύλος το εντόπισε και το απομάκρυνε από τον χώρο.
Ακολούθησε η είσοδος των ανδρών της ΕΚΑΜ, οι οποίοι ακινητοποίησαν και συνέλαβαν τον υποτιθέμενο ληστή, ολοκληρώνοντας το σενάριο.
Σε όλη τη διάρκεια της άσκησης, drones της ΕΛ.ΑΣ. πετούσαν πάνω από το σημείο. Μετέδιδαν διαρκώς εικόνα και πληροφορίες στις επιχειρησιακές ομάδες, συμβάλλοντας στον συντονισμό των κινήσεών τους.
Η κοινή επίδειξη των τριών μονάδων απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κοινού που βρέθηκε στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.