Ο πρωθυπουργός έκλεισε με σαφήνεια τις συζητήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου που ψήφισε η κυβέρνησή του και θα εφαρμοστεί τη δεύτερη Κυριακή μετά τις εκλογές με απλή αναλογική. «Δεν είμαι κωλοτούμπας» δήλωσε θυμίζοντας εμμέσως τον χαρακτηρισμό που έχει αποδοθεί στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη θητεία του στη διακυβέρνηση της χώρα για να προσθέσει με έμφαση ότι «στις εκλογές θα πάμε με τον ψηφισμένο νόμο» εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίσει πως η απλή αναλογική είναι ένα σύστημα που προκαλεί αστάθεια και από κοινού το αλλάξουμε.

Σημειώνοντας πως έχει δεχτεί εισηγήσεις σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου διευκρίνισε ότι ο ίδιος θεωρείται ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν θεσμικά ανεύθυνη αφού θα έδειχνε ότι αναζητεί τρόπους για να μειώσει το ποσοστό που απαιτείται για να αποκτήσει το πρώτο κόμμα αυτοδυναμία.

«προτιμώ να αναλώσω την ενέργεια μου για να πείθω του πολίτες» είπε για να επισημάνει πως πρέπει να επιτευχθεί στις εκλογές μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση μέσω της ψήφου και της επιλογής των ψηφοφόρων.

«Δεν τίθεται θέμα αλλαγής, εκτός» όπως είπε «αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχτεί πως η απλή αναλογική είναι βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας της πολιτικής» για να καταλήξει ότι εκτιμά πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και ως εκ τούτου θα πορευθεί η χώρα με το υφιστάμενο πλαίσιο της απλής αναλογικής στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν και με το σύστημα που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση σε αυτές που θα ακολουθήσουν εξ αιτίας της αδυναμίας δημιουργίας ενός κυβερνητικού σχήματος.