Στο ταμείο μέχρι τον Οκτώβριο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για χρηματοδοτήσεις ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.
«Στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα κατευθυνθούν συνολικά πάνω από 8 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ωθηση στην ελληνική οικονομία, με νέα προοπτική και ταυτότητα, δίνει η κυβέρνηση μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης ύψους περίπου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 στην Καλαμάτα, λίγες μόλις ώρες πρoτού το Eurogroup ανακοινώσει το τέλος της σκληρής εποπτείας.
Με τη μεσαία τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βρίσκονται στο επίκεντρο των κυβερνητικών πλάνων σχεδιάζεται «το μεγάλο άλμα στο μέλλον», όπως σχολίασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα, αντιμετωπίζονται οι «σημαντικές επιπτώσεις μιας παγκόσμιας κρίσης, προϊόν ενός πολέμου, μιας παντελώς προκλητικής και αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που έχει προκαλέσει διαταραχή στις παγκόσμιες αγορές, στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας».
Το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 26,2 δισεκατομμυρίων ευρώ έρχεται και συμπληρώνει άλλα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία: το Ταμείο Ανάκαμψης, το Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», με συνολικές πιστώσεις που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ. Και από κοινού με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία εξασφαλίζει το εισόδημα των αγροτών και τους βοηθά ταυτόχρονα να κάνουν τη μετάβαση σε μία γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, αλλά και σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία «Connecting Europe», το συνολικό ποσό αγγίζει τα 80 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για πηγή αναπτυξιακών κεφαλαίων η οποία ουσιαστικά δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολεμική Ελλάδα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ειδική επισήμανση έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους πόρους που θα διοχετευθούν προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας είναι σημαντικό. Σημαντικό για όλες τις επιχειρήσεις. Θα αφορά κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα μας δώσει πρόσθετους πόρους για σημαντικές επενδύσεις σε εργαλεία ψηφιοποίησης της παραγωγής, τόνωσης των εξαγωγών, παραγωγή περισσότερης πράσινης ενέργειας σε περιβάλλον αυξημένου κόστους ενέργειας. Αλλά και για την ενδοεταιρική κατάρτιση εργαζομένων. Στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα κατευθυνθούν συνολικά παραπάνω από 8 δισεκατομμύρια τα επόμενα πέντε χρόνια. Από το ΕΣΠΑ, από το “Ελλάδα 2.0” αλλά και από τα αγροτικά ταμεία», υπογράμμισε.
Η κορωνίδα είναι το νέο πρόγραμμα της ανταγωνιστικότητας, το οποίο αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες. Στόχος είναι να λάβουν ενίσχυση το συντομότερο δυνατόν. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε την Τετάρτη και ήδη οι πρώτες προσκλήσεις είναι σχεδόν έτοιμες για να δημοσιευθούν το φθινόπωρο καθώς έχει γίνει από μηνών προετοιμασία. Πρόκειται για δύο προσκλήσεις και αφορούν περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Αφορούν η μία ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και η άλλη πράσινες επενδύσεις. Στόχος είναι η μετατόπιση από τη γενική επιχειρηματικότητα στην ειδική. Οπως εξηγούν κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, η γενική επιχειρηματικότητα θα είναι ένα μικρό μόνο κομμάτι. Κάθε επένδυση θα πρέπει να συνδέεται και με τους δύο προαναφερόμενους σκοπούς. Ολο το πρόγραμμα έχει 3,9 δισεκατομμύρια και αφορά όλους τους κλάδους με ανοιχτές προσκλήσεις.
Περίπου το 50% του νέου προγράμματος θα αφορά δάνεια μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Ηδη έχει ανατεθεί μελέτη αξιολόγησης των χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Σε έναν μόλις μήνα θα γίνονται όλες οι αξιολογήσεις και οι εντάξεις στο νέο Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας όπως διαβεβαιώνουν το «tomanifesto» πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης.
Υπενθυμίζεται ότι το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 εγκρίθηκε στις 29 Ιουλίου 2021 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρώτο, και παραμένει μέχρι σήμερα το μοναδικό, μεταξύ όλων των κρατών μελών. Ακολούθησε η επίσημη υποβολή των νέων τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων, η έγκριση των οποίων βρίσκεται πλέον σε τελικό στάδιο, μετά από εκτεταμένη διαβούλευση με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και αναμένονται οι εγκρίσεις των πρώτων προγραμμάτων τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Το συνολικό ύψος των διαθέσιμων πόρων που θα διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία και κοινωνία μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027 ανέρχεται σε 26,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 20,9 δισ. ευρώ αποτελούν την ενωσιακή συνδρομή και 5,3 δισ. ευρώ την εθνική συμμετοχή.
Στο νέο ΕΣΠΑ περιλαμβάνονται σημαντικές καινοτομίες, όπως αυτή της απλοποίησης των διαδικασιών προσκλήσεων, αξιολόγησης και εκταμίευσης ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις, αλλά και αυτή της χρηματοδότησης δράσεων για τη διοικητική και διαχειριστική ικανότητα των φορέων ωρίμανσης και υλοποίησης έργων (capacity building), τη δημιουργία νέου διακριτού προγράμματος για την Πολιτική Προστασία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, τη σημαντική ενίσχυση των διαθέσιμων πόρων των περιφερειακών προγραμμάτων, το νέο ΕΣΠΑ αναμένεται να συμβάλει στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τον περιορισμό των περιφερειακών ανισοτήτων. Με νέες δράσεις και έργα για την προώθηση της καινοτομικής και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, την αναβάθμιση και ανάπτυξη υποδομών μεταφορών, τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την ορθολογική διαχείριση των υδάτων, την προστασία της βιοποικιλότητας, την «καθαρή» ενέργεια, την απασχόληση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, την ένταξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την υγεία και την ψυχική υγεία, την ποιοτική εκπαίδευση των νέων, την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη.
Στην περιφέρεια το ένα τρίτο του προγράμματος
Από την Καλαμάτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευσή του και προς τους περιφερειάρχες πως το ένα τρίτο των πόρων του ΕΣΠΑ δεσμεύεται πλέον για έργα στις περιφέρειες. «Το είπαμε, το κάνουμε πράξη. Είναι σωστή πολιτική επιλογή, καθώς η Ελλάδα μέχρι σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μιλάμε για ποσά τα οποία ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ, παραπάνω από 2 δισ. περισσότερα από την τρέχουσα περίοδο. Οι δράσεις της περιόδου 2021-2027 έχουν ήδη δρομολογηθεί, με 4 τομεακά προγράμματα και 13 περιφερειακά σχέδια από τα οποία, πρώτο στην Ευρώπη –πήρε ήδη το πράσινο φως– το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας και ακολουθούν πολύ σύντομα οι υπόλοιπες εγκρίσεις ώστε η Ελλάδα να είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με πλήρες εγκεκριμένο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε επίσης ότι η υλοποίηση του ΕΣΠΑ γίνεται με τρόπο που αφήνει πίσω παθογένειες του παρελθόντος. «Η χώρα μας, χάρη στην εξαιρετική δουλειά που κάνει όλο το επιτελείο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πρωταγωνιστεί πια στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Με ρυθμούς εκταμίευσης που σημειώνουν συνεχή ρεκόρ από το καλοκαίρι του 2019. Πέρα, όμως, από τα μεγέθη, θέλω να τονίσω και την ποιοτική αναβάθμιση στην αξιοποίηση των πόρων. Θυμίζω ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας πετύχαμε σε χρόνους ρεκόρ εγκρίσεις από τις Βρυξέλλες, ώστε να μπορέσουμε να ανακατευθύνουμε πόρους του ΕΣΠΑ προς επείγουσες ενέργειες κατά της Covid. Κινητοποιήσαμε έτσι, παράλληλα με την ιδιωτική μόχλευση, παραπάνω από 13 δισ. ευρώ, τα οποία εντάχθηκαν στον εθνικό σχεδιασμό για τη στήριξη της απασχόλησης, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Κάτι που αποδεικνύει ότι με σωστή, ευέλικτη διαχείριση τα ευρωπαϊκά ταμεία μπορούν πράγματι να λειτουργούν προς όφελος όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Σε αυτήν τη βάση θα θεμελιωθεί και η πολιτική συνοχής για την περίοδο 2021-2027, όταν θα φτάνει στο τέλος του πια το ισχύον πλαίσιο στήριξης. Η Ελλάδα μάλιστα είναι το πρώτο κράτος-μέλος που έλαβε θετική απάντηση για το Εταιρικό Σύμφωνο για την Πολιτική Συνοχής, όπως θα ονομάζεται στο εξής το παλιό ΕΣΠΑ», επεσήμανε.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”