Σε απευθείας ρύθμιση με τις τράπεζες κατευθύνθηκαν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 περί τους 43.400 δανειολήπτες με δάνεια άνω των 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που προήλθαν από τις τράπεζες και όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή και τις πρωινές ανακοινώσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές για το πρώτο εξάμηνο δεν υπάρχουν στοιχεία, αλλά αναλογικά υπολογίζουν ότι μπορεί να έχουν γίνει 80.000 – 100.000 ρυθμίσεις συνολικά στη διάρκεια του έτους. Οι πηγές αναφέρουν επίσης ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται πιο έντονα το τελευταίο διάστημα για ένταξη σε ρύθμιση. Όπως αναφέρουν επίσης υπάρχει διάθεση από κυβερνητικής πλευράς να “στριμωχθούν” τα funds τα οποία προσφέρουν καλές λύσεις σε σχέση με τις τράπεζες, αλλά δεν είναι ακόμα οργανωμένα. Όπως επισημαίνεται από τις ίδιες πηγές υπάρχει δυσκολία επαφής με τους πελάτες / δανειολήπτες και είναι ενδεικτικό πώς ούτε το υπουργείο Οικονομικών έχει ακόμα τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των διαχειριστών.
“Αγοράζουν αρκετά χαμηλά κι έτσι έχουν περιθώριο να προσφέρουν καλή αναδιάρθρωση κούρεμα. Χαρακτηριστική περίπτωση δανείου 300.000 ευρώ που κουρεύτηκε στις 120.000 ευρώ. Δεν αρκούν, όμως, οι μεμονωμένες περιπτώσεις και γι’ αυτό θέλουμε συνολική εικόνα από τους διαχειριστές” τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Επισημαίνεται επίσης πως υπάρχει πρόθεση να γίνει κίνηση από κοινού με την Τραπεζα της Ελλάδος έτσι ώστε η PQH (εκκαθαριστής 17 τραπεζών μεταξύ των οποίων η Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ευελιξίας που έχουν οι διαχειριστές, γιατί στην παρούσα φάση δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις στους δανειολήπτες που προσφέρουν τα funds.